Bugün, akıllı telefonlarımızı e-posta’ları kontrol etmek, aile ve arkadaşlarla iletişim kurmak, konferans görüşmeleri, alışveriş, bankacılık ve çok daha fazlası gibi birçok rutin görev için kullanıyoruz. Peki mobil kullanımları işle ilgili tüm iletişimleri de kapsayacak şekilde genişletebilirsek daha iyi olmaz mıydı? Örneğin, görevler, takvimler ve kişiler de dahil olmak üzere tüm Outlook bilgilerimize akıllı telefonlarınız aracılığıyla erişmek nasıl da kullanışlı olurdu değil mi? Böylece fiziksel konumumuzdan bağımsız olarak işlerinizi takip edebilirdiniz. Bu durum çalışanlarının üretkenliğini artıracağı için işletmeler için de harika olurdu. Fakat böyle bir şey bu mümkün mü? Evet, Exchange ActiveSync sayesinde mümkün.
ActiveSYNC Nedir?
Exchange ActiveSync, mobil cihazınızı Exchange posta kutunuzla senkronize eden özel bir protokoldür. Böylece e-posta’nıza, takviminize, kişilerinize, görevlerinize ve çok daha fazlasına mobil cihazınız üzerinden erişebilirsiniz. Exchange ActiveSync XML tabanlıdır ve HTTP veya HTTPS kullanan bir mobil cihazla iletişim kurabilir.
Microsoft tarafından geliştirilen bu protokol, Exchange 2016’yı yüklediğinizde varsayılan olarak etkinleştirilir, bu nedenle sistemi kurmak için yapmanız gereken fazla bir şey yoktur.
Bu protokol, yüksek gecikmeli ve düşük bant genişliğine sahip ağlarda da iyi çalışacak şekilde tasarlanmıştır, böylece tüm bilgilerinize dünyanın herhangi bir yerinden, mobil verinin veya kablosuz bağlantının sinyal gücü o kadar yüksek olmasa bile erişebilirsiniz.
Açık internet kullanırken de hassas bilgi alışverişinde bulunacağınızı varsayan Microsoft, Exchange ActiveSync için güvenlik yönü de dahil olmak üzere hemen hemen her şeyi düşünmüştür. Varsayılan olarak standart şifreleme hizmetlerini kullanmasının nedeni tam olarak budur. Ayrıca Exchange ActiveSync’i, Exchange sunucusu ile mobil cihazınız arasındaki iletişim için SSL şifrelemesini kullanacak şekilde de yapılandırabilirsiniz.
Exchange ActiveSync’nin Özellikleri Nelerdir?
Aşağıda Exchange ActiveSync‘in göze çarpan özellikleri bulunmaktadır:
- HTML mesajlarını destekler.
- E-posta mesajlarını konuşmaya göre gruplamayı kolaylaştırır.
- Bir konuşmayı senkronize etme ya da etmeme seçeneği verir.
- Kısa mesaj hizmetini (SMS) kullanıcının posta kutusuyla senkronize eder.
- Mesaj yanıt durumunun görüntülenmesini destekler.
- İnternet hızına bağlı olarak mesajları olabildiğince hızlı alır.
- Bir toplantıdaki katılımcılar hakkında bilgi verir.
- Exchange sunucusundaki tüm bilgilerin kapsamlı bir şekilde aranmasını destekler.
- PIN’i sıfırlama seçeneği sunar
- Cihazı gelişmiş parola politikasıyla korur.
- İşten uzaktayken veya ofis dışındayken otomatik yanıtlar ayarlamanıza olanak tanır.
- Görev senkronizasyonunu destekler.
- Kişilerin uygunluk bilgilerini verir.
Yukarıdaki bu özellikler, hareket halindeyken bile işte olup bitenlerden haberdar olmak isteyen herkes için Exchange ActiveSync’i kullanışlı bir araç haline getirir.
Exchange ActiveSync Nasıl Kullanılır?
Exchange ActiveSync varsayılan olarak etkinleştirildiğinden ayrı bir yükleme işlemi gerektirmez. Exchange Server 2016 veya Exchange Online kullanan tüm kullanıcılar, mobil cihazlarını Exchange sunucusuyla otomatik olarak senkronize edebilir.
Exchange ActiveSync Yöneticileri İçin Denetim
Bir ‘Exchange ActiveSync’ yöneticisi olarak, ayarları kontrol edebilir ve çalışanların bu özelliği kullanma şeklini yönetebilirsiniz. Genel olarak kontrol edebileceğiniz bazı özellikler aşağıdaki gibidir:
- Kullanıcılar için Exchange ActiveSync’i herhangi bir zamanda etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak.
- Minimum parola uzunluğu, başarısız parolalar için maksimum deneme sayısı gibi güvenlik politikalarını ayarlamak.
- Şirketin hassas bilgilerinin yanlış ellere geçmemesi için kaybolan veya çalınan bir cep telefonundaki tüm verileri silmek için uzaktan silme kullanmak.
- Kullanıcı verilerini birçok biçimde aktarmak.
- Sorunları belirlemek ve farklı kullanım ölçümlerini takip etmek için çok çeşitli raporlar oluşturmak.
- Exchange sunucusuyla senkronize edilebilen mobil cihaz türlerini kısıtlamak için cihaz erişim kuralları ayarlamak.
Yukarıdaki özellikler bir yönetici olarak size, işletmenin Exchange sunucusuna kimin, nasıl erişeceği konusunda tam kontrol sağlar.
ActiveSync Nasıl Kurulur?
Mobil cihazınızdaki posta kutusu bilgilerine erişmek için Outlook’ta bir Exchange ActiveSync profili oluşturmanız gerekir. Peki bu kurulumu nasıl yapacaksınız?
İşte adım adım ‘ActiveSync Nasıl Kurulur?’ sorusunun cevabı:
- Kontrol paneline gidin ve postayı seçin. “Profilleri göster” i tıklayın
- Profilinize bir isim verin ve ‘Onayla’ya basın.
- “Manuel kurulum veya ek sunucu türleri”ni seçin ve sonraki adıma geçin.
- Bu ekranda “Outlook.com veya Exchange ActiveSync uyumlu hizmet” olan ikinci seçeneği seçin. Sonraki adıma geçin.
- Bir sonraki pencerede adınızı, kullanıcı adınızı, şifrenizi, sunucu adınızı girin ve sonraki adıma geçin. Kullanıcı birincil alan adında değilse, alan adını da girmeniz gerekir. Örneğin, AdinizSoyadiniz@@sirketadiniz.com
- Outlook, bağlantıyı kontrol etmek için bazı testler gerçekleştirecek. Outlook tüm testleri tamamladıktan sonra ‘Kapat’ı tıklayın.
- Son olarak, ‘Bitir’i tıklayın. Artık mobil cihazınızdan Exchange sunucusuna bağlanmaya hazırsınız.
Exchange ActiveSync’nin Sınırlamaları
Exchange ActiveSync, Exchange sunucunuza erişmek için harika bir araç olsa da, kullanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken bazı sınırlamalarla birlikte gelir.
- Ek görev klasörleri, kişiler veya takvim bilgileri oluşturamazsınız. Yalnızca Exchange sunucusunda zaten mevcut olanları görüntüleyebilirsiniz.
- Global adres listesi senkronize olmaz.
- Herhangi bir klasörü paylaşamazsınız. Bu, kuruluşun güvenlik yönü dikkate alındığında oldukça açık bir durumdur.
- Taslakları, notları veya görev durumunu senkronize edemezsiniz.
- ActiveSync’te teslim ve okundu bilgileri çalışmaz.
Tüm bu sınırlamalara rağmen Exchange ActiveSync, posta kutunuza mobil cihazınız aracılığıyla istediğiniz zaman erişmenize izin verdiği için size birçok esneklik sağlar.
Exchange ActiveSync, Exchange sunucusu ile bir çalışanın mobil cihazı arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için Microsoft tarafından geliştirilen bir protokoldür. Ve daha önce de söylediğimiz gibi, Microsoft Exchange 2016‘nın bir parçası olarak gelir. Bu yüzden herhangi bir ek kurulum gerektirmez.