Bulut tabanlı muhasebe, güvenli bir uzak sunucuda barındırılan muhasebe yazılımını kullanır. Özellikle küçük işletme ekipleri, şirket bilgisayarından ve internet bağlantınızın olduğu her yerden muhasebe sistemlerini, raporları ve finansal belgeleri depolayabilir ve bunlara erişebilir.
Bulut muhasebe, çok kullanıcılı erişime ve güvenli çevrimiçi veya uzak sunucu depolamasına izin veren bir sistemdir. Kullanıcılarınız, tüm verilerinizi, aynı verilerin işlenip güvenli bir şekilde saklandığı ve iade edildiği bulut sağlayıcılara gönderir. Bulut teknolojisi, iş süreçlerinin kolaylaştırılmasına ve şirketin büyümesine göre uyarlanmasına olanak tanır.
Bulut Muhasebe Nasıl Çalışır?
Bulut tabanlı online muhasebe, iş süreçlerini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için güvenli web tabanlı yazılım kullanarak çalışır. Küçük işletme sahipleri ve finans ekipleri, konumlarından tüm önemli verilere erişebilir, bu da işbirliğini ve finansal raporlamayı kolaylaştırır.
Kullanıcılar, bir bulut uygulama hizmet sağlayıcısı aracılığıyla internet veya diğer ağlar aracılığıyla yazılım uygulamalarına erişebilir. Bulut tabanlı yazılımla, şirketteki herkes buluta kendi cihazlarından erişebildiğinden, bir şirketin yazılımla ayrı masaüstleri kurması gerekmez. Finans ekiplerinden alacak hesaplarına kadar, uzak ekipler bile aynı temel verilere ve mali kayıtlara erişebilir. Zaman ve maliyet tasarrufu her zaman herkesin aynı sayfada olmasıyla sağlanır.
Bulut muhasebesi ayrıca veri güvenliği sunar; veri yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma genellikle hesabınızın bir parçasıdır. Bir şirket bilgisayarında yangın, doğal afet veya teknik bir sorun varsa verileriniz “bulutta güvenlidir”.
Bulut Muhasebe ile Geleneksel Muhasebe Yazılımı Arasındaki Fark Nedir?
Bulut tabanlı online muhasebe programları ile geleneksel muhasebe yazılımı arasındaki fark, bulut tabanlı muhasebe araçları ile sizin ve ekibinizin ofiste çalışmak zorunda kalmadan dosyalarınıza her yerden erişebilmesidir. Uygun çok kullanıcılı erişim sayesinde bulut muhasebe işbirliği daha kolaydır ve geleneksel muhasebe yazılımı kullanımının getirdiği kağıt karmaşasını daha az yaşarsınız.
Bulut Tabanlı Online Muhasebe Programlarının Avantajları
Aşağıdaki listede bulut tabanlı online muhasebe programlarının bazı avantajlarını bulabilirsiniz:
1. Finansmanınıza Her Zaman Her Yerden Erişin
Bulut tabanlı bir yazılım programı ile finansal verilerinize istediğiniz zaman, istediğiniz yerden erişebilirsiniz. Bulut uzaktan barındırıldığı için normal yazılımlarla birlikte gelen indirmeler ve güncellemelerle zaman kaybetme konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bir yazılım sağlayıcı, hareket halindeyken numaralarınıza erişmenizi kolaylaştıran bir mobil uygulama bile sunabilir. Bu sistem size, hesaplarınıza erişmek veya nakit akışınızı kontrol etmek için ofisinizde oturmama esnekliği verebilir.
2. İşletmenizin Güncel Bir Görünümünü Alın
Verileriniz bulutta yaşarken, mevcut mali durumunuzun tamamen güncel bir görünümünü elde edebilirsiniz. Bu, işletmenizin finansal geleceği hakkında bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacaktır. Geleneksel bir muhasebe yöntemi kullanıyor olsaydınız, yalnızca muhasebe veri raporları almak için bilgi sayfalarını kaydırmanız gerekirdi. Artık gerektiğinde gerçek zamanlı finansal verilere erişerek hızla büyüyen bir işletmenin taleplerini karşılayabilirsiniz.
3. Otomasyon ile Zaman Kazanın
Çoğu bulut tabanlı muhasebe programıyla, zaman kazanmak için iş akışınızı otomatikleştirebilirsiniz. Örneğin, satıcı bilgilerinizi girebilir ve o satıcıya her ay aynı vade tarihinde otomatik olarak ödeme yapan bir iş akışı ayarlayabilirsiniz. Yinelenen müşterilerinize fatura göndermeyi de otomatikleştirebilirsiniz.
4. İşbirliğini Kolaylaştırın
Bulut tabanlı bir muhasebe programı kullanmak, muhasebecinizle işbirliği yapmanızı kolaylaştırır. Bulut, muhasebecinizin sizden ihtiyaç duyabileceği raporları oluşturmayı kolaylaştırır. Ayrıca muhasebecinize yazılıma erişim izni verebilirsiniz, böylece ihtiyaç duydukları her an numaralarınıza erişebilirler. Bir çevrimiçi muhasebe programıyla, bir çalışana finansal bilgilere ne kadar erişim sağlayabileceği üzerinde de kontrol sahibi olursunuz. Örneğin, maaş bordrosunu işleyen herhangi bir çalışanınız varsa, banka hesaplarına veya finansal bilgilere erişemeden onlara sadece bordroya erişim izni verebilirsiniz.
5. Muhasebenizin Doğruluğunu Artırın
İlgili tüm finansal bilgiler aynı yere girildiğinden, bulut tabanlı muhasebe sistemlerinde daha düşük muhasebe hatası riski vardır. Giderleri ve geliri düzenli olarak giriyor ve işlemleri sınıflandırıyorsanız, istediğiniz zaman doğru bir rapor alabilirsiniz.
Bir excel sayfası kullanıyormuşsunuz gibi farklı muhasebe uygulamaları, formüller veya kısayollar bilmenize gerek yoktur. Doğru bir rapor almak için tek yapmanız gereken, gelir ve giderlerinizi düzenli olarak girdiğinizden emin olmaktır.
6. Kurulum Gerektirmez
Bulut tabanlı muhasebe yazılımı çevrimiçi olarak barındırılır, bu nedenle bilgisayarınıza yüklemek için bir program satın almanıza gerek yoktur.
Her bilgisayara ayrı lisanslarla yüklenmesi gereken diğer yazılım programlarının aksine buluta erişim, hesaba giriş yapabileceğiniz bir web tarayıcısı veya mobil uygulama üzerinden sağlanmaktadır. Ayrıca, yazılımı yükseltmek veya diğer teknik sorunlarla ilgilenmek gibi şeyler yapmak için şirket içi bir BT ekibinden tasarruf edeceksiniz.
7. Teknik Desteğe Erişim
Bulut tabanlı muhasebe yazılımı kullanmanın en büyük avantajı teknik desteğe erişimdir. Teknik desteğe telefon veya sohbet yoluyla erişebilir ve bulut tabanlı yazılımla ilgili yaşayabileceğiniz herhangi bir sorunda size yardımcı olacak teknik uzmanlara anında erişebilirsiniz. Bu, yazılımla ilgilenmesi için şirket içi bir BT temsilcisi kullanmak zorunda kalmayarak şirketinizin zamandan ve paradan tasarruf etmesini sağlayabilir.
8. Kağıt İsrafını Azaltır
Mali durumunuzla ilgilenirken, evrak işleriniz birikebilir ve oldukça zorlayıcı hale gelebilir.
Giderleri, makbuzları ve faturaları dosyalamak oldukça zor olabilir. Bulut tabanlı bir muhasebe yazılımı programıyla, evraklarınızdaki verileri anında buluta aktarabilirsiniz. Bu verileri yazılıma taşımak, kağıtlara göz gezdirmeden mali durumunuzu daha kolay ve gerçek zamanlı olarak görmenizi sağlar. Bu, manuel hata riskini en aza indirmenize veya önemli verileri kaybetmenize yardımcı olacak ve mali durumunuzu yönetmek için daha verimli bir yöntem sağlayacaktır.
Bulut Tabanlı Muhasebe Güvenli mi?
Bir bulut sağlayıcısından alınan bulut muhasebe yazılımı aşağıdaki güvenlik önlemlerini sunar:
- Güvenli tesisler
- Güvenlik personeli
- Site dışı bir otomatik yedekleme sunucusu
- Düzenli güvenlik denetimleri
- Gelen ve giden şifrelemeli üst düzey dijital güvenlik yazılımı
- Çoklu ayrılmış ağlar
- Çoklu yerleşik kullanıcı kimlik doğrulama yöntemleri
- Özel kötü amaçlı yazılım önleme personeli
- Müşteri hizmetleri ve teknik destek
- Otomatik güncellemeler
Bulut Tabanlı Online Muhasebe Programları
Aşağıdaki listede en popüler bulut tabanlı online muhasebe programlarını bulabilirsiniz:
1. FreshBooks
FreshBooks bulut muhasebe çözümü, güvenlik, güvenilirlik, teknik destek, müşteri hizmetleri ve kullanım kolaylığı açısından eksiksiz bir hizmet sistemidir. Bir bulut muhasebe platformuna girmek için FreshBooks’un ücretsiz denemesinden yararlanabilirsiniz.
2. NetSuite ERP
NetSuite ERP, Oracle tarafından sağlanan eksiksiz bir iş yazılımı çözümleri setidir. Özelleştirilebilir ve kullanıcıların üçüncü taraf iş ortaklarıyla kolayca bağlantı kurmasını sağlar.
3. QuickBooks
QuickBooks, küçük ve orta ölçekli işletmeler için tasarlanmış bir muhasebe yazılım paketidir. İşletmenin ödemeleri kabul etmesine, bordro yapmasına ve hesapları çevrimiçi yönetmesine olanak tanır.
4. Zoho Books
Zoho Books, işletmelerin giderleri takip etmesine, tahminlerde bulunmasına ve fatura düzenlemesine olanak tanıyan bir başka tam muhasebe yazılımı paketidir.
5. Bonsai
Bonsai’nin finansal yönetim muhasebesi yazılımı, faturalama desteği, müşteri ve proje yönetimi ve çok çeşitli şablonlar sunar.
6. Paraşüt
Küçük işletmeler ve girişimciler için oldukça kolay bir çevrimiçi muhasebe programı olan Paraşüt ile fatura, stok ve cari takibini hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Programı satın almadan önce 14 gün ücretsiz kullanımla deneyimlemeniz mümkündür.
7. Logo İşbaşı
İnternet erişimi olan her yerden çalışan bir ön muhasebe programı olan Logo İşbaşı ile faturalarınızı kolayca kesebilir, stok takibi yapabilir ve gelir giderlerinizi kontrol edebilirsiniz.
Sonuç olarak bulut muhasebe çözümleri, işletmenizi bir sonraki seviyeye taşıyabilir, böylece siz ve çalışanlarınız daha mobil ve organize olarak daha verimli hale gelebilirsiniz. Örneğin, bulut tabanlı muhasebe, bir çalışanın yolda bir müşteriyi, belki de bir hizmet gerçekleştirildikten hemen sonra faturalandırmasına olanak tanır. Bu, daha hızlı faturalandırmanıza ve daha hızlı ödeme almanıza olanak tanır.
Bulut Tabanlı Online Muhasebe Programları İle İlgili En Çok Sorulan Sorular
1. SAP bulut tabanlı muhasebe mi?
Evet, SAP, bulut tabanlı muhasebe uygulamaları ve yazılımlarında kullanılabilir.
İlgili İçerik: SAP Nedir? SAP Modülleri Nelerdir?
2. Bulut muhasebesi ile SAP arasında bir fark var mı?
Evet, bulut muhasebesi ve SAP farklıdır, ancak birlikte çalışabilir. SAP muhasebe yazılımı bulut tabanlı olabileceği gibi özel bir ağ veya sistem üzerinde de çalıştırılabilir.
3. Bulut muhasebesinin riskleri nelerdir?
Bulut muhasebesiyle ilgili riskler arasında gizlilik ihlalleri, güvenlik tehditleri ve sistemin kapalı kalma süresini zorlayabilecek teknik sorunlar yer alabilir. Bulut yazılımıyla ilgili sınırlı riskler vardır, ancak birçok kişi, faydaların risklerden ağır bastığını ve bulut muhasebesinin dahil olan herkes için hayatı kolaylaştırdığını söylemektedir.
4. Bulut muhasebesinin bir geleceği var mı?
Evet, birçok kişi bulut muhasebesinin geleceğinin olduğuna inanıyor. Bir bulut muhasebe çözümü, işletmenize büyümek ve rekabet etmek için gereken araçları sağlayarak mali kayıtlarınızı ve geleneksel muhasebe sistemlerinizi geleceğe taşıyabilir.
5. Bulut muhasebesinde ne tür veriler saklanabilir?
Bir bilgisayarda saklanabilen herhangi bir veri, bir bulut muh
asebe uygulamasında da saklanabilir. İşletmeler, teklifler, borç hesapları ve alacak dosyalarına kadar her şeyi saklayabilir. Belgeleri, e-tabloları, sesleri ve videoları her türlü bulut depolama alanında depolayabilir, böylece ihtiyacınız olduğunda onlara erişebilirsiniz.
6. Bulut muhasebesi ile ilişkili maliyetler nelerdir?
Bulut muhasebesiyle ilişkili maliyetler, işletmeniz için kullanmayı seçtiğiniz bulut muhasebe sisteminin türüne bağlıdır. Maliyetler, kaydolduğunuz depolama alanı ve kullanım miktarına göre değişiklik gösterebilir.
7. Ön muhasebemi Excel’de yapabilir miyim?
Excel’de işletmeniz için muhasebe yapabilirsiniz. Ancak, yeni başlayan bir işletme sahibi veya matematik sevmeyen biriyseniz, bu işlemler oldukça bunaltıcı olabilir. Muhasebe yazılımı, Excel gibi manuel işlemlerden daha verimlidir ve daha az hata yapar.
İlgili İçerikler:
Şirket Nedir, Nasıl Kurulur? Şirket Kurmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Şahıs Şirketi Nedir, Nasıl Kurulur? Vergi Oranları
Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir? Dijital Dönüşümde Bulut Bilişimin Önemi
İş Zekası (Business Intelligence BI) Nedir? İşletmeler İçin Veri Odaklı Aksiyon Almanın Önemi
SaaS (Software As A Service) Nedir? İşletmeler İçin Avantajları, SaaS Örnekleri
PaaS (Platform As A Service) Nedir? İşletmeler İçin Avantajları, PaaS Örnekleri
IaaS, PaaS, SaaS Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? Bulut Bilişim Hizmet Modelleri
Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örnekleri
İmza Sirküsü Nedir Ve Nasıl Alınır? İmza Sirküsü Geçerlilik Süresi Ve Almak İçin Gerekli Belgeler
E-Fatura Nedir, Nasıl Kesilir?
İşlemsel E-Posta Servisi İle WordPress İşlemsel E-posta Gönderimi
Fintech Nedir? Finans Sektöründeki Etkileri Nelerdir?