Günümüzde, bir tür antivirüs yazılımı kullanmayan kişisel veya kurumsal bilgisayar bulmak zordur. Kullanıcılar periyodik olarak gerçekleştirilen güncellemelere aşinadır. Ancak, antivirüs yazılımının sunduğu tüm olanaklardan yararlanıyor musunuz? Özellikle de mail güvenliği konusunda…
En İyi 7 Antivirüs Programı, E-Posta Güvenliğini Sağlayan Antivirüs Programları
E-posta güvenliğine odaklanan antivirüs yazılımı bugünlerde çok önemlidir. E-posta’lar, kimlik avı saldırılarına ve web posta sağlayıcılarının tespit motorları aracılığıyla tespit edemediği ve engelleyemediği her türlü virüs, kötü amaçlı yazılım veya truva atına açılan kapıdır.
Bu nedenle, güvenlik seçeneklerinizi değerlendirirken, her bir antivirüs yazılımının sunduğu e-posta koruma özelliklerini yakından incelediğinizden emin olun.
E-posta’nızı çok kullanıyorsanız, aşağıdaki antivirüs programlarından herhangi birinin sizi koruyacağından emin olmanız gerekir:
Bitdefender Internet Security
Bitdefender, en geniş özellik yelpazesine sahip antivirüs seçeneklerinden biri olarak bilinir. Özellikle e-posta koruması söz konusu olduğunda, gerçek zamanlı entegrasyonlar sunar.
Gerçek zamanlı korumanın bir parçası olarak, Bitdefender Shield her dosyayı veya e-posta ekini erişmeye çalıştığınız anda aktif olarak tarar. Basit yerleşik spam filtresi, Outlook ve Thunderbird ile kolayca entegre olarak POP3 hesabınızı korur. Böylece spam mesajları kolayca işaretlemek ya da işaretlerini kaldırmak için bir araç çubuğuna sahip olursunuz.
Dahası, e-posta kimlik bilgilerinizi Parola Yöneticisi içinde saklayabilir, bu da artık unutacağınızdan endişe etmeden gelişmiş güvenlik için daha güçlü parolalar belirleyebileceğiniz anlamına gelir.
Norton 360 Life Lock
Norton 360’ın en çok beğenilen özelliklerinden biri de otomatik e-posta taramasıdır. Bu antivirüs, POP3 veya SMTP ile yapılandırılmış hesaplarda gelen kutunuza ulaşmadan önce kötü amaçlı ekleri otomatik olarak tarar ve engelleyebilir.
Şifreleme nedeniyle dosyayı gelen kutunuza indirmeden önce SSL hesapları ile tehditleri engelleyemez. Bununla birlikte, Otomatik Koruma özelliği sayesinde, virüslü bir dosya SSL için yapılandırılmış bir hesaba ulaşırsa, açmaya çalıştığınızda algılanır ve kaldırılır.
Çoğu antivirüs programı, zararlı öğeleri indirmeden önce tarayamaz, bu da Norton’u üstün bir konuma getirir. Outlook ve Windows Mail ile entegre çalışan ayrı AntiSpam aracı ise Norton’u daha da öne çıkarır.
ESET Internet Security
ESET bilgisayarınıza yüklendiğinde, yalnızca e-posta koruması elde etmekle kalmaz, aynı zamanda varsayılan ayarları değiştirmek isterseniz spam filtrelerini yapılandırma erişimine de sahip olursunuz.
En sık iletişim kurduğunuz kişileri otomatik olarak beyaz listeye alabilirsiniz. Bu beyaz listeye veya kara listeye başka adresleri manuel olarak ekleyebilirsiniz.
ESET’in Internet Security çözümüyle, gelişmiş kötü amaçlı yazılım koruması için e-posta taramasından ve hem POP3 hem de IMAP hesaplarını filtrelediğini bilmenin rahatlığından yararlanırsınız.
Outlook veya Windows Mail kullanıyorsanız, her ikisiyle de entegre olduğu için bu antivirüs programını daha da beğenebilirsiniz.
BullGuard Internet Security
E-posta koruması BullGuard’ın ana Antivirüs ayarları içinde özel bir yere sahiptir. Tek bir tıklama ile etkinleştirebileceğiniz ya da devre dışı bırakabileceğiniz “E-posta tara” seçeneğine sahip olursunuz.
Spam filtrelemeyi e-posta istemcisinin sorumluluğuna bırakmayı tercih ettikleri için özel spam filtresi çözümleri durdurulmuş olsa da, AV-Test’e göre yerleşik BullGuard e-posta koruması bir cazibe gibi çalışır. E-posta tehditlerine ve sıfırıncı gün kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı koruma için birçok otoriteden %100 puan almıştır.
Bu nedenle, Internet Security paketinin e-posta’ları kötü amaçlı yazılım ve tehditlere karşı taramaya odaklanmaya devam ettiğinden ve iyi bir iş çıkardığından emin olabilirsiniz.
McAfee Total Protection
McAfee tarafından sağlanan spam filtresi IMAP hesap filtrelemesini yapamayabilir, ancak POP3 ve Exchange hesaplarıyla çok iyi çalışır.
Dahası, alışılmadık sayıda anti-spam seviyesi ile birlikte gelir. Sadece iki ya da üç mod değil, beş mod vardır: Minimal, Limited, Balanced, Aggressive ve Restricted.
Ayrıca, e-posta şifrenizi vermeniz koşuluyla, istenmeyen postaları ayıklamak için web posta hesabınıza bile erişebilir.
AVG Internet Security
AVG, davranış tabanlı tarama süreçleri sayesinde kötü amaçlı e-posta eklerini bilinçli olarak arar ve hem web hem de e-posta korumasına büyük önem verir.
Ancak web ve e-posta seçeneği bir yana, bu antivirüs ayrıca olası dolandırıcılık e-posta’larına göz kulak olan ödeme koruması ile sizi şaşırtır. Doğrudan web tarayıcınıza entegre olduğunu düşünürsek, sürekli koruma için AVG’ye güvenebilirsiniz.
Şüphesiz, bu AV hem spam hem de dolandırıcılık, her türlü kimlik avı girişimine karşı güvenilir internet ve e-posta koruması ile internette gezinirken sizi korur.
Avast Free Antivirus
Avast Free Antivirus, Outlook veya Thunderbird kullanıyorsanız, yalnızca virüslü e-posta’ların gelen kutunuza ulaşmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda cihazınızın virüslü e-postalar göndermesini engelleyerek kişilerinizi de korur.
Bu antivirüsün sağladığı e-posta koruması size kimlik avı saldırılarına karşı makul koruma seviyelerinden daha fazlasını sunar. Eğer Avast Secure Browser ile eşleştirirseniz, Hack Check’e erişebilirsiniz, buradan bir e-posta adresinin herhangi bir veri ihlalinde görünüp görünmediğini kontrol edebilirsiniz.
İlk antivirüs ne zaman oluşturuldu?
Antivirüs yazılımlarının tarihi, bilgisayar virüslerinin ya da kötü amaçlı yazılımların tarihiyle bağlantılıdır. 1980’lerden önce, bilgisayarlar arasında otomatik olarak yayılabilen programlarla bazı deneyler yapılmıştı, ancak verileri silebilen veya sistemleri devre dışı bırakabilen ilk virüsler bu on yıl içinde yaratıldı ve piyasaya sürüldü. İlk ticari antivirüs yazılım programları kısa bir süre sonra mağazalarda yerini aldı. Öncü şirketlerden biri, 1987 yılında Atari bilgisayarlarını korumak için bir ürün geliştiren bir Alman şirketi olan G Data idi. Aynı yıl, McAfee daha popüler olan ‘antimalware’ paketi VirusScan’in ilk versiyonunu piyasaya sürdü.
Antivirüs Programları Nasıl Çalışır?
Antivirüs programlarının temel amacı, sistem enfekte olmadan önce bilgisayarlardan ve cihazlardan kötü amaçlı yazılımları (veya kötü amaçlı yazılımları) tespit etmek, etkisiz hale getirmek veya ortadan kaldırmaktır.
Kötü niyetli bir saldırıyı tespit etmek için, bir antivirüs yazılımı, ana bilgisayarının işletim sisteminde depolanan dosyaları, daha önce tespit edilen kötü amaçlı yazılım örneklerinin ayırt edici özelliklerini içeren bir veri tabanı ile karşılaştırarak taramalar yapar. Bu veri tabanı, sürekli olarak ortaya çıkan yeni kötü amaçlı yazılım türlerinin imzalarını içerecek şekilde düzenli olarak güncellenmelidir. Buna ek olarak bazı antivirüs yazılımları, dosyalardaki kalıpları tanımlayarak, sistem değişikliklerini tespit ederek ve bilgisayar bileşenlerinin davranışlarını izleyerek tehditleri tespit etme yeteneğine sahiptir.
Günümüzün antivirüs yazılım paketleri bu nedenle çifte görevi yerine getirmektedir: bilgisayarda depolanan dosyaları imza veri tabanına göre tek tek analiz etmek ve herhangi bir olağandışı etkinliği tespit etmek için cihazı izlemek.
Düşünülenin aksine, aynı cihazda birden fazla antivirüsün yüklü olması zararlıdır. Çünkü antivirüs paketleri yanlışlıkla birbirlerini kötü amaçlı yazılım olarak algılayabilir ve bu nedenle engellemeye çalışarak cihazları korumasız bırakabilir.
Antivirüs Programları Sizi Hangi Tehditlerden Korur?
Antivirüs programları çeşitli kötü amaçlı yazılım türlerine karşı koruma sağlar. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
- Virüsler, kullanıcı dosyaları olarak kamufle edilmiş kötü amaçlı yazılımlardır. Kullanıcıların izni veya bilgisi olmadan bilgisayarlara erişmek için tasarlanmıştır ve genellikle bilgi çalmayı, belgeleri silmeyi veya ayarları değiştirmeyi amaçlar.
- Bilgisayar solucanları, hem bilgisayarların hem de bilgisayar ağlarının çökmesine neden olmak amacıyla bir ağ üzerinden kendilerinin işlevsel kopyalarını çoğaltabilen programlardır. En başarılı solucan saldırılarından biri 2000 yılında gerçekleşmiş ve 50 milyondan fazla bilgisayara bulaşarak toplamda 5 milyar Euro’nun üzerinde zarara neden olmuştur. Konu satırı “ILOVEYOU” ve eki “LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs” olan bir ‘e-posta’ mesajı olarak yayılmıştır. Ek açıldığında kod çalıştırılır, ana bilgisayar ele geçirilir ve mesaj kullanıcının tüm e-posta adreslerine iletiliyordu. Böylece sadece 24 saat içinde tüm dünyaya yayılabildi.
- Truva atları, düzgün çalışan yasal yazılım görünümü altında gizlenen bir tür ‘kötü amaçlı yazılımdır. Bir Trojan çalıştırıldığında, saldırganın bilgisayara erişmesine ve hatta uzaktan kontrol etmesine olanak tanır.
- Casus yazılım, adından da anlaşılacağı gibi her türlü kullanıcı bilgisini toplamak için bilgisayar ve cihazlara bulaşan bir casus programdır. Yüklendikten sonra kullanıcı tarafından yapılan tüm tuş vuruşlarını kaydeden kötü niyetli bir programdır. Bu teknik, kimlik bilgilerini çalmak için yaygın olarak kullanılır.
- Fidye yazılımı, bilgisayarda depolanan bilgileri ele geçiren, hak sahipleri fidye ödemediği sürece dosyaları sürekli olarak şifreleyen ve engelleyen bir kötü amaçlı yazılım türüdür. En büyük fidye yazılımı saldırısı 2017 yılında gerçekleşmiştir. WannaCry fidye yazılımı kripto solucanı yüzden fazla ülkede binlerce bilgisayara bulaşmış ve 200 milyon Avro’dan fazla zarara yol açmıştır.
Virüsler Nasıl Yayılır?
Virüslerin bilgisayarlara girmesinin en yaygın yolu e-postalardır. Kullanıcının bir eki indirmesi veya kötü amaçlı bir bağlantı aracılığıyla indirilen bir programı yüklemesi, ana bilgisayara kötü amaçlı kod bulaşması için yeterlidir. Bu yüzden bunun olmasını önlemek için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurmanız çok önemlidir:
- Herhangi bir şekilde şüpheli görünen e-posta’lara karşı dikkatli olun (bilinmeyen göndericilerden gelen, harekete geçmeye çağıran, alışılmadık miktarda yazım hatası veya garip cümleler içeren beklenmedik e-postalar).
- İstenmeyen veya zararlı postaları engellemek için antispam filtrelerini etkinleştirin ve bu şekilde etiketlenmiş bir e-posta’yı açarken dikkatli olun.
- Ekleri indirmeden önce iki kez düşünün.
- Bir e-posta’da yer alan bir bağlantıya tıklamadan önce, yönlendirdiği adresi kontrol etmek için farenin üzerine gelin.
Bir başka enfeksiyon vektörü de, güvenilir olmayan sitelerden gelen, açılır pencerelerde veya reklamlarda görünen veya bilinmeyen gönderenlerden gelen e-posta’larda bulunan programları indirirken ve kurarken resmi olmayan kaynaklardan indirilen herhangi bir yazılımdır.
Bilgisayarınıza virüslü harici cihazlar takmak (disk sürücüsü veya nereden geldiğinden emin olmadığınız veya başkaları tarafından size ödünç verilen herhangi bir cihaz), bilgisayarınıza virüs bulaştırmanın bir başka yoludur.
Antivirüs Ne Kadar Etkilidir?
Kullanıcıları çevrimiçi kötü amaçlı yazılım tehditlerinin yüzde 100’üne karşı koruyacak tam etkili bir yöntem yoktur. Siber suçlar çok kazançlı ve sürekli gelişen bir iş. Antivirüs şirketlerinin bu gelişime ayak uydurabilmeleri için imza veri tabanlarını sürekli güncellemeleri ve ortaya çıkan yeni tehditleri tespit edebilmek için hızlı bir şekilde yeni tespit algoritmaları geliştirmeleri gerekir.
Bilgisayarınızı korumak için antivirüs tek başına yeterli değildir. Güvenli alışkanlıklar geliştirmeniz ve kimlik avı e-posta’ları ve telefonla yapılan oltalama saldırıları gibi sosyal mühendislik saldırılarına karşı gardınızı asla düşürmemeniz şarttır. Kısacası, bir antivirüs sizi sosyal mühendislik saldırılarında kullanılan aldatma tekniklerine karşı koruyamaz.
Hangi Cihazlara Antivirüs Yüklemelisiniz?
Bağlı cihaz ve aletlerin sayısı her geçen gün arttığı için hepsine bir tür kötü amaçlı yazılım enfekte olması mümkündür.
Bu yüzden dizüstü ve masaüstü bilgisayarların yanı sıra, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlarda ve tüm bağlı cihazlarda antivirüs yazılımı kullanılması tavsiye edilir.
Antivirüs Koruma Programları Mail Güvenliğini Nasıl Sağlar?
E-posta hem kişisel hem de profesyonel amaçlar için çok önemli bir iletişim aracıdır. Ancak, kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı saldırıları gibi siber tehditlerin artmasıyla, e-posta iletişiminin güvenliğini sağlamak her zamankinden daha önemlidir.
Bir antivirüs uygulaması e-postanızı kötü amaçlı yazılımlardan aşağıdaki şekillerde korur:
- Gerçek zamanlı tarama: Antivirüs yazılımı gelen ve giden e-postaları gerçek zamanlı olarak sürekli izler, ekleri, bağlantıları ve içeriği kötü amaçlı yazılım belirtilerine karşı tarar.
- Kötü amaçlı yazılım tespiti: Antivirüs yazılımı potansiyel bir tehdit tespit ettiğinde virüsleri, truva atlarını, fidye yazılımlarını ve diğer zararlı yazılım türlerini tespit etmek için gelişmiş algoritmalar ve imza tabanlı tespit yöntemleri kullanır.
- Karantina: Kötü amaçlı yazılım bulunursa, antivirüs yazılımı virüslü e-postayı veya eki karantinaya alarak alıcının gelen kutusuna ulaşmasını ve sisteme zarar vermesini engeller.
- Bildirim: Kullanıcılar, tespit edilen tehdit hakkında bildirimler yoluyla anında bilgilendirilir, potansiyel risk hakkında bilgilendirilir ve nasıl devam edecekleri konusunda rehberlik sağlanır.
- Kaldırma veya eylem: Tehdidin ciddiyetine ve antivirüs ayarlarına bağlı olarak, kullanıcılar virüslü e-postayı kaldırmayı, kötü amaçlı eki silmeyi veya bulaşma riskini azaltmak için daha fazla işlem yapmayı seçebilir.
Ücretsiz Bir Antivirüs Uygulaması E-postamı Koruyabilir mi?
Tek ihtiyacınız olan şey, temel bir e-posta koruması ise, ücretsiz bir antivirüs kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Öte yandan, Norton Antivirus gibi premium araçlar gerçek zamanlı tarama, güçlü tehdit algılama, kimlik avı koruması ve gelişmiş çevrimiçi tehditlere karşı daha güçlü bir savunma sağlamak için farklı premium özellikler sağlar. Dolayısıyla, ücretsiz antivirüs yazılımının en önemli dezavantajı ücretli sürümlere göre daha az güvenlik özelliği sunmasıdır.
Bitdefender ve TotalAV %100 ücretsiz antivirüs sürümlerine sahiptir. Bununla birlikte, ücretsiz seçenekler minimum ihtiyaçları karşılayabilirken, premium bir antivirüse yatırım yapmak daha yüksek düzeyde koruma sağlar, e-posta iletişiminizi korur. Bu yüzden günümüzün internet tehdit ortamına çok daha uygun olan premium güvenlik araçlar, kullanmanız önerilir, özellikle de deneyimli bir internet kullanıcısı değilseniz.
Antivirüs Uygulamaları Kötü Amaçlı Yazılım İçeren E-posta Eklerini Nasıl Ele Alır?
Virüsler, casus yazılımlar ve fidye yazılımları da dahil olmak üzere neredeyse her türlü kötü amaçlı yazılım e-posta eki yoluyla gönderilebilir. Kötü amaçlı yazılımlar .iso, .exe, .pdf., .zip, .doc, .xls veya .ppt gibi dosyalarda gizlenebilir. E-posta ekleri yoluyla yayılan en yaygın kötü amaçlı yazılım türleri aşağıdakileri içerir:
- Virüsler: Sisteminize girdikten sonra kendilerini sistemden sisteme kopyalarlar.
- Truva atları: E-posta eklerinde dosya olarak gizlenirler. Bir kez açıldığında, bir cihazın kontrolünü ele geçirebilir, kullanıcıyı gözetleyebilir veya diğer kötü amaçlı yazılım türlerini çalıştırabilirler.
- Casus yazılımlar: Genellikle izleme çerezleri kullanarak veya özel bilgileri çalarak gizli bilgileri toplar.
Siber saldırıları önlemek veya cihazınızdan kötü amaçlı yazılımları silmek için güvenilir bir güvenlik yazılımına güvenmeniz gerekir. Norton Antivirus gibi antivirüs yazılımları, gerçek zamanlı taramalar gerçekleştirerek ve gelen ve giden e-postaları analiz ederek kötü amaçlı yazılım içeren e-posta eklerini ele alır. Kötü amaçlı bir e-posta eki algılandığında, antivirüs yazılımı bilinen kötü amaçlı yazılım imzaları veya şüpheli davranış kalıpları için tarar.
Kötü amaçlı yazılım bulunursa, antivirüs kullanıcının cihazına zarar vermesini veya diğer sistemlere yayılmasını önlemek için virüslü eki karantinaya alabilir veya silebilir. Ek olarak, bazı antivirüs programları potansiyel olarak zararlı ekleri daha fazla analiz etmeye ve kontrol altına almaya yardımcı olmak için e-posta korumalı alanı gibi gelişmiş özellikler sunar.
Sandboxing işlemi sırasında kötü amaçlı yazılım, dahili ağa ulaşamayacağı bölümlere ayrılmış bir depolama konumuna gönderilir. Güvenlik analistleri, sıfırıncı gün tehditlerini araştırmak ve siber saldırı modlarını belirlemek için sandbox edilmiş kötü amaçlı yazılımları kullanır.
En Çok Sorulan Sorular
1. E-posta koruması nasıl çalışır?
Yeni bir e-posta aldığınızda, e-posta korumalı bir antivirüs bunu tarar ve tehdit içeren dosyaları kaldırır. Tehditleri daha gelen kutunuza ulaşmadan engelleyebilir. İyi bir antivirüs sezgisel analizin yanı sıra bilinen tehditlerin veri tabanını kullanarak en zararlı zararlı yazılımları veya en zorlu kimlik avı dolandırıcılıklarını tespit eder.
Birçok dolandırıcılık, arkadaşlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan veya bir şirketteki üst düzey kişilerden gelen tamamen normal e-postalar gibi kendilerini gizler. Bağlantılara tıklamanız veya fidye yazılımı indirmeniz için sizi kandırmaya çalışırlar. En iyi antivirüsler bu e-postaları otomatik olarak tarayıp kaldırarak sizi önemli ölçüde daha güvende tutar.
2. E-postalarımı korumanın en iyi yolu nedir?
E-posta kullanırken güvende kalmak için alabileceğiniz bazı temel güvenlik önlemleri vardır. Meşru olduğundan emin olmadığınız bir bağlantıya veya eke asla tıklamamanız ve bilmediğiniz bir kaynaktan e-posta aldığınızda her zaman dikkatli olmanız gerekir. E-posta bir arkadaşınızdan veya iş bağlantınızdan gelse bile, bağlantı veya ekten emin değilseniz, saldırıya uğramış olabilecekleri için önce onlara danışmak iyi bir fikirdir.
Ancak bu temel sağduyu önlemlerinin yanı sıra, Norton gibi e-posta korumalı bir antivirüs yazılımına yatırım yapmak harika bir fikirdir. Bu şekilde, herhangi bir siber tehdit daha gelen kutunuza ulaşmadan etkisiz hale getirilecektir.
3. Ücretsiz bir antivirüs e-postalarımı korur mu?
Kapsamlı bir e-posta koruması sunan ücretsiz bir antivirüs tam anlamıyla yoktur. Avira Free Antivirus gibi daha iyi ücretsiz planlar bile e-posta koruması içermez, bunu elde etmek için ücretli bir Avira planına yükseltmeniz gerekir.
E-posta koruması sizin için önemliyse, e-postalarınızı ve çevrimiçi yaşamınızdaki diğer her şeyi korumak için eksiksiz bir güvenlik araçları paketine erişim sağlayan Norton gibi premium bir antivirüse uygulamasına yatırım yapmanız kesinlikle daha iyi olacaktır.
4. Avast e-postaları koruyor mu?
Evet, Avast, gelen kutunuzu kötü amaçlı bağlantılardan ve eklerden koruyacak Email Guardian adlı bir e-posta koruma özelliğine sahiptir. Bazen yasal postaları spam olarak işaretleyebilmesine rağmen iyi çalışır. Çok çeşitli popüler ve daha az bilinen e-posta istemcileri ile entegre olur.
5. Virüsler e-postaları hackleyebilir mi?
Virüsler, e-posta hesaplarına doğrudan yetkisiz erişim elde etmek gibi geleneksel anlamda e-postaları “hackleyemez”. Ancak, cihazınıza keylogger yükleyebilirler ve bu sayede e-posta kimlik bilgilerinizi ele geçirebilir. Ayrıca, fidye yazılımları verilerinizi şifreleyebilir ve e-posta istemcileri ve sunucuları da dahil olmak üzere sistemlerinizi kilitleyebilir. Cihazınızı ve verilerinizi korumak için gerçek zamanlı ve e-posta korumasına sahip güvenilir bir antivirüs çözümü yüklemeniz şarttır.