Günümüzde birçok işletme sahibi, bilgilerini düzenlemelerine, raporlar oluşturmalarına, muhasebe görevlerini tamamlamalarına ve kayıtları tutmalarına yardımcı olması için muhasebe programlarına yönelir. Ancak bu kadar çok seçenek varken, işletmenizin özel ihtiyaçları için doğru olanı nasıl seçersiniz?
Bulut tabanlı muhasebe, güvenli bir uzak sunucuda barındırılan muhasebe yazılımını kullanır. Özellikle küçük işletme ekipleri, şirket bilgisayarından ve internet bağlantınızın olduğu her yerden muhasebe sistemlerini, raporları ve finansal belgeleri depolayabilir ve bunlara erişebilir.
Bulut muhasebe, çok kullanıcılı erişime ve güvenli çevrimiçi veya uzak sunucu depolamasına izin veren bir sistemdir. Kullanıcılarınız, tüm verilerinizi, aynı verilerin işlenip güvenli bir şekilde saklandığı ve iade edildiği bulut sağlayıcılara gönderir. Bulut teknolojisi, iş süreçlerinin kolaylaştırılmasına ve şirketin büyümesine göre uyarlanmasına olanak tanır.
Doğru muhasebe programını seçebilmeniz için bugünkü yazımızda muhasebe programları ile ilgili tüm detaylara değineceğiz.
Haydi başlayalım!
En Çok Kullanılan Muhasebe Programları
Aşağıdaki listede en çok kullanılan muhasebe programlarının bir listesini bulabilirsiniz:
1. QuickBooks

QuickBooks, freelance çalışanlardan kurumsal düzeydeki şirketlere kadar herkese yönelik çözümler sunan, piyasadaki en kapsamlı muhasebesi programlarından biridir. İşletme sağlığı raporlaması, çevrimiçi ödemeler ve sınırsız faturalama gibi faydalı işlevler sunar. Kullanmayı öğrendikten sonra, QuickBooks ve QuickBooks Online defter tutma ve muhasebe için harika araçlar olabilir.
Avantajları
- Esnek hesap planı
- Önemli harcamalar için takip
- Fatura ve makbuz tarama (OCR)
Fiyat: EasyStart planı için ayda 24 dolar
Ücretsiz Deneme Süresi: 30 gün
Mobil Uygulama: Android, iOS
2. Paraşüt

Web tabanlı yani online bir program olan Paraşüt, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansal operasyonlarını daha verimli yönetebilmesini desteklemek amacıyla kurulmuştur. Kapsamlı bir ön muhasebe hizmeti sunan Paraşüt ile faturalarınızı takip edebilir, cari hesaplarınızı kontrol edebilir, gelir giderlerinize hakim olabilir, harcamalarınızı kontrol altında tutabilir, detaylı raporlar ile finansal yapınızı denetleyebilirsiniz.
Avantajları
- Düzenli yedekleme
- Kullanıcı dostu ve kolay kullanım imkânı sağlayan tasarım
- Destek ve eğitim
Fiyat: e-Fatura + Ön Muhasebe Programı için aylık 600 TL + KDV
Ücretsiz Deneme Süresi: 14 gün
Mobil Uygulama: Android, iOS
3. Zoho Books

Zoho Books, basit bir kullanıcı arayüzüne ve faturalama, envanter ve proje yönetimi için sağlam işlevselliğe sahip bulut tabanlı bir muhasebe programıdır. Zoho Books, kurumsal düzeydeki yazılımlara bir alternatif arayan küçük ve orta ölçekli işletmeler için en uygunudur. Düşük maliyetli seçenekler işlevselliğinizi sınırlasa da, katmanlı planları aracılığıyla ölçeklenebilirlik de sunar. Zoho ayrıca müşteri hizmetleri için çeşitli yollar sunarak platformu kullanırken ihtiyaç duyduğunuz desteği almanızı kolaylaştırır.
Avantajları
- Hizmetin ilk kademesi için ücretsiz seçenek
- Çok çeşitli özellikler
- İşlevsel mobil uygulama
Fiyat: Ücretsiz plan için 0 dolar, standart plan için aylık 15 dolar
Ücretsiz Deneme Süresi: Ücretsiz planı süresiz olarak kullanabilirsiniz
Mobil Uygulama: Android, iOS
4. Logo

Her ölçekten işletmenin ihtiyacını karşılayan Logo muhasebe programları ile düzenli ve hızlı bir şekilde muhasebe kayıtlarınızı tutabilir, ticari işlemlerin hukuki ve ticari standartlara uygun hazırlanabilmesini sağlayabilir, her türlü bilgiye hızlı bir şekilde ulaşabilir ve raporlarınızı anında oluşturabilirsiniz.
Logo muhasebe programları Logo GO Wings, Logo Netsis Wings Entegre ile ön muhasebe programları Logo İşbaşı ve Logo Start 3’ten oluşur.
Avantajları
- Küçük, orta ve büyük ölçekteki her işletme için uygun muhasebe programları mevcut
- Tüm kayıtları tek bir yerden yönetme
- İnternet bağlantısı ile web tarayıcısı üzerinden hızlı erişim
Fiyat: Ön Muhasebe Paketi 275 ₺ +KDV / Aylık
Çok fazla ürün ve plana sahip olan Logo’nun fiyatlandırmaları ile ilgili en güncel ve detaylı bilgiye Logo’nun resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Ücretsiz Deneme Süresi: Ön muhasebe programı için 14 gün
Mobil Uygulama: Android, iOS
5. FreshBooks

Günümüzde mevcut olan en popüler muhasebe araçlarından biri de FreshBooks’tur.
FreshBooks’un muhasebe yazılımı, manuel veri girişini azaltmak ve defter tutmayı kolaylaştırmak için tasarlanmış akıllı teknolojiler ve arka ofis otomasyonu içerir. Örneğin, FreshBooks alacak ve borç tutarlarını otomatik olarak uzlaştıracak şekilde yapılandırılabilir ve çeşitli kaynaklardan finansal verileri otomatik olarak içe aktarabilir.
Avantajları
- Kullanıcılardan yüksek puan alan müşteri desteği
- Tüm planlara zaman izleme özellikleri dahil
- Premium bulut muhasebe özellikleri
Fiyat: 4,50 dolardan başlayan planlar
Ücretsiz Deneme Süresi: 30 gün
Mobil Uygulama: Android, iOS
6. Mikro Yazılım

Türkiye’deki en popüler muhasebe programlarından biri olan Mikro Yazılım Muhasebe Programı sayesinde finansal durumunuzu ve nakit akışınızı bir bakışta görebilir, finansal operasyonlarınızı kolayca ve zamandan tasarruf ederek yönetebilir, muhasebe süreçlerinizi optimize edebilir ve bu sayede kârlılığınızı artırabilirsiniz.
Avantajları
- Her ölçekten işletmeye uygun özel yazılımları
- Muhasebe için Mikro Jump ve Mikro Fly adında 2 ana ürün
Fiyat: Sitede plan ücretleri yok
Ücretsiz Deneme Süresi: Sitedeki formu doldurup ücretsiz demo talep formunu doldurmanız gerekli
Mobil Uygulama: Android, iOS
Muhasebe Programı Nedir?
Muhasebe programı, işletmelerin muhasebe, faturalandırma, defter tutma ve finansal görevlerini kolaylaştırmak ve otomatikleştirmek için tasarlanmış bir yazılımdır.
Bir Muhasebe Programında Aramanız Gereken Özellikler
Piyasada çok fazla muhasebe yazılımı vardır, bu da hangi özelliklerin aranacağını bilmeyi daha da önemli hale getirir.
Aşağıdaki listede muhasebe yazılımınızı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli muhasebe yazılımı işlevlerini bulabilirsiniz:
1. Temel Özellikler
Her işletmenin kendine özgü muhasebe yazılımı ihtiyaçları vardır, ancak birkaç temel özellik her zaman işe yarar. İşletmeniz için doğru yazılımı ararken defter tutma, faturalama ve mali tablolar için çözümler sunan seçeneklere bakın.
2. Gelişmiş Özellikler
Özel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, belirli platformlar işletmeniz için daha faydalı özelliklere sahip olabilir. Bu nedenle idari muhasebe işlerinizi basitleştirmeye yardımcı olmak için envanter yönetimi, proje yönetimi, bordro ve diğer gelişmiş özelliklere sahip muhasebe yazılımlarına bakın.
3. Yazılım ve Uygulama Entegrasyonları
Diğer uygulamalarla entegrasyonlar, iyi bir muhasebe yazılımını harika bir muhasebe yazılımına dönüştürür. Bu yüzden muhasebe uygulamalarını keşfederken mevcut entegrasyonlara bir göz atın.
4. Güvenlik ve Veri Yedekleme
Hassas finansal bilgilerinizin korunması çok önemlidir. Bu, hem bilgisayar korsanlığı gibi harici saldırıları hem de kazara oluşabilecek veri kaybını kapsar. En iyi muhasebe yazılımı, bilgilerinizi asla kaybetmemenizi sağlamak için güçlü güvenlik şifrelemesi ve yerleşik veri yedeklemeleri sunar.
Doğru Muhasebe Programı Nasıl Seçilir?
İşletmeniz için doğru bir muhasebe programı seçmenize yardımcı olacak ipuçları aşağıdaki listede bulabilirsiniz: y
1. İşletme ihtiyaçlarınızı belirleyin
Muhasebe programı seçerken en önemli şey, yazılımı iş ihtiyaçlarınızla eşleştirmektir. İşletmenize mümkün olduğunca çok zaman kazandıran otomatik izleme ve raporlama mı arıyorsunuz? E-ticaret işlemlerinizi ve envanterinizi hesaplarınızla senkronize etmenin kolay bir yolunu mu arıyorsunuz? Ne aradığınızı belirlemek, aramanızı daraltmanıza yardımcı olacaktır.
2. Bir bütçe belirleyin
Çoğu muhasebe programı düşük maliyetli planlar sunsa da, bunlar her zaman gerekli işlevselliği sağlamaz. Bu yüzden işinizin bu aşaması için ne tür platformların gerçekçi olduğunu görmek için önceden bir bütçe belirleyin.
3. Ölçeklenebilirliği göz önünde bulundurun
Ölçeklenebilirlik, muhasebe yazılımı seçerken bir diğer önemli faktördür. İşletmenizin büyürken muhasebe yazılımınız da işinizle birlikte büyüyebilmelidir. Birçok platform, işletmeniz büyüdükçe hizmetlerinizi genişletmenize olanak tanıyan bir dizi plan sunar, ancak bazıları bunu yapmaz. Bu yüzden muhasebe programınıza karar verirken işletmenizin geleceğini göz önünde bulundurun.
4. Müşteri destek seçeneklerini değerlendirin
Size gerçekten yardımcı olacak müşteri desteğine sahip bir muhasebe programı seçtiğinizden emin olun. Bazı yazılımlar sadece kendi kendine hizmet veren müşteri desteğine sahiptir, yani sohbet robotlarından veya kaynaklar sayfasından bir yanıt alamazsanız sorununuz çözümsüz kalır. Teknik destek ile canlı sohbete erişim, kesinti süresini ortadan kaldırır ve sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olur.
Bulut Muhasebe Nasıl Çalışır?

Bulut tabanlı online muhasebe, iş süreçlerini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için güvenli web tabanlı yazılım kullanarak çalışır. Küçük işletme sahipleri ve finans ekipleri, konumlarından tüm önemli verilere erişebilir, bu da işbirliğini ve finansal raporlamayı kolaylaştırır.
Kullanıcılar, bir bulut uygulama hizmet sağlayıcısı aracılığıyla internet veya diğer ağlar aracılığıyla yazılım uygulamalarına erişebilir. Bulut tabanlı yazılımla, şirketteki herkes buluta kendi cihazlarından erişebildiğinden, bir şirketin yazılımla ayrı masaüstleri kurması gerekmez. Finans ekiplerinden alacak hesaplarına kadar, uzak ekipler bile aynı temel verilere ve mali kayıtlara erişebilir. Zaman ve maliyet tasarrufu her zaman herkesin aynı sayfada olmasıyla sağlanır.
Bulut muhasebesi ayrıca veri güvenliği sunar; veri yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma genellikle hesabınızın bir parçasıdır. Bir şirket bilgisayarında yangın, doğal afet veya teknik bir sorun varsa verileriniz “bulutta güvenlidir”.
Bulut Muhasebe ile Geleneksel Muhasebe Yazılımı Arasındaki Fark Nedir?
Bulut tabanlı online muhasebe programları ile geleneksel muhasebe yazılımı arasındaki fark, bulut tabanlı muhasebe araçları ile sizin ve ekibinizin ofiste çalışmak zorunda kalmadan dosyalarınıza her yerden erişebilmesidir. Uygun çok kullanıcılı erişim sayesinde bulut muhasebe işbirliği daha kolaydır ve geleneksel muhasebe yazılımı kullanımının getirdiği kağıt karmaşasını daha az yaşarsınız.
Bulut Tabanlı Online Muhasebe Programlarının Avantajları

Aşağıdaki listede bulut tabanlı online muhasebe programlarının bazı avantajlarını bulabilirsiniz:
1. Finansmanınıza Her Zaman Her Yerden Erişin
Bulut tabanlı bir yazılım programı ile finansal verilerinize istediğiniz zaman, istediğiniz yerden erişebilirsiniz. Bulut uzaktan barındırıldığı için normal yazılımlarla birlikte gelen indirmeler ve güncellemelerle zaman kaybetme konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bir yazılım sağlayıcı, hareket halindeyken numaralarınıza erişmenizi kolaylaştıran bir mobil uygulama bile sunabilir. Bu sistem size, hesaplarınıza erişmek veya nakit akışınızı kontrol etmek için ofisinizde oturmama esnekliği verebilir.
2. İşletmenizin Güncel Bir Görünümünü Alın
Verileriniz bulutta yaşarken, mevcut mali durumunuzun tamamen güncel bir görünümünü elde edebilirsiniz. Bu, işletmenizin finansal geleceği hakkında bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacaktır. Geleneksel bir muhasebe yöntemi kullanıyor olsaydınız, yalnızca muhasebe veri raporları almak için bilgi sayfalarını kaydırmanız gerekirdi. Artık gerektiğinde gerçek zamanlı finansal verilere erişerek hızla büyüyen bir işletmenin taleplerini karşılayabilirsiniz.
3. Otomasyon ile Zaman Kazanın
Çoğu bulut tabanlı muhasebe programıyla, zaman kazanmak için iş akışınızı otomatikleştirebilirsiniz. Örneğin, satıcı bilgilerinizi girebilir ve o satıcıya her ay aynı vade tarihinde otomatik olarak ödeme yapan bir iş akışı ayarlayabilirsiniz. Yinelenen müşterilerinize fatura göndermeyi de otomatikleştirebilirsiniz.
4. İşbirliğini Kolaylaştırın
Bulut tabanlı bir muhasebe programı kullanmak, muhasebecinizle işbirliği yapmanızı kolaylaştırır. Bulut, muhasebecinizin sizden ihtiyaç duyabileceği raporları oluşturmayı kolaylaştırır. Ayrıca muhasebecinize yazılıma erişim izni verebilirsiniz, böylece ihtiyaç duydukları her an numaralarınıza erişebilirler. Bir çevrimiçi muhasebe programıyla, bir çalışana finansal bilgilere ne kadar erişim sağlayabileceği üzerinde de kontrol sahibi olursunuz. Örneğin, maaş bordrosunu işleyen herhangi bir çalışanınız varsa, banka hesaplarına veya finansal bilgilere erişemeden onlara sadece bordroya erişim izni verebilirsiniz.
5. Muhasebenizin Doğruluğunu Artırın
İlgili tüm finansal bilgiler aynı yere girildiğinden, bulut tabanlı muhasebe sistemlerinde daha düşük muhasebe hatası riski vardır. Giderleri ve geliri düzenli olarak giriyor ve işlemleri sınıflandırıyorsanız, istediğiniz zaman doğru bir rapor alabilirsiniz.
Bir excel sayfası kullanıyormuşsunuz gibi farklı muhasebe uygulamaları, formüller veya kısayollar bilmenize gerek yoktur. Doğru bir rapor almak için tek yapmanız gereken, gelir ve giderlerinizi düzenli olarak girdiğinizden emin olmaktır.
6. Kurulum Gerektirmez
Bulut tabanlı muhasebe yazılımı çevrimiçi olarak barındırılır, bu nedenle bilgisayarınıza yüklemek için bir program satın almanıza gerek yoktur.
Her bilgisayara ayrı lisanslarla yüklenmesi gereken diğer yazılım programlarının aksine buluta erişim, hesaba giriş yapabileceğiniz bir web tarayıcısı veya mobil uygulama üzerinden sağlanmaktadır. Ayrıca, yazılımı yükseltmek veya diğer teknik sorunlarla ilgilenmek gibi şeyler yapmak için şirket içi bir BT ekibinden tasarruf edeceksiniz.
7. Teknik Desteğe Erişim
Bulut tabanlı muhasebe yazılımı kullanmanın en büyük avantajı teknik desteğe erişimdir. Teknik desteğe telefon veya sohbet yoluyla erişebilir ve bulut tabanlı yazılımla ilgili yaşayabileceğiniz herhangi bir sorunda size yardımcı olacak teknik uzmanlara anında erişebilirsiniz. Bu, yazılımla ilgilenmesi için şirket içi bir BT temsilcisi kullanmak zorunda kalmayarak şirketinizin zamandan ve paradan tasarruf etmesini sağlayabilir.
8. Kağıt İsrafını Azaltır
Mali durumunuzla ilgilenirken, evrak işleriniz birikebilir ve oldukça zorlayıcı hale gelebilir.
Giderleri, makbuzları ve faturaları dosyalamak oldukça zor olabilir. Bulut tabanlı bir muhasebe yazılımı programıyla, evraklarınızdaki verileri anında buluta aktarabilirsiniz. Bu verileri yazılıma taşımak, kağıtlara göz gezdirmeden mali durumunuzu daha kolay ve gerçek zamanlı olarak görmenizi sağlar. Bu, manuel hata riskini en aza indirmenize veya önemli verileri kaybetmenize yardımcı olacak ve mali durumunuzu yönetmek için daha verimli bir yöntem sağlayacaktır.
Bulut Tabanlı Muhasebe Güvenli mi?

Bir bulut sağlayıcısından alınan bulut muhasebe yazılımı aşağıdaki güvenlik önlemlerini sunar:
- Güvenli tesisler
- Güvenlik personeli
- Site dışı bir otomatik yedekleme sunucusu
- Düzenli güvenlik denetimleri
- Gelen ve giden şifrelemeli üst düzey dijital güvenlik yazılımı
- Çoklu ayrılmış ağlar
- Çoklu yerleşik kullanıcı kimlik doğrulama yöntemleri
- Özel kötü amaçlı yazılım önleme personeli
- Müşteri hizmetleri ve teknik destek
- Otomatik güncellemeler
En Çok Sorulan Sorular
Defter tutma ve muhasebe arasındaki fark nedir?
Defter tutma ve muhasebe farklı ancak yakından ilişkili işlerdir. Defter tutma temel olarak finansal işlemlerden elde edilen verilerin kaydedilmesi ve düzenlenmesine odaklanır. Öte yandan muhasebe, zamanlamayı ayarlamak ve daha fazla finansal içgörü elde etmek için finansal tablolardaki işlemleri bölümlere ayırarak bu veriler üzerinde daha derinlemesine çalışır.
Muhasebe programı vergi uyumluluğu konusunda bana yardımcı olabilir mi?
Muhasebe programıı, vergi yasalarınıza ve geçerli olan diğer düzenlemelere %100 uyum sağlayarak finansal bilgileri saklamak ve muhafaza etmek için harika bir yoldur.
Muhasebe programı kullanmak için muhasebe bilgisine sahip olmak gerekli midir?
Bunun cevabı büyük ölçüde muhasebe yazılımına bağlıdır. Bazı muhasebe programları harika işlevsellik sunar, ancak muhasebe konusunda deneyimli olmayanlar için öğrenmesi zordur. Öte yandan, bazıları o kadar basittir ki temel özellikleri bile eksiktir. Çok fazla muhasebe bilginiz yoksa, işletmeniz için en iyi muhasebe programını seçerken güçlü özelliklere ve kullanımı kolaylığına odaklanmanız gerekir.
SAP bulut tabanlı muhasebe mi?
Evet, SAP, bulut tabanlı muhasebe uygulamaları ve yazılımlarında kullanılabilir.
İlgili İçerik: SAP Nedir? SAP Modülleri Nelerdir?
Bulut muhasebesi ile SAP arasında bir fark var mı?
Evet, bulut muhasebesi ve SAP farklıdır, ancak birlikte çalışabilir. SAP muhasebe yazılımı bulut tabanlı olabileceği gibi özel bir ağ veya sistem üzerinde de çalıştırılabilir.
Bulut muhasebesinin riskleri nelerdir?
Bulut muhasebesiyle ilgili riskler arasında gizlilik ihlalleri, güvenlik tehditleri ve sistemin kapalı kalma süresini zorlayabilecek teknik sorunlar yer alabilir. Bulut yazılımıyla ilgili sınırlı riskler vardır, ancak birçok kişi, faydaların risklerden ağır bastığını ve bulut muhasebesinin dahil olan herkes için hayatı kolaylaştırdığını söylemektedir.
Bulut muhasebesinin bir geleceği var mı?
Evet, birçok kişi bulut muhasebesinin geleceğinin olduğuna inanıyor. Bir bulut muhasebe çözümü, işletmenize büyümek ve rekabet etmek için gereken araçları sağlayarak mali kayıtlarınızı ve geleneksel muhasebe sistemlerinizi geleceğe taşıyabilir.
Bulut muhasebesinde ne tür veriler saklanabilir?
Bir bilgisayarda saklanabilen herhangi bir veri, bir bulut muh
asebe uygulamasında da saklanabilir. İşletmeler, teklifler, borç hesapları ve alacak dosyalarına kadar her şeyi saklayabilir. Belgeleri, e-tabloları, sesleri ve videoları her türlü bulut depolama alanında depolayabilir, böylece ihtiyacınız olduğunda onlara erişebilirsiniz.
Bulut muhasebesi ile ilişkili maliyetler nelerdir?
Bulut muhasebesiyle ilişkili maliyetler, işletmeniz için kullanmayı seçtiğiniz bulut muhasebe sisteminin türüne bağlıdır. Maliyetler, kaydolduğunuz depolama alanı ve kullanım miktarına göre değişiklik gösterebilir.
Ön muhasebemi Excel’de yapabilir miyim?
Excel’de işletmeniz için muhasebe yapabilirsiniz. Ancak, yeni başlayan bir işletme sahibi veya matematik sevmeyen biriyseniz, bu işlemler oldukça bunaltıcı olabilir. Muhasebe yazılımı, Excel gibi manuel işlemlerden daha verimlidir ve daha az hata yapar.