Ağ bağlantılarının başladığı ve durduğu sanal noktalara port denir. Portlar yazılım tabanlıdır ve işletim sistemi tarafından kontrol edilir. Her bağlantı noktası farklı bir prosedüre veya hizmete bağlıdır. Portlar bilgisayarların farklı trafik türlerini kolayca ayırt etmesini sağlar. Örneğin, her ikisi de aynı internet bağlantısı üzerinden bir bilgisayara ulaşsa bile, e-posta’lar web sayfalarından farklı bir port numarasına gider.
Port numarası, cihazınızın her uygulamasına atanan ve bilgisayar ağı ile uygulama arasında veri iletmek için kullanılan 16 bitlik bir mantıksal adrestir.
Port Nedir?
Port, taşıma katmanının bir parçasıdır ve ağ iletişimine yardımcı olur. Bağlantı noktası, bir işlemi bir ağ sisteminde benzersiz bir şekilde tanımlamak için bir işleme atanan mantıksal bir tanımlayıcıdır. İki ağ cihazı iletişim kurduğunda, bunu birbirlerine paketler göndererek yaparlar. Bir alıcı cihaz tarafından alınan her paket, paketin gönderilmesi gereken süreci benzersiz bir şekilde tanımlayan bir bağlantı noktası numarası içerir.
Tüm ağ protokolleri iletişim için bir bağlantı noktası kullanmaz. Örneğin, ICMP bir bağlantı noktası kullanmaz. Öte yandan, TCP, UDP, HTTP gibi protokoller iletişim için bir port kullanır.
- Bir bilgisayar ağında port, iletişim için interneti kullanan bilgisayardaki her uygulamaya atanan mantıksal bir adrestir.
- Bağlantı noktası, 0 ile 65535 arasında değişen 16 bitlik işaretsiz bir tam sayı adresidir.
- Bir port numarasının birincil uygulaması, bir bilgisayar ağı ile bir uygulama arasında veri iletmektir.
- Port, bir bilgisayarın her uygulamasına atanan benzersiz bir numaradır.
- Ancak, işletim sistemi bilgisayarda çalışan uygulamaya otomatik olarak bir port numarası atayabilir.
- Port, bilgisayarın farklı portlara giden e-posta ve farklı portlara giden web sayfaları gibi gelen tüm trafiği ayırt etmesini sağlar.
- 0’dan 1023’e kadar olan portlara iyi bilinen portlar veya sistem portları denir, bu portlar özellikle belirli hizmetlerle ilişkilidir.
- 1024’ten 49151’e kadar olan portlar kayıtlı portlar olarak adlandırılır ve bu aralıktaki portlar belirli bir kullanım için Internet Assigned Numbers Authority’e kaydedilebilir.
- 49152’den 65535’e kadar olan portlar dinamik veya geçici portlar olarak adlandırılan atanmamış portlardır ve her türlü hizmet için kullanılabilir.
Port Neden Önemlidir?
Bir bilgisayar sistemine aynı ağ üzerinden çok büyük miktarda veri akışı olur. Portlar, bu cihazların başka bir sistemden aldıkları bilgilerle ne yapacaklarını anlamalarını sağlar. Böylece bağlantılar daha verimli hale gelir.
Örneğin, bir kişi Dosya Aktarım Protokolü (FTP) kullanarak bir ses dosyasını başka bir kullanıcıya aktarır. Bu ses kaydı daha sonra diğer kullanıcının e-posta uygulamasına aktarılır, ancak e-posta uygulamasının bunu nasıl yorumlayacağı konusunda bir fikri olmaz. Ancak, gönderici 21 numaralı bağlantı noktasına sahip bir FTP protokolü kullandığı için alıcının sistemi dosyayı tanıyabilir ve verimli bir şekilde saklayabilir.
Ayrıca, web sayfası dosyaları ve ses dosyaları aynı bağlantı üzerinden iletilmesine rağmen, alıcıların bilgisayarları HTTP web sayfalarını 80 numaralı bağlantı noktasını kullanarak yükler.
Ağ Üzerinde Portlar Nasıl Çalışır?
Ağdaki port numaraları, bir bilgisayardaki tek bir fiziksel ağ tarafından çoklu iletim taleplerini yönetir. Portun bir bilgisayar ağında aşağıda verilen iki ana uygulaması vardır:
- Ağdaki bir port numarası, taşıma katmanıyla ilgili olan ve belirli bir hizmet için iletişimi iletmek için kullanılan yazılım tanımlı bir numaradır.
- Bir yazılım parçasının başka bir cihazda veya işletim sisteminde çalışacak şekilde dönüştürülmesi gerektiğinde, bilgisayar yazılımı olarak port numarası kullanılır.
Ağda Port Numaraları Nedir?
Port, OSI paketinin taşıma katmanına ait bir kavramdır. UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol) gibi taşıma katmanı protokollerinin başlıklarında port numarasını belirten bir bölüm vardır. IP protokolü başlığı gibi ağ katmanı protokolü yalnızca hedef IP adresini içerir, port numarasını içermez.
Farklı Port Numaraları Nelerdir?
Ağdaki bağlantı noktası numaraları 0 ile 65535 arasında değişir. Port numaralarının listesinin tutulmasından Internet Assigned Numbers Authority (IANA) sorumludur. Internet Assigned Numbers Authority (IANA) ağ ile ilgili protokolleri yönetir. İlişkili ağ protokolleriyle birlikte yaygın olarak kullanılan bağlantı noktası numaraları vardır.
- Port 20 ve 21: FTP, Dosya Aktarım Protokolü anlamına gelir ve bir istemci ile bir hizmet arasında dosya iletmek için kullanılır. 20 ve 21 numaralı portları kullanır.
- Ağ Bağlantı Noktası 22: Secure Shell (SSH) Protokolü 22 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve güvenli ağ bağlantıları oluşturur.
- Port 25: Basit Posta Aktarım Protokolü (SMTP) 25 numaralı portu kullanır ve posta aktarımında kullanılır.
- Port 80: Hypertext Transfer Protocol (HTTP) World Wide Web üzerinden web sayfalarına erişmeyi sağlayan protokoldür ve 80 numaralı portu kullanır.
- 123 numaralı port: Ağ Zaman Protokolü (NTP) 123 numaralı portu kullanır ve bilgisayar saatlerinin senkronize edilmesini sağlar. Bu işlem şifreleme işlemi için gereklidir.
- Port 179: Border Gateway Protocol (BGP) 179 numaralı portu kullanır ve interneti oluşturan geniş ağlar arasında verimli rotalar oluşturmak için gereklidir.
- 443 numaralı port HTTP Secure anlamına gelir ve HTTP’nin güvenli ve şifrelenmiş sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider.
- Port 500: Internet Security Association and Key Management Protocol (ISAKMP) 500 numaralı portu kullanır ve güvenli IPsec bağlantılarını yapılandırma sürecinin bir parçasıdır.
- Port 3389: Uzak Masaüstü Protokolü (RDP) 3389 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve kullanıcıların masaüstü bilgisayarlarına ve başka bir cihaza uzaktan bağlanmalarını sağlar.