Uyandığınızda kontrol ettiğiniz ilk şeylerden biri nedir?
Cevabınız, ‘e-posta’ mı? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz.
İnsanların %58’i e-posta’larını sosyal medyadan (%14) ve aramalardan (% 20) önce kontrol ediyor.
E-posta, sosyal medya platformları kadar yeni olmasa da, hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeciler için en iyi iletişim aracı olmaya devam ediyor. Durum böyle olunca da e-posta ile ilgili en çok sorulan soru, ‘E-posta nasıl açılır?’ oluyor.
E-posta Nedir?
Elektronik posta, e-posta veya eposta, iki veya daha fazla kişi arasındaki dijital bir iletidir. Biraz açmak gerekirse, bir ağ üzerinden belirli bir kişiye veya bir grup kişiye gönderilen; metin, dosya, resim ve diğer ekleri içerebilen bir mesajdır.
Kağıt üzerine yazmak için kalem kullanmak yerine, e-posta servis sağlayıcısının altyapısı sayesinde, akıllı telefon veya bilgisayar gibi elektronik bir cihazla mesajınızı yazabilir ve ‘gönder’ düğmesine tıklayarak, mesajınızı iletmek istediğiniz alıcıya dijital olarak gönderebilirsiniz.
Bir e-posta mesajı göndermek veya almak için bir e-posta adresi gerekir. E-postalara erişmek ve bunları saklamak için ise internet tabanlı bir uygulama veya bilgisayarınızda özel bir program bulunması gereklidir.
Birçok e-posta servis sağlayıcısı olsa da, tüm e-posta servis sağlayıcılarında alıcıları belirtmek için ‘kime’ bölümü, ‘gönder’ düğmesi ve ‘konu satırı’ gibi aynı temel öğeler vardır.
E-posta Adresi Nedir?
E-postalar bir e-posta adresinden başka bir e-posta adresine gönderilir. E-posta adreslerinin başında özel bir kullanıcı adı bulunur, ardından e-posta servis sağlayıcı ya da özel alan adı gelir. Örneğin; isim.soyisim@gmail.com bir çoğu kişinin kullandığı popüler bir Google hizmetidir. Bu servis sağlayıcısının uzantısını taşıyan e-postaya iyi bir örnektir. isim.soyisim@sirketadiniz.com da kendi alan adınızı içeren e-postaya bir örnektir.
İlgili İçerik: E-posta Adresi Nedir? Neden Bir E-posta Adresi Kullanmalıyız?
Neden Bir E-posta Adresi Kullanmalıyız?
İşletmenizi ve web sitenizi tanıtmanın en kolay yollarından biri e-posta adresinizdir. Bu yüzden Gmail ya da Hotmail gibi dünya devlerinin reklamını yapmak yerine alan adınızın reklamını yapabilirsiniz.
Bir alan adına ve bir web sitesine sahip olmak işletmenize daha profesyonel bir görüntü verir. Bugün müşterileriniz, sizinle ilgili daha fazla bilgi edinebilecekleri bir web sitenizin ve sizinle iletişim kurmak için kullanabilecekleri bir e-posta adresinizin olmasını bekler.
Belki daha da önemlisi, profesyonel bir e-posta adresi size ve işletmenize duyulan güveni artırmaya yardımcı olur.
Biz de bu yüzden bugün size ‘E-posta nasıl açılır?’ sorusunun cevabını adım adım açıklayacağız.
Hadi başlayalım!
Kurumsal E-posta Nasıl Oluşturulur?
Gmail veya Yahoo uzantılı e-posta adresleri yerine şirketinizi temsil eden alan adınıza bağlı e-posta adresleri, kurumsal e-posta adresi olarak tanımlanabilir.
Kurumsal bir e-posta adresi açmak için ihtiyacınız olan en önemli şey bir alan adıdır. Bilmeyenler için bir alan adı web sitenizin adresidir. Örneğin, web tarayıcınızın adres çubuğuna google.com yazdığınızda, Google ana sayfasına yönlendirilirsiniz. Yani google.com bir alan adıdır. Alan adınıza sahip olmanın dışında, canlı bir web siteniz de olabilir. Ancak bu, profesyonel e-posta hesabı oluşturmak için bir gereklilik değildir.
Profesyonel görünmek için her ne kadar kurumsal e-posta gereklilik olsa da, e-posta iletişimine yeni başlayanların çoğu, profesyonel görünmeyen ve bir alan adına bağlı olmayan ücretsiz e-posta hesaplarını kullanır. Fakat herkes bu genel e-posta hesaplarını oluşturabildiğinden, müşterilerin ve diğer işletmelerin ücretsiz e-posta adreslerine güvenmesi zorlaşır. Böyle bir durumda Uzman Posta gibi profesyonel e-posta servis sağlayıcılarından faydalanmanız gerekir.
Uzman Posta kurumsal e-posta hizmeti, ücretsiz e-posta veya herhangi bir hosting firmasının sunduğu e-posta servislerinin aksine, premium e-posta özellikleriyle çalışmanızı sağlar ve tüm ihtiyaçlarınıza cevap verir.
Yerli, güvenli ve bütçe dostu Uzman Posta’nın size sunduğu avantajları incelemek gerekirse:
- Esnek Kota (Kotanız dolunca otomatik artan e-posta kutuları)
- Gelişmiş Karantina (Gelişmiş anti-spam servisi)
- Yedekli MX Yapısı (%99.999 kayıpsız e-posta trafiği)
- Two Factor – Çoklu Doğrulama (Yüksek güvenlik)
- E-posta Arşivleme
- Yetkilendirilmiş Admin
- Kolay ve Türkçe Arayüz
- Silinmiş E-posta Kurtarıcı
- E-posta Trafiği Raporlama
- Gelen ve Giden E-mail Kopyalama
- Outlook vb. Mail Programları ile %100 Uyum
- %100 Yerli Altyapı
- Sürekli ve Kesintisiz Erişim
- Ücretsiz Taşıma ve DNS Desteği
- Teknik Destek Ekibi
Uzman Posta Kurumsal E-Posta Hesabı Oluşturma
- Web sayfamız üzerinden işletmenizin ihtiyacına uygun kurumsal e-posta paketini ve paket sayısını seçin.
- Açılan sayfada e-posta hesap adedi ve dönem uzunluğu seçmeniz istenecektir. Bu alanları doldurduktan sonra siparişinizi tamamlayın.
- Ödeme işleminden sonra işletme e-postası için kullanmak istediğiniz alan adını (örneğin sirketiminalanadi.com) yönetim panelinize girerek tanımlayın.
- İşletme e-posta’larınızı yönetim paneli üzerinden açarak kullanıma hazır hale getirin.
- Artık e-posta alıp, göndererek e-postalarını yönetmek için hazırsın. Yerli ve KVKK uyumlu Uzman Posta farkıyla e-postalarınızı yönetin.
Zoho Mail Kurumsal E-Posta Hesabı Oluşturma
Zoho Mail hizmetlerini kurmak ve kullanmak için DNS erişimi olan aktif bir alan adına ihtiyacınız vardır. Bu noktada zaten sahip olduğunuz bir alan adını kullanabilir veya yeni bir alan adı satın alabilirsiniz.
Lite, Premium veya Workplace hesabı oluşturuyorsanız ödeme ayrıntılarını girmeniz gerekir. Ücretsiz planı kullanacaksanız veya bir deneme hesabı oluşturuyorsanız, ödeme bilgilerini vermeniz gerekmez.
Kısa mesaj alabilen geçerli bir cep telefonu numarası ve doğrulama amacıyla bir e-posta adresi girmeniz de gereklilikler arasındadır.
Zoho Mail’e kaydolma
Listelenen ücretli planların yanı sıra Zoho Mail, kurumsal e-posta kullanıcıları için ücretsiz bir plan da sunmaktadır.
- Zoho Mail ana sayfasına gidin ve Sign-up for free’ye (Ücretsiz Kaydol) tıklayın.
- Zoho Mail ihtiyaçlarınıza uygun farklı planlar sunar. Tercih ettiğiniz planı seçtikten sonra Sign up’a (Kaydol) tıklayın.
- Planınızı seçtikten sonra adınızı, cep telefonu numaranızı, şifrenizi ve iletişim e-posta adresinizi girerek bir hesap oluşturun.
- Sağladığınız cep telefonu numarasına yedi basamaklı bir doğrulama kodu gönderilecektir. Aldığınız kodu metin kutusuna girin ve ardından Verify my mobile’a (Cep telefonumu doğrula) tıklayın.
Zoho Mail Alan Adı Ekleme
Zaten sahip olduğunuz bir alan adı varsa aşağıdaki adımları uygulayın:
- Domain Addition sayfasında, Add an existing domain (mevcut bir alan adı ekle) bölümünün altındaki Add now’a (Şimdi ekle) tıklayın.
- Açılan pencereye alan adı adresinizi ve işletmenizin adını girin. Burada verdiğiniz işletme adı, gelecekteki tüm referanslar için kullanılacaktır. Bunu daha sonra Admin Console’da da düzenleyebilirsiniz.
- Logo alanının üzerine gelerek Edit (Düzenle) simgesine tıklayarak işletmenizin logosunu yükleyin.
- Tamamlandığında, Add (Ekle) butonuna tıklayarak devam edin.
- Alan adınız eklendikten sonra aboneliğinizi satın almanız gerekecektir. Proceed To Payment’a (Ödemeye Devam Et) tıklayın.
- Ödemeler sayfasına yönlendirileceksiniz. Kullanıcı sayısını girin ve devam etmek için ödemenizi tamamlayın.
Ödeme
- Plan Details (Plan Ayrıntıları) bölümünde, satın almak istediğiniz User IDs (Kullanıcı Kimliği) sayısı ve ihtiyaç duyabileceğiniz eklentiler gibi ayrıntıları sağlamanız istenecektir.
- Ayrıntıları girdikten sonra Continue’ya (Devam) tıklayın.Siparişinizin özetine yönlendirildikten sonra ayrıntıları gözden geçirin ve Confirm’e (Onayla) tıklayın.
- Değişiklik yapmanız gerekirse, Plan Details’e (Plan Ayrıntıları) gidin ve Edit (Düzenle) simgesine tıklayarak önceki adımları tekrarlayın.
- Siparişinizi inceledikten sonra, bir fatura adresi ve ödeme ayrıntıları sağlamanız istenecektir. Gerekli bilgileri girin ve ardından Make Payment’a (Ödeme Yap) tıklayın.
- Yukarıdaki tüm adımları tamamladıktan ve ödemenizi yaptıktan sonra, Zoho Mail hesabınızın Kurulum sayfasına yönlendirileceksiniz.
- Alan adınızı başarıyla ekledikten sonra, alan adınızı doğrulamaya devam edin. Açılır menüye erişerek kimlik doğrulama yönteminizi (Metin, CNAME veya HTML) seçebilirsiniz. Alan adınızın sahipliğini doğrulamadan önce, sağladığınız alan adının doğru olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir yazım yanlışı veya gerekli değişiklikler olması durumunda, Edit (Düzenle) simgesine tıklayın ve gerekli düzeltmeleri yapın.
Alan Adı Uzantılı E-Posta Hesabı Oluşturma
Uzman Posta gibi bir e-posta hizmet sağlayıcısı kullanmaktan bir e-posta hosting hizmeti kullanmaya kadar alan adı uzantılı bir e-posta adresi oluşturmanın birkaç farklı yolu vardır. Uzman Posta kolay hesap kurulumu, premium özellikler ve rekabetçi fiyatlandırma sunan en popüler e-posta hizmet sağlayıcılarından biri olduğu için bir Uzman Posta hesabı oluşturarak bugün alan uzantılı e-posta hesabınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için Alan Adı Uzantılı E-posta Adresi Nasıl Alınır? blog içeriğimizi okumanızı öneririz.
E-posta Güvenliğini Sağlama
Siber tehditler daha gelişmiş hale geldikçe e-posta iletişimini güvence altına alan işletmeler hassas bilgileri koruyabilir ve müşterilerinin güvenini sürdürebilir. E-posta güvenliğinin göz ardı edilmesi mali kayıplara, yasal sorunlara ve itibar kaybına yol açabilir. Ancak, şirketler en iyi e-posta güvenliği sağlama uygulamaları izleyerek bu sonuçlardan kaçınabilir.
Çalışan farkındalık eğitimi
Ekibinizin siber tehditlere karşı korunmaya nasıl yardımcı olacağını bildiğinden emin olmak, e-posta güvenliğinin temelini oluşturur. İnsan hataları siber saldırılar için yaygın bir giriş noktası olduğundan, çalışanları eğitmek güçlü bir ilk savunma hattıdır.
Çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ve 2FA
Şirketler bir e-posta hesabına erişmeden önce iki veya daha fazla doğrulama formu (örneğin, kısa mesaj kodu, kimlik doğrulama uygulaması veya biyometrik doğrulama) gerektiğinde, bilgisayar korsanlarının hesapları ihlal etmesi çok daha zordur.
Kimlik avı farkındalığı
Kimlik avı dolandırıcılığı yaygındır ve bilgisayar korsanlarının güvenilir kaynaklar gibi davranarak insanları kişisel bilgilerini vermeleri için kandırmasını içerir.
Bu dolandırıcılıklar çok fazla zarar verebilse de, işletme yöneticileri ve çalışanları kimlik avı trendlerinin farkında olarak ve bunları nasıl tespit edeceklerini bilerek güvenlik ihlallerini önleyebilir.
E-posta ekleri
Siber suçlular kötü amaçlı yazılımları dağıtmak ve saldırılarını gerçekleştirmek için genellikle e-posta eklerini kullanır. Eklerin işlenmesine yönelik yönergelerin ve güvenlik önlemlerinin iletilmesi, kötü amaçlı yazılım bulaşmalarının ve veri ihlallerinin önlenmesine yardımcı olur.
E-posta bağlantıları
E-postalardaki bağlantılar genellikle kimlik avı saldırıları ve kötü amaçlı yazılım dağıtımı için kullanılır. Çalışanların e-posta bağlantılarının güvenli kullanımı konusunda eğitilmesi ve koruyucu önlemlerin uygulanması, işletmenizi güvende tutmak için çok önemlidir.
Kişisel ve iş e-postalarının ayrılması
Kişisel ve iş e-posta hesaplarını ayrı tutmak veri ihlallerine karşı koruma sağlayabilir ve güvenliği artırabilir. Bu, çalışanların e-postalarını yönetmelerini kolaylaştırır ve iş hesaplarının kişisel hesaplar üzerinden saldırıya uğrama riskini azaltır.
Onaylanmış cihazlar
İşletmeler e-posta erişimini yalnızca yüksek güvenlik standartlarını karşılayan cihazlarla kısıtladığında, veri ihlalleri ve yetkisiz giriş riskini en aza indirir.
E-posta şifreleme
E-posta şifreleme, yetkisiz internet kullanıcılarının e-posta yoluyla gönderilen hassas bilgileri okumasını önleyerek işletmenizin iletişimini korumaya yardımcı olur.
Halka açık Wi-Fi riskleri
Kurumsal e-posta hesaplarına erişmek için halka açık Wi-Fi kullanmak önemli güvenlik risklerine yol açabilir, çünkü bu ağlar genellikle güvenli değildir ve bilgisayar korsanlarının oturum açma kimlik bilgilerini, finansal bilgileri ve diğer gizli verileri çalmasını mümkün kılar. Güvenli olmayan Wi-Fi ağlarını kullanma riskini azaltmak için atılacak adımlar ekibinizi bu tür siber saldırılardan koruyabilir.
Oturum kapatma uygulamaları
Güvenli oturum kapatma uygulamalarının hayata geçirilmesi, özellikle paylaşılan veya herkese açık bilgisayarlardan erişildiklerinde e-posta hesaplarının güvenliğinin korunmasına yardımcı olur. Oturumu düzgün bir şekilde kapatmamak e-posta hesaplarını yetkisiz erişime karşı savunmasız bırakabilir, bu nedenle hassas bilgilerin siber tehditlere maruz kalmasını önlemek için siz ve ekibiniz tetikte olmalıdır.
Veri sızıntısını önleme
Veri sızıntısı, işletmenizin gizli bilgileri için önemli bir tehdit oluşturabilir. Hassas verilerin e-postalar aracılığıyla yetkisiz olarak aktarılmasını veya ifşa edilmesini önleyerek verilerinizi koruyabilir ve yönetmeliklerle uyumluluğu sürdürebilirsiniz.
Proxy’leri kullanın
Bir kullanıcının cihazı ile internet arasında aracı olarak proxy sunucularının kullanılması IP adreslerinin maskelenmesine, siber saldırı risklerini azaltmak için internet trafiğinin yönetilmesine ve ağ düzeyinde güvenlik politikalarının uygulanmasına yardımcı olabilir.
Şifrelenmiş bağlantılar kullanma
E-posta iletişimleri şifrelenmiş bağlantılar üzerinden gerçekleştiğinde, aktarım halindeki verileri yetkisiz kullanıcıların müdahalesine karşı daha fazla korur. Şifreleme, e-posta içeriğini yalnızca doğru şifre çözme anahtarına sahip alıcılar tarafından erişilebilir kılmak için kodlayarak koruyucu bir bariyer görevi görür.
Dosyaları düzenli olarak yedekleme
İşletmenizin veri kaybı olaylarından etkili bir şekilde kurtulabilmesini ve gelecekte daha hazırlıklı olmasını sağlamak için e-posta verilerinizi düzenli olarak yedekleyin.
Yazılım ve antivirüs programların
Yazılım ve antivirüs programlarını güncel tutmak yeni siber tehditlere karşı korunmanıza yardımcı olur. Bilgisayar korsanları sistemlere girmek için genellikle eski yazılımları hedef aldığından, düzenli güncellemeler e-postanızın, işletim sisteminizin ve güvenlik yazılımınızın saldırılara karşı donanımlı olmasını sağlar.
Ücretsiz E-posta Hesabı Nasıl Oluşturulur?
E-posta, insanların gün içinde en az 1 kere girip kullandığı bir alandır. Bu yüzden ihtiyaçlarınız için doğru e-posta hizmetini seçmek zor olabilir. Seçiminizi yapmadan önce, sizin için ücretsiz e-posta adresi açabileceğiniz web sitelerinin bir listesini yaptık.
İlgili İçerik: Ücretsiz E-Mail Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Şimdi adım adım bu listeyi inceleyelim:
Gmail hesabı için kaydolma
- Google Hesabı’nda oturum açma sayfasına gidin.
- Hesap oluştur‘u tıklayın.
- Adınızı girin.
- “Kullanıcı adı” alanına bir kullanıcı adı girin.
- Şifrenizi girip onaylayın.
- İpucu: Mobil cihazda şifrenizi girdiğinizde ilk harf büyük/küçük harfe duyarlı değildir.
- Sonraki‘yi tıklayın.
- İsteğe bağlı: Hesabınıza bir telefon numarası ekleyip bu numarayı doğrulayın.
- İleri‘yi tıklayın.
İlk kez 2004 yılında piyasaya sürülen Google’nin Gmail’i, dünya genelinde bir milyardan fazla kullanıcısıyla ücretsiz e-posta hizmetlerinde pazar lideridir.
Google tarafından sağlanan ücretsiz bir e-posta hizmeti olan Gmail, neredeyse diğer tüm hizmetlerden daha fazla özellik sunar. Web üzerinden, üçüncü taraf programlar kullanılarak, iOS ve Android mobil cihazlardan üzerinden Gmail’e erişilebilirsiniz. 25 MB’a kadar paylaşım yapmanıza izin veren platform, 25 MB’tan büyük dosyaların da Google Drive üzerinden paylaşılmasını sağlar. Ayrıca Gmail üçüncü taraf ve mobil uygulamalarla sayısız entegrasyonla sunar.
Gmail, hem kişisel hem de ticari iletişim için kullanılır.
Outlook mail hesabı açma
Microsoft, Hotmail’den Microsoft Live Mail’e ve sonunda Outlook.com’a geçerek yıllar içinde kullanıcılarının kafalarını karıştırsa da, kullanımı kolay bir arayüzle, insanlara kullanım kolaylığı sağlayan bir e-posta hizmeti sunar.
Yeni bir Microsoft hesabı oluşturma
- account.microsoft.com adresine gidin,
- Oturum aç‘ı tıklayın.
- Bir tane oluştur! öğesini seçin.
- Yeni bir e-posta adresi oluşturmayı tercih ederseniz, Yeni bir e-posta adresi alın‘ı seçin.
- İleri‘yi tıklayın.
- Ardından yönergeleri izleyin.
İlgili İçerik: Outlook Nedir? MS. Outlook Kurulumu ve Mail Hesabı Oluşturma
Yahoo Mail ile E-posta hesabı açma
1994 yılında piyasaya sürülen Yahoo, bir web portalı ve arama motorudur. Yahoo Mail, Yahoo News ve Yahoo Groups gibi diğer hizmetleri de sağlar. Ayrıca iyi bir spam engelleme özelliği ve iyi miktarda depolama alanı vardır.
Yahoo Mail olağanüstü özelliklere sahip çok yönlü, kullanışlı bir e-posta hizmetidir.
Yandex Mail Hesabı Oluşturma
Yandex, çok taze ve modern bir görünüme sahip bir ücretsiz bir e-posta hizmetidir. Ayrıca, ücretsiz bir Yandex hesabına kaydolmak size, Disk (Google Drive’a benzer) ve Takvim gibi diğer Yandex ürünlerine de erişme imkanı sunar.
Yandex’in güvenlik yaklaşımı, otomatik spam filtrelemeyi, mobil uygulamaya PIN ve parmak izi erişimini de içerir. Gelen e-postalar; satın alma işlemleri, seyahat ve sosyal içerikler de dahil olmak üzere uygun sekmelere gönderilir.
GMX için Kaydolma
GMX oldukça basit görünen ücretsiz e-posta servislerinden biridir, ancak göründüğünden çok daha fazla özelliğe sahiptir.
Klasör yönetimi, bireysel e-postaları PC’ye kaydetme, POP ve IMAP erişimi ve hatta 10 adede kadar takma ad dahil olmak üzere ilginç özellikler sağlar. Fakat GMX’i diğerlerinden ayıran şey, aynı zamanda Google Dokümanlar veya Office 365’e çok benzeyen bir bulut ofis hizmeti sunmasıdır. GMX hesabı, bulutta belge, e-tablo ve sunu oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca 2 GB ücretsiz depolama alanına ve temel olarak Google Takvim’e alternatif olan bir Düzenleyici’ye sahip olursunuz.
GMX, diğer bulut tabanlı Office paketleri için önemli bir rakiptir. Google Drive uygulamalarında bulacağınız üçüncü taraf uygulamalarla ve hizmetlerle entegrasyonu yoktur. Ancak Google’dan uzaklaşmak istiyorsanız, iyi bir alternatiftir.
ProtonMail Hesabı Açma
ProtonMail güvenliğini ciddiye alan insanlara, uzman düzeyinde güvenlik sunan ücretsiz e-posta hizmetlerinden biridir.
ProtonMail’e kaydolduğunuzda, yalnızca e-posta gönderdiğiniz kişilerin bunları okuyabilmesini sağlayan bir şifrelemeye sahip olursunuz. ProtonMail, her e-posta için uçtan uca şifreleme sağlayan protokolleri içerir.
AOL Mail İçin Kaydolma
1990’lardan beri çevrimiçiyseniz, muhtemelen America Online (AOL) markasını duymuşsunuzdur. Dünyanın en popüler çevirmeli internet sağlayıcılarından biri olarak başlayan AOL, ücretsiz e-posta hizmetinde de en popülerlerden biri olmaya devam ediyor.
Uzman Posta Kurumsal E-Posta Hizmetini Ücretsiz Nasıl Deneyebilirim?
Şirketinizi temsil eden bir alan adınız varsa ve kurumsal bir e-posta hizmetine ihtiyaç duyuyorsanız, web sitemizin ana sayfasında bulunan ‘30 Gün Ücretsiz Dene’seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada e-posta hesap adedi seçmeniz istenecektir. Dilerseniz e-posta kullanacak kişi sayısını 2 olarak işaretleyerek ürünü direkt sepete ekleyin ve 30 gün boyunca Uzman Postanın kesintisiz e-posta servisini deneyimleyin.
İlgili İçerik: E-posta Kur, Bilgisayar Telefon Tablet E-mail Hesabı Ekleme