VPN veya Virtual Private Network (Sanal Özel Ağ), internet üzerinden başka bir ağa güvenli bir bağlantı oluşturmanıza olanak sağlar. VPN’ler, bölge kısıtlamalı web sitelerine erişmek (ülkemizde Twitter ve Wikipedia’ya erişimin engellenmesi), halka açık Wi-Fi’lerde yaptığınız aramaları meraklı gözlerden korumak ve daha fazlası için kullanılabilir.
Başlangıçta sadece iş ağlarını internet üzerinden güvenli bir şekilde birbirine bağlamak veya evden bir iş ağına erişmenize izin vermenin bir yolu olarak kullanılan VPN’ler, internet sansürünü aşma gibi birçok avantaj sunduğu için şu an çok popülerdir. Çoğu işletim sistemi entegre VPN desteğine sahiptir.
Şimdi VPN’nin ne olduğuna detaylı olarak bakalım:
VPN Nedir ve Size Nasıl Yardımcı Olur?
VPN, çok basit bir ifadeyle, bilgisayarınızı, akıllı telefonunuzu veya tabletinizi internetteki başka bir bilgisayara (sunucu olarak adlandırılır) bağlar ve bu bilgisayarın internet bağlantısını kullanarak internette gezinmenize olanak tanır. Dolayısıyla, bu sunucu farklı bir ülkedeyse, o ülkeden geliyormuşsunuz gibi görünür ve normalde erişemediğiniz şeylere potansiyel olarak erişmenizi sağlar.
Peki bu size nasıl yardımcı olur?
Bir VPN’yi aşağıdakileri yapmak için kullanabilirsiniz:
- Web sitelerinde veya ses ve video akışında coğrafi kısıtlamaları atlamak (Netflix’te ülke bazında erişemediğiniz içeriklere erişmek).
- Güvenilmez Wi-Fi bağlantı noktalarında gezinmekten korunmak.
- Gerçek konumunuzu gizleyerek çevrimiçi gezinirken anonim olmak.
- Farklı bir ülkedeki içerikleri izlemek için coğrafi kısıtlamaları aşmak veya torrent kullanmak.
Bir VPN’i Nasıl Alırsınız ve Hangisini Seçmelisiniz?
İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, kendiniz bir VPN sunucusu oluşturabilir ya da bazı durumlarda evinizin dışında bir sunucu barındırabilirsiniz. Fakat gerçekçi olmak gerekirse, insanların büyük çoğunluğu torrent kullanırken veya ülkelerinden erişemedikleri bazı içerikleri çevrimiçi izlemek VPN kullanır. Bu durumda yapılması en kolay şey, VPN kullanabileceğiniz sitelerden birine gitmek, kaydolmak ve Windows PC, Mac, Android, iPhone veya iPad’iniz için VPN istemcisini indirmektir.
ExpressVPN: Gerçekten hızlı sunucuların en iyi kombinasyonuna sahiptir, kullanım kolaylığı sağlar ve ucuz bir fiyat avantajı sunar.
Tunnelbear: Kullanımı gerçekten çok kolaydır, sınırlı bir ücretsiz sürümü vardır.
StrongVPN: Kullanımı diğerleri kadar kolay değildir, ancak VPN, torrent ve medya akışları için kesinlikle kullanabilirsiniz.
Hepsinin ücretsiz deneme süreleri vardır, böylece fikrinizi değiştirirseniz paranızı kolayca geri alabilirsiniz.
VPN Nasıl Çalışır?
Bir VPN, ağın, bir VPN ana bilgisayarı tarafından çalıştırılan özel olarak yapılandırılmış bir uzak sunucu aracılığıyla yeniden yönlendirmesine izin vererek IP adresinizi gizler. Bu, bir VPN ile çevrimiçi gezinirseniz, VPN sunucusunun verilerinizin kaynağı olacağı anlamına gelir. Bu, İnternet Servis Sağlayıcınızın (ISS) ve diğer üçüncü tarafların hangi web sitelerini ziyaret ettiğinizi veya çevrimiçi olarak hangi verileri gönderip aldığınızı göremediği anlamına gelir. VPN, tüm verilerinizi “anlamsız” hale getiren bir filtre gibi çalışır. Birisi verilerinizi ele geçirse bile, faydasız olacaktır.
Bilgisayarınızı (veya akıllı telefon ya da tablet gibi başka bir cihazı) bir VPN’e bağladığınızda, bilgisayar VPN ile aynı yerel ağdaymış gibi davranır. Tüm ağ trafiğiniz güvenli bir VPN bağlantısı üzerinden gönderilir. Bilgisayarınız ağ üzerindeymiş gibi davrandığından, bu, dünyanın diğer ucundayken bile yerel ağ kaynaklarına güvenli bir şekilde erişmenizi sağlar. Ayrıca, interneti VPN’nin bulunduğu konumdaymış gibi kullanabilirsiniz; bu, genel Wi-Fi kullanıyorsanız veya coğrafi olarak engellenmiş web sitelerine erişmek istiyorsanız bazı avantajlar sağlar. Bir VPN’e bağlıyken internette gezindiğinizde, bilgisayarınız şifrelenmiş VPN bağlantısı üzerinden web sitesiyle iletişim kurar. VPN, talebi sizin için iletir ve yanıtı web sitesinden güvenli bağlantı üzerinden geri iletir. Netflix’e erişmek için Avrupa merkezli bir VPN kullanıyorsanız, Netflix bağlantınızın Avrupa’dan bir ülkeden geldiğini görecektir. Dolayısıyla bu ülkedeki içeriklere erişebileceksiniz.
VPN Türleri Nelerdir?
VPN’nin temelde 2 türü vardır:
1. Uzaktan Erişim VPN
Uzaktan Erişim VPN, uzak konumlarda bulunan bir şirketin çalışanlarının şirketin özel ağına bağlanması gerektiğinde kullanılan, kullanıcıdan LAN’a bağlantılardır. Kullanıcı ile özel ağ arasındaki bağlantı internet üzerinden gerçekleşir ve bağlantı güvenli ve özeldir.
2. Siteden Siteye VPN
Farklı lokasyonlarda şubeleri olan şirketler, bir ofis konumunun ağını başka bir ofis konumundaki ağa bağlamak için Siteden Siteye VPN kullanır. Siteden siteye VPN, büyük ölçekli şifreleme ve özel ekipman gerektirir
Intranet tabanlı VPN: Bir şirket tek bir özel ağda birden çok uzak bağlantıya bağlanmak istediğinde buna Intranet tabanlı VPN denir.
Extranet tabanlı VPN: Şirketler, başka bir şirketin ofisine (müşteriler ve tedarikçiler gibi) bağlanmak için Siteden siteye VPN türünü kullandıklarında, buna Extranet tabanlı VPN denir. Böylece paylaşılan bir ortamda çalışabilirler.
SSL VPN ve IPSec VPN Nedir? Farkları Nelerdir?
IPsec VPN, iki yaygın VPN protokolünden biridir. IPsec, IP katmanında ayarlanır ve genellikle tüm ağa (tek bir cihazdan ziyade) güvenli, uzaktan erişime izin vermek için kullanılır. IPsec, özel verilerin genel bir ağ üzerinden iletildiğinde güvende tutulmasına yardımcı olur.
Secure Sockets Layer veya SSL VPN, ikinci yaygın VPN protokolüdür. Web taramasında istemci-sunucu iletişimini şifrelemenin yanı sıra SSL, VPN’lerde de kullanılabilir. SSL VPN’lerin en büyük avantajı, kullanıcılar için bölümlere ayrılmış erişime izin vermesidir. Örneğin, kullanıcılar tüm ağa erişmek yerine e-postaları kontrol etmek ve ortak sürücülere erişmekle sınırlı olabilir.
SSL VPN ile IPsec VPN arasındaki temel fark, şifreleme ve kimlik doğrulamanın gerçekleştiği ağ katmanlarıyla ilgilidir. Bir IPsec VPN, kullanıcıların bir ağın tamamına ve tüm uygulamalarına uzaktan bağlanmasına izin verirken, SSL VPN’ler, kullanıcılara ağdaki belirli bir sistem veya uygulamaya erişme izni verir. SSL VPN’lerle, bir bilgisayar korsanı kontrolünü ele geçirirse, yalnızca SSL’nin bağlı olduğu belirli uygulama veya işletim sistemlerine erişebilir. IPsec protokolünde erişim elde edilirse, bilgisayar korsanlarına tüm kurumsal ağa tam erişim verebilir.
VPN Uygulamaları Nasıl Kurulur?
1. iOS için VPN Kurulumu
VPN’ler tüm iPhone’larda, iPad’lerde ve Mac’lerde doğrudan yapılandırılabilir. MacOS’te fazladan birkaç adım atmanız gerekse de, iOS’ta bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.
- iPhone veya iPad’inizde Ayarlar’ı açın.
- Genel’e dokunun ve VPN’i seçin.
- Ardından, VPN Konfigürasyonu Ekle’ye dokunun.
- Ağ yöneticiniz gerekli bilgileri sağlayacaktır. Bu, VPN protokolünü, VPN ayarlarını (açıklama, uzaktaki kimlik, sunucu) ve kimlik doğrulama oturum açma bilgilerini içerir.
- Tamamlandığında, profili kaydetmek için Bitti’ye dokunun.
2. Android için VPN Kurulumu
VPN desteği Android’de yerleşiktir, böylece bir uygulama indirmeye gerek kalmadan telefonun Ayarlar menüsünden kolayca VPN’inizi kurabilirsiniz.
- Telefonun Ayarlar menüsünü açın. Sahip olduğunuz cihaza bağlı olarak aşağıdaki talimatların değişebileceğini unutmayın.
- Wi-Fi ve İnternet veya Kablosuz ve Ağlar’a dokunun. Temel olarak, ağ ayarları sayfasına gitmeniz gerekir.
- VPN’e dokunun. Bazı cihazlarda, önce Daha fazlası’na dokunarak seçenekleri genişletmeniz gerekebilir.
- Yeni bir VPN bağlantısı için “VPN profili Ekle” [Add VPN profile] seçeceğine dokunun. Bunu görmüyorsanız, gelişmiş seçenekler menüsünü açmanız gerekecektir (genellikle üç dikey nokta simgesine dokunarak).
- Sunucu adresi, kullanıcı adı ve şifre gibi gerekli bilgileri girin. Bu bilgi size ağ yöneticisi tarafından sağlanacaktır.
3. Windows için VPN Kurulumu
- Ayarlar> Ağ ve İnternet’e gidin ve VPN’i seçin.
- Ayrıca Windows 10 arama çubuğuna tıklayıp VPN yazabilir ve VPN Ayarları’nı seçebilirsiniz.
- VPN bağlantısı ekle’ye tıklayın.
- VPN Sağlayıcı bölümünü Windows (yerleşik) olarak değiştirin, formun geri kalanını ağ yöneticisinin bilgileriyle doldurun ve Kaydet’i tıklayın.
- VPN profili eklediniz. Şimdi görev çubuğunun en sağında Ağ simgesini seçin ve kullanmak istediğiniz VPN bağlantısını seçi
- VPN artık Wi-Fi bölümünde mevcuttur. Wi-Fi simgesine tıklayın ve oluşturulan VPN bağlantısını seçin.
4. Mac OS için VPN Kurulumu
- Apple menüsüne (Apple simgesi) tıklayın ve Sistem tercihleri> Ağ’a gidin.
- Soldaki listeden “+” simgesine tıklayın.
- Açılan Arayüz menüsünden VPN’i seçin.
- VPN Türü’nü seçin, servis adı ekleyin ve Yarat’a tıklayın.
- Daha sonra sunucu adresini, uzaktaki kimliği ve yerel kimliği girin ve Bağlan’a tıklayın.
- VPN’e bağlanmak için, Sistem Tercihleri> Ağ’a gidin, VPN servis adına tıklayın ve Bağlan’a tıklayın.
- Ayrıca menü çubuğunda VPN durumunu göster’i seçebilir ve VPN ağına hızlı bir şekilde bağlanmak için durum simgesini kullanabilirsiniz.
Son Kullanıcılar İçin VPN Kullanımı
Son kullanıcılar VPN kullanımını üç basit adımda gerçekleştirebilir:
1. Bir VPN uygulaması indirin
Araştırmanızı yaptıktan ve VPN sağlayıcınıza karar verdikten sonra, uygulamayı indirin.
2. VPN’i kurun
İndirme işleminden sonra seçeceğiniz VPN türüne göre basitçe kurulum yapıp kimlik bilgilerinizi girmeniz gerekebilir.
3. VPN sunucusuna bağlanın
Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ” Bağlan” düğmesine tıklayabilirsiniz. Uygulama sizin için en iyi sunucuyu bulacaktır. Ücretli bir VPN kullanıyorsanız, belirli bir ülkeye bağlanmak için bir ülke pinine tıklayabilir veya sunucu listesini aşağı kaydırarak bağlanmak istediğinizi seçebilirsiniz.
VPN’lerin Kullanım Alanları ve Örnekler
VPN’ler oldukça basit ve popüler araçlardır, ancak çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir:
1. Seyahat Ederken İş Ağına Erişmek
VPN’ler, iş seyahatinde olanlar tarafından, yoldayken tüm yerel ağ kaynakları da dahil olmak üzere işletmelerinin ağına erişmek için sıklıkla kullanılır. Bu da güvenliği artırır.
2. Seyahat Sırasında Ev Ağına Erişmek
Seyahat ederken kendi ağınıza erişmek için kendi VPN’inizi kurabilirsiniz. Bu, internet üzerinden bilgisayarınıza erişmenize, yerel dosya paylaşımlarını kullanmanıza ve aynı LAN üzerindeymişsiniz gibi internet üzerinden oyun oynamanıza (yerel alan ağı) izin verecektir.
3. Tarama Etkinliğinizi Yerel Ağınızdan ve ISS’nizden Gizlemek
Genel bir Wi-Fi bağlantısı kullanıyorsanız, HTTPS olmayan web sitelerine göz atarken, bilgileriniz, nasıl bakılacağını bilen herkes tarafından görülebilir. Biraz daha fazla gizlilik istiyorsanız, bir VPN’ye bağlanabilirsiniz. Bu sayede yerel ağ yalnızca tek ve güvenli bir VPN bağlantısı görür ve diğer tüm trafik, VPN bağlantısı üzerinden geçer.
4. Coğrafi Olarak Engellenen Web Sitelerine Erişim
Ülke dışına seyahat ederken Netflix hesabınıza erişmeye çalışıyorsanız, ülkenizde bulunan bir VPN’e bağlanırsanız, coğrafi engelleri aşabilirsiniz.
5. İnternet Sansürünü Atlamak
Pek çok Çinli, Çin’in Büyük Güvenlik Duvarını aşmak ve tüm internete erişim sağlamak için VPN kullanır.
6. Dosya İndirmek
Birçok kişi BitTorrent aracılığıyla dosya indirmek için VPN bağlantılarını kullanır. ISS’niz BitTorrent’i yavaşlatıyorsa, daha yüksek hızlar elde etmek için bir VPN’de BitTorrent’i kullanabilirsiniz. Aynı duruö, ISS’nizin müdahale edebileceği diğer trafik türleri için de geçerlidir.
VPN Kullanımındaki Sorunlar ve Riskler Nelerdir?
Her tür teknolojide olduğu gibi, VPN kullanmanın da bazı dezavantajları vardır. Bu dezavantajları sıralayacak olursak:
1. Potansiyel Olarak Daha Yavaştır
İnternete VPN ile bağlandığınızda, web trafiğiniz normalden daha fazla adımdan geçer, bu nedenle hızınızda fark edilir bir yavaşlama olur. Bu VPN’lerle ilgili her zaman 1 numaralı şikayettir.
2. Çerez Koruması Yoktur
VPN sizi gizli ve şifreli tutma görevini yerine getirse de, bir VPN’in çerezleri engellemesi mümkün değildir.
3. Tam Gizlilik Sağlamaz
Bir VPN; ISS’nizi, hükümetleri, bilgisayar korsanlarını ve diğer meraklıları engellerken, VPN sağlayıcısının kendisi isterse internet etkinliğinizi görebilir.
Yukarıdaki dezavantajlara rağmen, çevrimiçi gizliliği önemsiyorsanız VPN’ler kesinlikle buna değer.
İyi Bir VPN Nasıl Seçilmelidir? VPN Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dışarıda birçok VPN sağlayıcısı var, peki hangisini seçeceksiniz? Aklınızda bulunması gereken ilk şey, ücretsiz VPN hizmetlerinin düşük kaliteli olduğu ve bundan kaçınılması gerektiğidir. Ücretsiz VPN, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sorun içerir:
Zayıf güvenlik: Birçok ücretsiz seçenek, PPTP gibi daha zayıf güvenlik protokolleri kullanır.
Daha az sunucu: Çok sayıda kullanıcının gerekli bant genişliğini karşılamaya yetecek kadar sunucu olmadığında hızınız yavaşlar.
İstenmeyen reklamlar: Bazı ücretsiz VPN’ler, ücretsiz uygulamalarında gelir elde etmek için size sürekli reklam gösterebilir.
İndirme sınırları: Ücretsiz hizmetler genellikle ne kadar indirebileceğiniz ve hatta yükleyebileceğiniz konusunda katı sınırlamalar getirir.
Özetle ücretsiz VPN’ler ile ilgili birçok sorun yaşayabilirsiniz. Birçok iyi ücretli VPN hizmeti ise, satın alma yapmadan önce deneme yapmanıza izin veren ücretsiz bir deneme sürümü sunar.
Ancak hangi sağlayıcıyı seçeceğinizi nasıl bileceksiniz?
İyi bir VPN uygulamasını seçerken akılda tutulması gereken birçok faktör vardır:
Hız: Birçok sağlayıcı akış veya indirme için yeterince hızlı olmakta zorlandığı için seçeceğiniz VPN’nin yeterli hızı sunduğundan emin olmanız gerekir.
Paylaşılan IP adresleri: Paylaşılan IP’ler sunan bir VPN seçerseniz, birden çok anonim kullanıcı arasında görünürlüğünüzü daha da azaltabilirsiniz.
Sunucular: Daha fazla sunucu daha iyi gezinmeye eşittir. Ücretli VPN’lerde her sunucu daha az kalabalık olacağı için performans daha yüksek olacaktır.
Şifreleme: Seçeceğiniz VPN’de bugüne kadarki en yüksek şifreleme standardını tutan AES-256’yı (gelişmiş şifreleme standardı) arayın.
Protokol: PPTP gibi zayıf güvenlik protokollerinden kaçının ve daha güvenilir OpenVPN kullanın.
Log: Loglama işlemi yapmayan (dijital hareketleriniz için kayıt tutma işlemi) bir VPN hizmeti seçin. Servisin bilgilerinizi toplayıp toplamadığını görmek için VPN poliçesini okuyun.
Müşteri desteği: En iyi VPN’lerin, herhangi bir terslik olması durumunda müşteri desteğine sahip olanlar olacağını unutmayın.
Özellikler: Sizin için neyin benzersiz olduğunu aklınızda bulundurun ve seçtiğiniz VPN’nin ihtiyacınız olan şeyle uyumlu olduğundan emin olun. Örneğin, bazı VPN’ler BitTorrent’i kullanmanıza izin vermezken diğerleri izin verir. Bazı VPN’lerin indirme izinleri belirli bir sayı ile sınırlıyken bazılarının değildir. Bu yüzden çevrimiçi yaşam tarzınıza en uygun olanı bulun.
Ücretsiz deneme: Birçok VPN ücretsiz deneme sürümleri sunar. Satın almak isteyip istemediğinize karar vermeden önce VPN’in kullanım kolaylığını ve performansını test edin.
VPN Çözümleri Ne Kadar Güvenli?
Güvenilir bir sanal özel ağ yani VPN kullanmak, internette gezinmenin güvenli bir yoludur. VPN, kullanıcıların çevrimiçi gizliliklerini korumalarına, internet servis sağlayıcılarının (ISS) tarama etkinliklerini izlemesini engellemelerine olanak tanır veya engellenen web sitelerine erişmek için kullanılır. Ancak, ücretsiz bir VPN aracı kullanmak güvensiz olabilir. Çünkü ücretsiz VPN’ler genellikle verileri ve internetteki gezinme faaliyetlerini korumaz.
Çoğu ücretsiz VPN aracı, siber suçlular tarafından kullanıcıların verilerini çalmak, verilerine veya cihazlarına yetkisiz erişim sağlamak veya bir siber saldırı başlatmak için kullanılabilecek kötü amaçlı yazılımlar içerir. ICSI Networking and Security Group tarafından yapılan bir araştırma, incelenen 283 Android VPN’in %38’inin bir tür kötü amaçlı yazılım varlığı içerdiğini ortaya koymuştur.
Aynı ICSI araştırması, ücretsiz VPN hizmetlerinin %72’sinin yazılımlarında gömülü üçüncü taraf izleme araçları olduğunu buldu. Bu, VPN araçlarının kullanıcı bilgilerini toplamasına ve en yüksek teklif veren reklam verenlere bu bilgileri satmalarına yol açar. Bazı ücretsiz VPN araçları, kullanıcı verilerini paylaşıp paylaşmadıklarıyla ilgili bilgileri saklar.
Bu durumda VPN hizmetlerinin ne kadar güvenli olduğu sorusunun cevabı, kullanılan VPN’e bağlıdır olacaktır. Güvenilir bir sağlayıcı aracılığıyla kullanılacak bir VPN, kullanıcının verilerini ve çevrimiçi göz atma geçmişini şifreleyerek onları bilgisayar korsanlarından ve ISS’lerden korur.
VPN İstatistikleri
- VPN pazarının 2018’de yaklaşık 34,6 milyar dolarlık bir değeri vardı. Bu değerin 2024 yılına kadar 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
- Son 10 yılda dünya çapında VPN’lere artan bir ilgi var. Google Trends’i hızlı bir şekilde kontrol ederseniz, “VPN” arama terimine olan ilginin yavaş ama istikrarlı bir şekilde arttığını görebilirsiniz. Özellikle Mart 2020’de COVID-19 ile birlikte aramalarda ani bir artış gözlemlenmiştir.
- NordVPN, kullanıcıların pandemiden öncesine kıyasla bir gün içinde çok daha fazla VPN ağlarına bağlı kaldıklarını fark ettiğini söylüyor.
- Global Web Index tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her yaştan çevrimiçi kullanıcı VPN’leri kullanırken, VPN kullanımının en popüler olduğu segment 16 ila 34 yaş arası erkeklerdir. VPN kullanıcılarının %62’sini erkeklerin oluştururken, kadınlarda bu oran %38’dir.
- Yine Global Web Index’in aynı araştırmasına göre, VPN kullanıcılarının %72’sinin favori hizmetlerine PC veya Mac’lerinden eriştiği, VPN kullanıcılarının %69’unun iOS veya Android mobil cihazlarını kullandığını ortaya koyuyor.
- VPN kullanıcılarının %64’ü kişisel verilerinin kullanımı konusunda endişeli. (Global Web Index)
- VPN kullananların üçte birinden fazlası bunu haber siteleri ve sosyal ağlar gibi engellenen web sitelerine erişim sağlamak için kullanıyor. (Global Web Index)
- VPN kullanıcılarının %51’i, eğlence seçeneklerini genişletmenin bir yolunu arıyor. (Global Web Index)
- Tüm masaüstü VPN kullanıcılarının %35’i tercih ettikleri VPN’e her gün bağlanıyor. Mobil kullanıcıların ise %42’si. (Global Web Index)
VPN Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
1. VPN Ne İşe Yarar?
VPN bağlantısı, sizinle internet arasında güvenli bir bağlantı kurar. VPN aracılığıyla, tüm veri trafiğiniz şifrelenmiş bir sanal tünel üzerinden yönlendirilir. Bu, interneti kullandığınızda IP adresinizi gizleyerek konumunu herkes için görünmez hale getirir.
2. Ücretsiz VPN Güvenli Midir?
Ücretsiz VPN’ler genellikle verileri ve internetteki gezinme faaliyetlerini korumadığı için güvenli değildir.
3. VPN Kullanımı Yasal Mıdır?
Evet, VPN kullanmak ülkemizde yasaldır. Geçen yılın sonlarında Tor ve VPN hizmetlerine erişimi engellemek için adımlar atılmaya başlansa da fiilen kullanmak yasa dışı değildir.
4. Ofis Bilgisayarına Erişim Sağlarken VPN Kullanılmalı Mıdır?
Ofis bilgisayarına erişim sağlarken bir VPN kullanmak, sizin ve çalışanlarınızın ofis sunucularına sanki ofisten çalışıyormuşsunuz gibi uzaktan bağlanmanıza olanak tanır. Evden iş ağınıza bağlanmak için bir VPN kullanmanın faydaları sonsuzdur ve siber güvenliği ciddiye alıyorsanız, işiniz için bir VPN kullanmayı düşünmeniz gerekir.
5. E-Posta Gönderirken VPN Kullanmalı Mıyım?
Anonim bir e-posta göndermek için hangi yöntemi seçerseniz seçin, bunu yaparken her zaman bir VPN kullanmalısınız. Mesajınıza adınızı eklenmeseniz bile, bazen kimliğinizi veya konumunuzu açığa çıkarabilen IP adresiniz olabilir. VPN, trafiğinizi bir VPN sunucusu üzerinden yönlendirir, böylece alıcı yalnızca VPN sunucusunun IP adresini görür.
Ayrıca log tutmayan güvenilir bir VPN sağlayıcısı seçtiğinizden de emin olmanız gerekir. Birçok ücretsiz VPN, faaliyetlerinizi kaydeder ve satış yapar veya üçüncü şahıslarla paylaşır.
6. VPN ile İzimi Kaybettirebilir Miyim?
Evet, web trafiğiniz ve IP adresiniz artık izlenemez. VPN, bağlantı isteklerinizi bir VPN sunucusu üzerinden yönlendirerek verilerinizi şifreler ve IP adresinizi gizler. Herhangi biri onları izlemeye çalışırsa, sadece VPN sunucusunun IP adresini görür.
7. VPN Servisleri Engellendi Mi?
VPN kullandığınızda, trafiğiniz anonimdir. Ancak OpenVPN gibi belirli güvenlik protokolleri, algılanabilen ve engellenebilen benzersiz kriptografi imzaları kullanır. Çoğu VPN bunu varsayılan protokolü olarak kullandığından, OpenVPN genellikle engellenir, bu da sitelerin VPN kullandığınızı düşündükleri için trafiği engellediği anlamına gelir.
8. VPN’imi Her Zaman Açık Bırakmalı Mıyım?
Evet, kendinizi bilgisayar korsanlarından, veri ihlallerinden, sızıntılardan, ISS veya reklamcılardan korumak için çoğu zaman VPN’nizi açık tutmalısınız. VPN’ler trafiğinizi şifreleyerek gizliliğinizi üçüncü şahıslara ve siber suçlulara karşı korur.
Yukarıda VPN’lerle ilgili merak ettiğiniz tüm soruları cevaplamaya çalıştık. Farklı sorularınız varsa yorum bölümünde bize yazabilirsiniz.