İş veya özel hayatınızda her gün çok sayıda e-posta gönderiyorsanız, mesajlarınızı olabildiğince hızlı bir şekilde oluşturup göndermenize yardımcı olması için kısaltmalar kullanabilirsiniz. Bu kısaltmalar bazıları için kafa karıştırıcı olsa da, bilgisayar başında önemli miktarda zaman geçirenler bunların çoğunu tanır. Ancak, bilgisayar konusunda bilgili olanlar bile çevrimiçi e-posta kısaltma listelerine eklenmeye devam eden binlerce sayı ve kısaltmaya ayak uydurmakta zorlanabilir.
Unutulmamalıdır ki mail kısaltmalarını kullanırken, maili kime gönderdiğiniz büyük önem arz ediyor.
Resmi E-posta Kısaltmaları
Birçok e-posta kısaltması gayri resmi olsa da, bazıları daha resmi ve dolayısıyla daha tanınabilirdir. İş e-postalarında kullanılan yaygın kısaltmalar arasında “forward (ilet)” için “Fwd” veya “FW”, “reply (yanıt)” için “Re:”, “for your information (bilginize)” için “FYI” ve “alıcıdan konuda bir aksiyon beklendiğini belirtmek” için “FYA” yer alır. Bu tür kısaltmalar en çok çalışma ortamında yaygındır ve bazı kısaltmalar önemleri hakkında size hızlı bir fikir verir.
Örneğin, bir e-posta’nın konu satırında “FYA” görürseniz, hemen okumalısınız. Bir e-posta’da kopyalandıysanız, adres bilgisi “CC” kısaltmasını içerecektir, ancak bir gönderen, diğer alıcılardan bcc:
alanına girilen kişiyi gizlerse, “BCC” yazacaktır.
Resmi Olmayan E-posta Kısaltmaları
İş yerinde bir arkadaşınızdan bir e-posta alırsanız, konu satırına “NSFW” eklemiş olabilir. Bu kısaltma “iş için güvenli değil” anlamına gelir ve e-postanın uygunsuz bir şey içerdiğini gösterir. Bu tür mesajları göndermek veya açmak risklidir.
“Y/N” içeren bir konu satırı gördüğünüzde, bu e-posta’nın hızlı bir şekilde yanıtlamanız gereken bir evet/hayır sorusu içerdiği anlamına gelir. Konu satırında “SIM” ve ardından kısa bir kelime dizisi görürseniz, e-posta mesajlarında kullanılan bu yaygın kısaltma “konu mesajdır” anlamına gelir. Bu durumda, e-postayı açmak zorunda kalmadan mesajı hızlı bir şekilde alabilirsiniz.
Sohbet
Pek çok kişi, özellikle anlık mesajlaşma uygulamalarının yasak olduğu iş yerlerinde, konuşma amacıyla kısa e-posta iletişimini kullanır. Konuşmalar için kısaltma kullanma alışkanlığı olan birinden bir e-posta alırsanız, bu e-postada “yüksek sesle gülmek” anlamına gelen “LOL” ve “seninle sonra konuşuruz” anlamına gelen “TTYL” gibi terimler bulunabilir.
E-posta konu satırlarında kullanılacak örnekler arasında ofis dışı için “OoO”, evden çalışmak için “WFH” ve bugün erken ayrılmak için “LET” yer alır.
Diğer Kısaltmalar
Bazı bilgisayar kullanıcıları, sık kullanılan ifadeleri daha hızlı yazmanın bir yolu olarak, yaygın sözcükler yerine kısaltmalar kullanır. Bunlar arasında “whatever (her neyse)” yerine “w/e”, “In my opinion (Bence)” için “IMO”, “by the way (bu arada)” için “BTW” ve “for what it’s worth (artık ne kadar faydası olursa)” yerine “FWIW” yer alır. Bazı kişiler ayrıca “too” veya “to” için “2” ve “you” yerine “U” gibi kısaltmalar da kullanır.
En Çok Kullanılan Mail Kısaltmaları
Aşağıdaki listede en çok kullanılan mail kısaltmalarını bulabilirsiniz:
1. FYI – For your information (Bilginize)
E-posta alıcısının bilmesini istediğiniz bazı yararlı bilgileri paylaşmak istediğinizde bu kısaltmayı kullanabilirsiniz.
2. ASAP – As Soon As Possible (Mümkün Olan En Kısa Sürede)
Yaygın olarak kullanılan ve konuşma diline de geçmiş bir e-posta kısaltması olan bu kısaltmayı, okuyucunun talebinizin veya eyleminizin aciliyetini bilmesini istediğinizde kullanabilirsiniz.
3. BTW – By The Way (Bu arada)
Bu e-posta kısaltması genellikle bir önceki mesaja eklemeyi unuttuğunuz bilgileri eklemek veya bir eylemin ya da bilginin önemini vurgulamak için kullanılır.
4. OOO – Out of Office (Ofis Dışında)
Bu e-posta kısaltması, kişisel veya profesyonel nedenlerle e-posta’larınızdan uzak kaldığınız bir süre boyunca yanıtları otomatikleştiren bir e-posta programındaki özelliği ifade eder. Ayrıca ofisten uzakta olan biri için de kullanılabilir.
5. EOM – End of Message (Mesaj Sonu)
EOM genellikle e-posta konu satırlarına dahil edilir, e-posta gövdesinde ek bilgi olmadığını ve bu nedenle alıcının e-postayı açma konusunda endişelenmesine gerek olmadığını belirtir.
6. P.S. – Postscript (Dipnot)
P.S., alıcınıza ekstra bilgi vermek veya bir şeyin önemini vurgulamak istiyorsanız bir e-posta’nın sonunda kullanılabilir.
7. SFW – Safe For Work (İş İçin Güvenli)
İlk bakışta uygunsuz görünebilecek bir şey gönderiyorsanız, alıcınıza iş yerinde açmanın uygun olduğunu bildirmek için bu e-posta kısaltmasını kullanabilirsiniz.
8. HTH – Hope That Helps (Umarım Yardımcı Olur)
FYI’ye benzer şekilde, e-posta mesajınızın yanında faydalı veya yararlı bilgiler ya da bağlam sunduğunuzda kullanılabilir.
9. IDK – I Don’t Know (Bilgi Sahibi Değilim)
Alıcıya yardım edemeyeceğinizi veya aradıkları cevaplara sahip olmadığınızı bildirmenin hızlı bir yoludur.
10. OT – Off Topic (Konu Dışı)
Sohbete hızlı bir şekilde geçiş yapmanın veya tamamen yeni bir konuya atlamanın bir yoludur.
11. IMO – In My Opinion (Benim Görüşüme Göre)
Bu e-posta kısaltması, biriyle içgörü veya düşüncelerinizi paylaşırken, bunun sizin fikriniz olduğunu ve çoğunluğun fikri olmayabileceğini bilmesini sağlamak için kullanışlıdır.
12. TED – Tell, Explain, Describe (Anlat, Açıkla, Tanımla)
Bu, bir eylem veya iş özeti hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız, alıcıyı bir sonraki e-postalarında daha ayrıntılı yanıt vermeye davet etmek için kullanışlıdır.
13. TYT – Take Your Time (Acele Etmeyin)
İletişim kurduğunuz kişiye acele etmesine gerek olmadığını ve bir görevi yerine getirmek veya size yanıt vermek için zaman ayırabileceğini bildirmek için iyi bir e-posta kısaltmasıdır.
14. Y/N – Yes or No? (Evet mi Hayır mı?)
Bir soruya hızlı ve kesin bir yanıt almak istiyorsanız bu kısaltmayı kullanabilirsiniz.
15. LET – Leaving Early Today (Bugün Erken Ayrılıyoruz)
E-posta ile mesajlaştığınız kişiye daha kısa bir gün çalıştığınızı ve belirli bir saatten sonra müsait olamayacağınızı hatırlatmanın kısa bir yoludur.
16. NRN – No Reply Necessary (Yanıt Gerekmiyor)
EOM’ye benzer şekilde, bu e-posta kısaltması alıcının göndericinin mesajına yanıt beklemediğini bilmesini sağlar.
17. PRB – Please Reply By (Lütfen Cevap Verin)
Alıcıya belirli bir saat veya tarihe kadar yanıt beklediğinizi bildirmek istiyorsanız bu kısaltmayı kullanabilirsiniz.
18. PTO – Paid Time Off (Ücretli İzin)
Yıllık izin veya tatil günlerine atıfta bulunmanın profesyonel bir yolu olan bu kısaltma, ekibinize uzakta olduğunuzu ve belirli bir zamanda ulaşılamayacağınızı bildirmenin kısa bir yoludur.
19. WFH – Working From Home (Evden Çalışma)
Daha önce hiç olmadığı kadar çoğu kişi uzaktan çalıştığı için bu e-posta kısaltması çok yaygın hale geldi. WFH, insanlara her zamanki gibi ofiste olmayacağınızı bildirmek için kullanılır.
20. VSRE – Very short reply expected (Çok kısa yanıt bekleniyor)
Alıcıya kısa bir yanıt beklendiğini bildirmek için kullanılır.
21. TBF – To be forwarded (İletilecek)
E-posta alıcısının e-posta’yı başka bir kişiye iletmesini istemek için kullanılır.
22. NT veya N/T – No text (Metin yok)
E-posta içeriği konu satırında yer aldığında ve e-posta gövdesi boş kaldığında kullanılır. Bu, e-postayı açmak zorunda olmadıkları için alıcıya zaman kazandırır.
23. NWR – Not work-related (İşle ilgili değil)
İş e-posta’larında içeriğin işle ilgili olmadığını belirtmek için kullanılır, alıcı isterse bunu görmezden gelebilir.
24. NWS – Not work-safe or Not work-suitable (İş için güvenli değil veya İşe uygun değil)
E-posta konu satırında, izleyiciyi profesyonel veya kamusal bir ortamda sağduyulu olmaya veya e-posta’dan kaçınmaya teşvik etmek için kullanılır. E-posta cinsel içerikli veya küfürlü olabilir, bu da diğerlerinin yanı sıra görüntülenmesini uygunsuz hale getirir.
25. NYRT – Need your response today (Bugün yanıtınıza ihtiyacımız var)
Konu satırında, alıcıya iş günü içinde yanıt vermeniz gerektiğini belirtmek için kullanılır.
26. NYRQ – Need your response quick (Hızlı yanıtınıza ihtiyacım var)
Konu satırında, alıcıya hızlı bir yanıt istediğinizi belirtmek için kullanılır.
27. NYR – Need your response (Yanıtınıza ihtiyacımız var)
Konu satırında, alıcıya kendilerinden bir yanıt beklediğinizi belirtmek için kullanılır.
28. FAO – For the attention of (Şu kişilerin dikkatine)
E-posta’da belirtilen belirli bir kişinin okumasını veya işlem yapmasını istediğinizde, e-posta konu satırında FAO kullanabilirsiniz.