Pandemi, kripto para birimi ve uzaktan çalışmadaki artış gibi kavramlar, bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği hedef açısından zengin bir ortam yarattığı için siber suçların işletmelere verebileceği zararlar günden güne artıyor.
Cybercrime Magazine tarafından yapılan bir araştırmaya göre, siber suçların 2025 yılına kadar dünyaya yılda 10.5 trilyon dolara mal olacağı öngörülüyor. Ayrıca, küresel siber suç maliyetlerinin önümüzdeki dört yıl içinde her yıl yaklaşık %15 oranında artması bekleniyor.
Tam da bu noktada siber güvenlik, işletmeleri BT ağlarına ve varlıklarına yönelik hem dış hem de iç tehditlerden korumak için tüm hızıyla çalışmaya devam ediyor.
Siber Güvenlik Nedir?
Siber güvenlik; bilgisayar sistemlerini, ağları, verileri ve programları dijital yollarla saldırıya uğramaktan koruma sürecidir. Çoğu durumda, siber saldırılar bilgilere erişmek, bilgileri değiştirmek veya yok etmek ya da kullanıcılardan para sızdırmak için tasarlanır. Siber güvenlik, tüm bilgi sistemleri genelinde kontrol sağlamak için çeşitli yöntemler, teknolojiler ve süreçler kullanır. Bu sayede siber saldırı ve sisteme yetkisiz erişim riskleri en aza indirilir.
Siber Güvenlik Ne İşe Yarar?
Siber güvenlik, verilere ve kurumsal/kişisel varlıklara yetkisiz erişimin önlenmesine yardımcı olur.
Siber güvenliğin amacı, bilgisayar korsanları tarafından risk altında olmayan kişi ve işletmelere güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamaktır.
Bireysel düzeyde siber güvenlik, bireyin kişisel varlıklarını ve bilgilerini korumayı amaçlar.
Kurumsal düzeyde siber güvenlik ise, bilgisayar sistemlerini, ağları, bilgileri, ticari sırları yetkisiz erişime ve zarara karşı korumayı amaçlar.
Siber Güvenlik Nasıl Çalışır?
Siber güvenlik, bir işletme tarafından kullanılan tüm bilgisayarlar, ağlar ve programlar genelinde birden çok koruma katmanı sağlamak üzere tasarlanır. Potansiyel siber saldırılara karşı birleşik bir savunma oluşturmak için işin, çalışanların, süreçlerin ve teknolojinin birlikte sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanması önemlidir. Düzgün çalışan siber güvenlik sistemleri, bir bilgisayar korsanı veya kötü amaçlı yazılım tarafından istismar edilmeden önce sistemdeki olası zayıflıkları ve güvenlik açıklarını tespit eder, araştırır ve çözer.
Siber Güvenliğin Faydaları Nelerdir?
Siber güvenlik uygulamlarının işletmelere çeşitli faydaları vardır. Bu faydalardan en önemlileri aşağıdaki şekildedir:
1. Veri hırsızlığından korunma
Veri, muhtemelen bugün var olan en değerli şeydir. Bu yüzden kurumsal casusluktan toplu bilgisayar korsanlığı olaylarına kadar, veri hırsızlığını önlemek çok önemlidir. Tam da bu noktada siber güvenlik, verilerin çalınmasını ve yanlış ellere geçmesini önleyen engellerin oluşturulmasına yardımcı olur.
2. Gelişmiş mahremiyet
Yıllar içinde mahremiyet hem bireyler hem de işletmeler için büyük bir endişe haline geldi. İşletmeler, rakiplerine karşı rekabet avantajı elde etmek için gizlilik isterken, sıradan insanlar kendilerini daha güvenli hale getirdiği için mahremiyette daha çok önem vermeye başladı. Bu noktada siber güvenlik, bilgisayar korsanlarının verilerden uzak tutulmasını sağlayarak kullanıcı ve işletme gizliliğini korumanıza yardımcı olabilir.
3. Azaltılmış bilgisayar korsanlığı olayları
Bireysel ve ticari sistemler daha iyi korunursa, bilgisayar korsanlarının bir giriş noktası bulması ve ardından bir saldırı gerçekleştirmesi daha zor olacaktır.
4. Daha iyi sistem performansı
Siber saldırılar birçok biçimde olabilir. Sistemler bu tehditlerden daha iyi korunduğunda, kötü amaçlı komut dosyaları ve yazılımlar sisteminizde barınamaz. Bu da sistem performansını iyileştirilir.
Siber Güvenlik Türleri Nelerdir?
Farklı siber güvenlik türleri aşağıdakileri içerir:
Uygulama Güvenliği
Uygulama güvenliği, bir dizi farklı tehdide karşı koruma sağlamak için iş yazılımları ve hizmetleri içinde çeşitli savunmaların uygulanmasıdır. Bu tür siber güvenlik, yetkisiz erişimi ve değişikliği en aza indirmek için güvenli uygulamaların tasarlanmasını gerektirir.
Veri Güvenliği
Veri güvenliği, bilgilerin depolanırken ve aktarılırken güvenliğini sağlamak için özel olarak tasarlanmış güçlü veri depolama sistemlerinin uygulanmasını içerir.
Ağ Güvenliği
Ağ güvenliği, bir işletmenin ağını ve altyapısını kötüye kullanım, kesintiler ve yetkisiz erişimden korumak için özel olarak tasarlanmış donanım ve yazılım sistemlerini uygulayarak bir işletmeyi hem dış hem de iç tehditlerden korumaya odaklanır.
Mobil Güvenlik
Cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi mobil cihazları kullanan işletmeler, bu cihazlarda depolanan bilgileri bir dizi farklı tehditten korumak için mobil güvenlik önlemleri kullanır.
Bulut Güvenliği
Çoğu bulut uygulaması ve sistemi (AWS, Google, Microsoft vb.) kullanıcıları çeşitli tehditlere karşı korumak için bulut güvenlik önlemleri kullanır.
Siber Saldırı Nedir?
Siber saldırılar, sisteme, ağlara ve verilere yetkisiz erişim sağlama ve saldırıya uğrayan tarafa zarar verme girişimleridir.
Siber saldırılar genel olarak finansal kazanç, sosyal veya politik motivasyonlar, kötü şöhret vb. amaçlarla yapılır.
Siber saldırılar cihazları, bilgisayar sistemlerini ve hatta ağın kendisini hedef alabilir. Çoğu durumda, bu cihazların dikkatli kullanımı, bilgisayar korsanlarının erişimini engellemenin en iyi yoludur.
Siber saldırı çeşitli nedenlerle yapılabilir. Verilere erişimin engellenmesi, sabotaj, casusluk, sosyal mühendislik, sistem ve ağa zarar verme, tümü bir siber saldırının gerçekleştirilme nedenleridir.
Siber Güvenlik Tehdit Türleri
Düzinelerce siber güvenlik tehdidi türü vardır, ancak aşağıdakiler en yaygın olanlardan bazılarıdır:
DDoS Saldırısı
DDoS veya Dağıtılmış Hizmet Reddi Saldırısı, siber suçluların çok fazla trafik göndererek bir ağı veya sunucularını bunaltmasıdır. Bu, ağın geçerli istekleri işlemesini engeller ve tüm sistemi kullanılamaz hale getirir. İşletmelerin tüm operasyonlarını tamamen durdurabilir.
Malware (Kötü Amaçlı Yazılım)
Kötü amaçlı yazılım, bilgisayar virüslerini, casus yazılımları, Truva atlarını, solucanları ve bilgisayara zarar verebilecek diğer programları veya dosyaları içerebilir. Kötü amaçlı yazılımlar genellikle meşru görünen indirmeler veya e-posta’lardaki ekler yoluyla yayılır.
Kötü amaçlı yazılım kategorisinde birkaç tür siber güvenlik tehdidi vardır:
- Adware, kötü amaçlı yazılım yayan reklam yazılımıdır.
- Botnet’ler, bir ağ oluşturan kötü amaçlı yazılım bulaşmış çok sayıda bilgisayardır. Siber suçlular, cihaz sahiplerinin izni olmadan çevrimiçi görevleri gerçekleştirmek için bunları kullanır.
- Fidye yazılımı, verileri ve dosyaları kilitler. Hedeflenen kişi ödeme göndermedikçe dosyaları kilitli bırakarak silmekle tehdit eder.
- Casus yazılım, bir kullanıcının kredi kartı bilgilerini toplama gibi eylemlerini kaydeder.
- Truva atları kötü amaçlı yazılımlardır ancak meşru yazılım olarak görünmek için gizlenmiştir. Yüklendikten sonra verilerinizi toplarlar.
- Virüsler kendi kendini kopyalar. Kendilerini bir dosyaya eklerler, ardından bilgisayar sistemine yayılırlar.
Man-in-the-Middle Attack (Ortadaki Adam Saldırısı)
Bu saldırı türü, siber suçluların birden fazla kişi arasındaki konuşmaları veya veri aktarımlarını ele geçirmesini içerir.
Phishing
Bu tür siber güvenlik tehdidi, kredi kartı detayları veya şifreler gibi bilgileri almak için görünüşte meşru kaynaklardan sahte e-posta’lar göndermeyi içerir.
Okumanızı öneririz: Phishing (Oltalama) Nedir? Phishing Saldırısı Nasıl Engellenir?
Sosyal Mühendislik
Sosyal mühendislik, kullanıcıları insan etkileşimlerini kullanarak güvenlik prosedürlerini kırmaya odaklanır. Siber suçlular, hedeflenen kişinin bir bağlantıya tıklama veya bir dosyayı indirme şansını artırmak için genellikle sosyal mühendislik saldırılarını kimlik avı gibi başka saldırılarla birleştirir.
Okumanızı öneririz: Sosyal Mühendislik Nedir? Sosyal Mühendislik Saldırıları Nasıl Önlenir?
SQL Injection (SQL Enjeksiyonu)
SQL, Structured Query Language anlamına gelir. Bir SQL enjeksiyonu, bir veri tabanındaki veriler üzerinde eylemler gerçekleştirmeyi ve potansiyel olarak onu çalmayı amaçlar. Veriye dayalı uygulamaların güvenlik açıklarından yararlanarak SQL ifadeleri aracılığıyla kötü amaçlı kod eklemeyi içerir.
Insider Threats (İçeriden tehditler)
Bu tehditlere, güvenliği ihlal edilmiş bir işletme içindeki bireyler neden olur.
USB aygıtı gibi fiziksel aygıtları kullanmak, bilgisayar sistemlerine bulaşmanın yaygın bir yoludur. Veriler ayrıca bu kişiler tarafından yetkisiz bir şekilde aktarılabilir veya sızdırılabilir.
Kullanılan kötü amaçlı yazılımın türüne bağlı olarak, bu saldırılar donanım sistemlerine ve varlıklara zarar verebilir.
Çalışanları bu riskler konusunda eğitmek ve farkındalığı artırmak bu saldırıları önlemenin bir yoludur. Daha iyi yönetim ve şüpheli etkinliğin izlenmesini ve araştırılmasını sağlamak, işletmenizi bu tehditten korumanın en iyi yoludur.
Siber Güvenlik Analizi Nedir?
Siber güvenlik analizi, bir işletmenin siber güvenlik yeteneklerinin mevcut durumunu değerlendirme sürecidir.
Bu analiz, diğer ayrıntıların yanı sıra riskleri, yaklaşan tehditleri, şirket protokollerini ve güvenlik prosedürlerini değerlendirmekle ilgilidir.
İşletmenizin verilerinin ve varlıklarının bir siber saldırıya karşı güvende olduğundan emin olmak istiyorsanız, periyodik olarak bir siber güvenlik analizi ve risk değerlendirmesi yapmanız çok önemlidir.
Bu sorunları önceden ele almak istiyorsanız, siber güvenlik planınızdaki güvenlik açıklarının farkında olmanız gerekir. İlk etapta saldırıların meydana gelme olasılığını azaltmak istiyorsanız, reaktif bir yaklaşım yerine daha proaktif bir yaklaşım benimsemek önemlidir.
Siber Güvenlik Yazılımı Nedir?
Siber güvenlik yazılımı, siber saldırılara karşı korunmaya yardımcı olmak için kullanılan tüm yazılımları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Sisteminizin, uygulamanızın ve verilerinizin zarar görmemesini sağlamaya yardımcı olmak için siber güvenlik yazılımı tarafından çeşitli görevler gerçekleştirilir.
Virüsten ve kötü amaçlı yazılımdan koruma, sisteminizdeki virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları önleme, tanımlama ve ortadan kaldırma gibi görevlerde işletmenize yardımcı olur. Çoğu siber güvenlik yazılımı, kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilse bile verileri güvende tutmaya yardımcı olan bir tür veri şifreleme sağlar.
Ayrıca güvenlik duvarları kurmak ve izleme yetenekleri sağlamak da güvenlik araçlarının en önemli özelliklerindendir.
Karmaşık siber güvenlik yazılımları, işletmelere veri kurtarma ve olağanüstü durum kurtarma konularında da yardımcı olur.
Siber güvenliği artırmanıza yardımcı olabilecek çeşitli araçlar vardır. En popüler siber güvenlik yazılımları aşağıdaki şekildedir:
- SiteLock.
- Teramind.
- AppTrana.
- JumpCloud DaaS.
- DNIF.
Siber Güvenlik Mimarisi Nedir?
Kendilerini ve varlıklarını siber saldırılardan korumak isteyen işletmeler için sağlam bir siber güvenlik mimarisi çok önemlidir.
Siber güvenlik mimarisi, iç ve dış tehditlere karşı koruyucu altyapı sağlar. Konsolide bir siber güvenlik mimarisi, siber güvenlik yönetimini kolaylaştırmaya, riskleri azaltmaya, gelişmiş güvenlik sağlamaya ve şirketin güvenlik altyapısı üzerinde daha fazla gözetim sağlamaya yardımcı olur.
Siber güvenlik mimarisinin kapsadığı ortamlar arasında ağlar, uç noktalar, bulut, IoT, mobil vb. ortamlar bulunur.
Modern ve kapsamlı bir siber güvenlik mimarisine sahip olmanın en büyük avantajı, birçok kurumsal tehdidin işletme tarafından herhangi bir hasar alınmadan önlenebilmesidir.
Tehditleri tahmin etmek, siber güvenlik saldırıları ile mücadele etmek, güvenlik protokollerinin daha iyi yönetimi, güvenlik otomasyonu; siber güvenlik mimarisi sayesinde mümkün hale gelir.
İşletmeler ve Bireyler Siber Tehditlere Karşı Nasıl Korunabilir?
- Tüm hassas verilerinizin bir envanterini çıkarın.
- Verilerin yedekli güvenlik kontrolleriyle korunduğundan emin olun.
- İşletmenizin karşı karşıya olduğu tüm potansiyel riskleri ve her bir risk için tüm potansiyel sonuçları anladığınızdan emin olmak için bir risk değerlendirmesi yapın.
- Tüm potansiyel risk sonuçlarını azaltmak, bunlara yanıt vermek ve bunlardan kurtulmak için bir planınız olsun.
Veri Güvenliğini Sağlamak İçin Kullanabileceğiniz Siber Güvenlik Uygulamaları
1. Siber güvenlik eğitimleri ile çalışan farkındalığını artırın
Çalışanlar siber güvenlik, şirket politikaları ve olay raporlama konularında eğitilmezse, güçlü bir siber güvenlik stratejisi başarılı olamaz. En iyi teknik savunmalar bile, çalışanlar kasıtsız veya kasıtlı olarak kötü niyetli eylemlerde bulunduğunda, maliyetli bir güvenlik ihlaline neden olabilir. Çalışanları eğitmek ve seminerler, dersler, çevrimiçi kurslar aracılığıyla şirket politikaları ve en iyi güvenlik uygulamaları hakkında farkındalık yaratmak, ihmali ve güvenlik ihlali potansiyelini azaltmanın en iyi yoludur.
2. Risk değerlendirmeleri yapın
İşletmeler, tüm değerli varlıkları belirlemek için resmi bir risk değerlendirmesi yapmalı ve bir varlığın tehlikeye girdiğinde neden olduğu etkiye dayalı olarak bunlara öncelik vermelidir. Bu, işletmelerin kaynaklarını her bir değerli varlığı güvence altına almak için en iyi şekilde nasıl harcayacaklarına karar vermelerine yardımcı olacaktır.
3. Güvenlik açığı yönetimi ve yazılım yama yönetimi/güncellemelerini sağlayın
Kurumsal BT ekiplerinin, BT sistemlerine yönelik tehditleri azaltmak için kullandığı tüm yazılım ve ağlardaki güvenlik açıklarını belirleme, sınıflandırma, iyileştirme ve azaltma işlemlerini gerçekleştirmesi çok önemlidir. Ayrıca, güvenlik araştırmacıları ve saldırganlar, çeşitli yazılımlarda ara sıra yazılım satıcılarına rapor edilen veya kamuya açıklanan yeni güvenlik açıkları tespit eder. Bu güvenlik açıklarından genellikle kötü amaçlı yazılımlar ve siber saldırganlar yararlanır. Yazılım satıcıları, bu güvenlik açıklarını yamalayan ve azaltan güncellemeleri düzenli aralıklarla yayınlar. Bu nedenle BT sistemlerini güncel tutmak, kurumsal varlıkların korunmasına yardımcı olur.
4. En az ayrıcalık ilkesini kullanın
En az ayrıcalık ilkesi, hem yazılıma hem de personele görevlerini yerine getirmeleri için gereken en az miktarda izin verilmesi gerektirir. Bu, daha düşük izinlere sahip kullanıcı hesapları/yazılımları, daha yüksek düzeyde izinler gerektiren değerli varlıkları etkileyemeyeceğinden, başarılı bir güvenlik ihlalinin zararını sınırlamaya yardımcı olur. Ayrıca, sınırsız izinlere sahip tüm üst düzey kullanıcı hesapları için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanılmalıdır.
5. Güvenli ve güçlü parolayı zorunlu kılın
Tüm çalışanların endüstri tarafından önerilen standartlara uygun güçlü parolalar kullanması zorunlu tutulmalıdır. Ayrıca, güvenliği ihlal edilmiş parolalardan korunmaya yardımcı olmak için bu parolaların periyodik olarak değiştirilmeleri gerekir.
6. Sağlam bir iş sürekliliği ve olay müdahalesi (BC-IR) planı uygulayın
Sağlam bir BC-IR planına ve politikasına sahip olmak, bir işletmenin kritik iş sistemlerinin çevrimiçi kalmasını sağlarken siber saldırılara ve güvenlik ihlallerine etkin bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olur.
7. Periyodik güvenlik incelemeleri gerçekleştirin
Tüm yazılımların ve ağların periyodik güvenlik incelemelerinden geçmesi, güvenlik sorunlarının erken ve güvenli bir ortamda belirlenmesine yardımcı olur. Güvenlik incelemeleri, uygulama ve ağ sızma testini, kaynak kodu incelemelerini, mimari tasarım incelemelerini, kırmızı ekip değerlendirmelerini vb. içerir. Güvenlik açıkları bulunduğunda, işletmeler bunları mümkün olan en kısa sürede önceliklendirmeli ve azaltmalıdır.
8. Verileri yedekleme
Tüm verilerin periyodik olarak yedeklenmesi, bir güvenlik ihlali sonrasında tüm hassas verilerin kaybolmamasını sağlayacaktır. Yedeklemeler, enjeksiyonlar ve fidye yazılımı gibi saldırıları durumlarında verilerinizi korumaya yardımcı olacaktır.
9. Bekleyen ve aktarım halindeki veriler için şifreleme kullanın
Tüm hassas bilgiler, güçlü şifreleme algoritmaları kullanılarak saklanmalı ve aktarılmalıdır. Verilerin şifrelenmesi gizliliği sağlar. Bu yüzden tüm web uygulamaları/yazılımları SSL/TLS kullanımını içermelidir.