Proxy, bir web kullanıcısı ile çevrimiçi bir kaynak arasındaki bir tür aracıdır. Doğrudan bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, kendinizle ilgili bilgileri (kullandığınız sunucu veya bilgisayar, konumunuz, tarayıcı parmak izleriniz, IP adresi vb.) içeren bir web isteği gönderirsiniz. Gönderilen bu verilere yanıt olarak, web kaynağı size talep ettiğiniz içeriği sağlar.
Kullanıcılar ve web siteleri arasındaki doğrudan bağlantının aksine, proxy tabanlı bir bağlantı, web talebiniz ve web sitesinden geri alacağınız veriler için bir ağ geçidi sağlar. Proxy’ler web istek verilerinizi gizleyebilir veya değiştirebilir ve istenmeyen bilgileri almanızı engelleyen web sitesi içeriğini filtreleyebilir. Bu aynı zamanda anonim web taramasını ve sizin tarafınızdan veri toplamayı sağlar.
Proxy Sunucu Nasıl Çalışır?
Bilgisayarınızın adresi İnternet Protokolü veya IP adresi olarak bilinir. Bu adres bilgisayarınıza özgüdür ve internetin hangi bilgisayara doğru verileri göndereceğini belirleme yöntemidir.
Proxy sunucuları, yalnızca bilgisayarınız tarafından bilinen kendi benzersiz IP adreslerine sahiptir. İnternet üzerinden bir istek gönderdiğinizde (bir web sayfasını açmak gibi), istek önce proxy sunucusuna gider. Proxy sunucusu daha sonra bu talebi internet üzerinden gönderir, yanıtı toplar ve verileri size iletir.
Proxy sunucuları IP adresinizi değiştirebilir, içeriği filtreleyebilir ve verilerinizi şifreleyebilir.
Proxy Özellikleri Nelerdir? Proxy Ne İşe Yarar?
Bir proxy sunucusu, sizinle internet arasında bir ağ geçidi olarak hareket ederek, tarayıcınızın ziyaret ettiğiniz sitelerle doğrudan temas halinde olmamasını sağlar, bu da güvenliğinizi ve yerel ağınızın güvenliğini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ancak bir proxy sunucunun başka kullanımları da vardır ve sadece bilgisayar korsanlarına karşı güvenlik korumasından fazlasını sunabilir.
Proxy sunucularının diğer bazı yararlı özellikleri aşağıdaki şekildedir:
- Belirli web sitelerine erişimi kısıtlayabilirsiniz.
- Tek bir ağ altında birden fazla cihaz bağlayabilirsiniz.
- Web sitelerinin kopyalarını kaydederek tarama hızlarını artırabilirsiniz.
Proxy Sunucu Türleri
İhtiyaçlarınıza ve gizlilik gereksinimlerinize bağlı olarak kullanabileceğiniz çok sayıda proxy türü vardır. Bunlar genel olarak ikiye ayrılır:
Transparent Proxy’ler: Adından da anlaşılacağı gibi, bu proxy’ler gerçek IP adresinizi gizlemez ve hiçbir ek güvenlik veya gizlilik düzeyi sağlamaz. Transparent proxy’ler, okullar veya ofislerde anonimlikten ziyade içerik filtreleme amacıyla kullanılır.
Anonim Proxy’ler: Anonim bir proxy kullanırsanız, proxy gerçek IP adresiniz yerine sahte bir IP adresi sağlar. Siteler yine de bir proxy sunucusu kullanıp kullanmadığınızı belirleyebilir, sadece gerçek IP adresinizi belirleyemezler.
Proxy Kullanmanın Faydaları
Bir proxy sunucusu ne için kullanılır? Sizi kullanmaya başlamaya ikna edecek birçok avantajı vardır. Bu avantajları sıralayacak olursak:
1. Daha Fazla Gizlilik
Proxy’ler, IP adresinizi yapılandırarak verilerinizi şifreleyebilir, böylece hiçbir çaba harcamadan gerçek konumunuzu gizleyebilirsiniz. Bu şekilde, isteğinizi gönderdiğiniz sunucu gerçek IP adresinizi ve diğer kişisel bilgilerinizi bilmez. Bu da bilgisayar korsanlığı girişimleri ve kimlik hırsızlığı gibi risklerden kaçınmanıza olanak tanır.
2. Herhangi Bir Web Sitesine Erişim
Daha anonim gezinmenin yanı sıra, IP adresinizi gizlemenin getirdiği başka avantajlar da vardır. İçeriğin ülkenizde görüntülenmesini kısıtlayan bir web sitesini ziyaret etmek istediğinizde, IP adresinizi değiştirebilirsiniz. Bu sayede, web üzerinde bu tür sınırlamalara sahip hemen hemen tüm web sitelerine erişebilirsiniz.
3. Daha Yüksek Güvenlik
Verilerinizi gizli tutabileceğiniz için internet bağlantınız daha güvenli hale gelir. Web’in yalnızca erişmesine izin verdiğiniz bilgileri görebilmesi için proxy’nizi yapılandırabilir ve değiştirebilirsiniz. Proxy’ler ayrıca cihazınızı koruyan ve muhtemelen kötü amaçlı yazılım içerebilecek web kaynaklarını filtreleyen bir web güvenlik duvarı olarak çalışır.
4. Geliştirilmiş Performans
Proxy sunucuları, tarama performansınızı da artırabilir. Örneğin, bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, bu, proxy sunucunuzun önbelleğine kaydedilir. Web sitesine bir dahaki girişinizde, proxy web sitesi sunucusuna herhangi bir değişiklik için bir istek gönderir ve herhangi bir değişiklik tespit edilmezse, size web sitesinin önbelleğe alınmış sürümünü gösterir. Bu şekilde, daha önce ziyaret ettiğiniz web sitelerinin yüklenme süresini kısaltabilirsiniz.
Proxy Ayarları Nasıl Yapılır?
1. Internet Explorer Proxy Ayarları
Internet Explorer’ı başlatın ve Araçlar’a gidin. Ardından, “İnternet seçenekleri” ni tıklayın. Burada Bağlantılar sekmesine gidin ve alttaki “Yerel Ağ Ayarları” butonuna tıklayın. Yerel Alan Ağı (LAN) Ayarları penceresi açılınca, herhangi bir web sitesinde olduğu gibi URL’ye sahip bir proxy sunucusu kullanıyorsanız, “Otomatik yapılandırma komut dosyası kullan” yazan kutuyu işaretleyin. Ardından, Adres alanına proxy sunucusunun URL’sini yazın. Son olarak açık olan tüm pencereler “Tamam” diyerek kapatın.
2. Chrome Proxy Ayarları
Google Chrome penceresinin sağ üst köşesindeki üst üste üç noktanın bulunduğu yere tıklayın ve “Ayarlar” butonuna tıklayın. Uzun bir ayar listesi açılır. Bu listeyi genişletmek için aşağıya kaydırın ve “Gelişmiş” yazan bağlantıya tıklayın. Sistem bölümünü bulana kadar aşağı kaydırın. “Bilgisayarınızın proxy ayarlarını aç” ı tıklayın. Windows’tan İnternet Seçenekleri penceresi açılır. Bundan sonraki tüm işlemler Internet Explorer proxy ayarları ile aynıdır.
3. Yandex Proxy Ayarları
Yandex penceresinin sağ üst köşesinde bulunan “Ayarlar” butonuna tıklayın. Sayfanın altındaki “Gelişmiş ayarları göster” e tıklayın. “Proxy ayarlarını değiştir” i seçin. Ayarlar penceresini doğrudan işletim sistemi Windows açar. Bundan sonraki tüm işlemler Internet Explorer proxy ayarları ile aynıdır.
4. Opera Proxy Ayarları
Google Chrome gibi, Opera da proxy sunucusu ayarlamak için herhangi bir benzersiz yapılandırma seçeneği sunmaz. Internet Explorer veya Windows’ta bulunan proxy ayarlarını kullanır. Ancak, kurulum işlemini Opera’dan başlatabilirsiniz.
Windows 7 veya Windows 8.1 kullanıyorsanız, Opera’nın sol üst köşesindeki Özelleştir ve Opera’yı kontrol et menüsü için düğmeye tıklayın. Ardından Ayarlar’ı tıklayın.
Gelişmiş ayarları açtığınızdan emin olmak için soldaki sütunda bulunan Gelişmiş bölümünü tıklayın. Ardından, Sistem bölümüne ulaşana kadar kaydırın. Proxy ayarlarını yapmak için “Proxy ayarlarını aç” satırına tıklayın.
İnternet Seçenekleri penceresinde, Bağlantılar sekmesinden LAN ayarları düğmesine tıklayın. Bundan sonraki tüm işlemler Internet Explorer proxy ayarları ile aynıdır.
5. Mozilla Firefox Proxy Ayarları
Firefox, Windows veya Internet Explorer’da ayarlanan proxy ayarlarını kullanır. Ancak, yalnızca Firefox için geçerli olan bireysel proxy ayarlarını da belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, uygulama penceresinin sağ üst köşesindeki Menüyü Aç düğmesine tıklayın. Üst üste üç satır gibi görünüyor. Açılan menüde Seçenekler’i tıklayın.
Seçenekler sekmesi Firefox’ta açılır. Ağ Ayarları adlı bir bölüm bulana kadar sayfanın en altına gidin. Bu bölümde bulunan Ayarlar düğmesini tıklayın.
Burada proxy ile ilgili birçok seçenek bulacaksınız. Göreceğiniz gibi, Firefox varsayılan olarak Windows’ta belirlediğiniz sistem proxy ayarlarını kullanır.
Proxy yapılandırmasını ayrı olarak ayarlamak için, yalnızca Firefox için, “Manuel proxy yapılandırması” nı seçin ve ardından proxy yapılandırma ayrıntılarını girin. Diğer tarayıcılardan farklı olarak Firefox, HTTP, SSL, FTP vb. çeşitli trafik türleri için farklı proxy sunucuları ve bağlantı noktaları ayarlamanıza olanak tanır.
Ayarlarınızı kaydetmek için Tamam’a tıklayın ve Seçenekler sekmesini kapatın.
Ücretsiz Proxy Sunucuları
Ücretsiz olarak sunulan farklı mevcut proxy sunucularına aşağıdaki listeden erişebilirsiniz:
1. Hidester
Bu siteyi kullanmak için herhangi bir yazılım veya uygulama yüklemenize gerek yoktur. Siteye cep telefonunuz da dahil olmak üzere birden fazla platformdan erişilebilirsiniz.
Hidester‘a erişmek için bağlantıya tıklayın ve “Enter URL” yazan çubuğa açmak istediğiniz web sitesi bağlantısını girin. Bu proxy sunucusunun en iyi yanı, herhangi bir oturum açma bilgi formu doldurmanızı gerektirmemesidir.
2. Proxysite.com
Sosyal medya web sitelerine erişmek istiyorsanız, Proxysite sizin için en iyi proxy sunucusudur. YouTube ve Facebook gibi siteleri de destekler. Seçtiğiniz web sitesine göz atmak için artık ofisinizden çıkmayı veya belirli bir ülkede olmayı beklemenize gerek yoktur.
SSL şifreleme ile gezinme güvenliğini sağlar. Hedef sitenin güvenli olup olmadığına bakılmaksızın, güvenli bir siteye bağlanırsınız.
Bu proxy sunucusu ayrıca size reklamları engelleme ve sorunsuz bir deneyime sahip olma seçeneği de sunar. Ayrıca, aynı anda birden çok ülkeye erişmenize izin vererek, birden çok proxy sunucusu arasında geçiş yapmanıza olanak tanır.
3. Hide.me
hide.me, çevrimiçi etkinliğinizin herhangi bir kaydını saklamadığı için en yüksek gizlilikle korunmanızı sağlar. Ayrıca ücretsiz pakette bile reklamsız bir hizmete izin verir. Chrome web mağazasının da hide.me için kullanılabilen bir uzantısı vardır.
4. Kproxy
Firefox ve Chrome uzantılarına da sahip olan Kproxy, diğer proxy sunucularında bulunmayan bir seçenek olan üst menüyü gizlemenize olanak tanır. Kproxy sunucusunun bir dezavantajı vardır. Genellikle 30 dakika beklemenizi gerektirir veya uzantıyı belirli bir süre kullandıktan sonra Pro sürümünü satın almanızı ister.
Ücretli Proxy Sunucuları
Ücretli olarak sunulan farklı mevcut proxy sunucularına aşağıdaki listeden erişebilirsiniz:
1. Smart Proxy
Dünya çapında 195’den fazla konumda 10 milyondan fazla dönen IP havuzuna erişmenizi sağlayan Smartproxy, dönüşümlü oturumlar, rastgele IP’ler, coğrafi hedefleme, otomatik proxy döndürücü ve daha fazlası gibi her türlü özelliği sunar.
2. My IP Hide
My IP Hide, güvenilir premium proxy sunucularından biridir. Çok sayıda harika özelliğe sahiptir ve 22’den fazla ülkede 75’ten fazla sunucusu vardır. Ücretsiz proxy’den daha kararlı ve VPN’den 13 kat daha hızlıdır.
3. Lime Proxies
Lime proxy‘leri ile, yüksek ağ performansı ve işlevselliğin keyfini çıkarabilirsiniz. Tam otomatik kontrol paneli, internette gezinmenizi kolaylaştırır. Ayrıca IP adresinizi istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Lime proxy’ler hem IP hem de kullanıcı adı tabanlı kimlik doğrulamaya izin verir.
4. Proxy-Seller
Proxy-seller size proxy’nin güvenilir teknik işlenebilirliğini sağlar. Performans ve kararlılık söz konusu olduğunda son derece güvenilir olduğu kabul edilir. IPv4 veya IPv6 proxy satın alma seçeneğiniz vardır.
Proxy Sunucusunun Riskleri Nelerdir?
Genel olarak faydalı olmasına rağmen, proxy sunucularının bazı riskleri de vardır.
1. Sıklıkla kesilebilir
Çoğu web proxy’si ücretsizdir, yani herhangi bir zamanda birçok insanın bu sunucuları aynı anda kullanmasını bekleyebilirsiniz. Sonuç olarak, bazı proxy sunucuları sıklıkla kesilir.
2. İnternet hızını yavaşlatabilir
İnternet bağlantınız yavaş mı görünüyor? Suçlu bir proxy olabilir. Birçok kullanıcı aynı anda bir proxy sunucusuna bağlanırsa, sunucuyu yavaşlatabilir. Ayrıca, proxy’ler trafiğinizi doğrudan internetteki web sunucularına gitmek yerine bir aracı aracılığıyla yönlendirdiği için, bu ekstra adım da yavaşlamalara sebep olur. Özellikle proxy’niz kimliğinizi gizlemeye çalışıyorsa veya dünyanın farklı bir yerinde bulunuyorsa.
3. Bilgileriniz çalınabilir
Çoğu proxy sunucusu web trafiğinizin içeriğini şifreleyemediği için siber güvenlik avantajlarınızı büyük ölçüde zayıflatır. Şifreleme olmadan istekleriniz düz metin olarak gönderilir ve değerli veriler, kullanıcı adları, parolalar, hesap bilgileri vb. kolayca ifşa edilebilir veya çalınabilir.
Proxy Sunucusu Hacklenebilir Mi?
Evet, proxy sunucusu hack’lenebilir. Proxy korsanları, gerçek ve orijinal web sayfalarını bir arama motorunun dizininde ve sonuçlar sayfasında proxy veya klonlarla değiştirerek onlara saldırmak için kullanılan bir tekniktir. Saldırının nedeni, reklamlardan para kazanmak için rakibinin sitesinden yararlanmayı veya siteyi görüntüleyen kullanıcıları kötü niyetli veya aldatıcı kimlik avı web sitelerine yönlendirmeler yerleştirmeyi içerir.
Proxy Kullanmak Güvenli Mi?
Proxy sunucuları, internette gezinirken IP adresinizi gizleyen hızlı ve (genellikle) ücretsiz çözümlerdir. Fakat proxy’ler, internet güvenliği ve gizliliğine yönelik her şeyi içeren bir çözüm değildir.
Proxy’ler IP adresinizi gizlese de, sunucuda dolaşan verilerinizin hiçbirini gizlemez.. Bunun nedeni, genellikle şifrelenmemiş olmasından kaynaklanır.
Bir proxy sunucusu kullanmak sizi kimlik hırsızlığı ve diğer siber suç riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Bunun nedeni, proxy sahiplerinin ve web yöneticilerinin verilerinize sınırsız erişime sahip olmasıdır. Bu, kişisel bilgilerinizi rızanız olmadan suçlulara satabilecekleri anlamına gelir.
Proxy sağlayıcıları ayrıca göz atma oturumlarınızı görüntüleyebilir ve bilgisayarınıza virüs bulaştırabilir.
Bununla birlikte, bazı güvenilir ve saygın proxy sunucuları da vardır. Tek dezavantajı, genellikle kullanım için bir ücret talep etmeleridir.
Reverse Proxy Nasıl Uygulanır?
İletişim kurduğunuz web sunucuları ile aranızda ağ geçidi olarak hizmet veren proxy sunucuların sizin adınıza nasıl davrandığını ele aldık. Süreç aynı zamanda diğer yöne de gidebilir. Reverse proxy‘ler bir web sunucusunu veya sunucu grubunu temsil eder ve bu web sunucuları adına size bağlanır.
Peki bir web sunucusu neden bir ters proxy’ye ihtiyaç duyar?
İleri proxy’de olduğu gibi, ters proxy’ler de siber güvenlik, verimli ağ oluşturma ve veri önbelleğe alma için faydalıdır. Tümü web sunucusunun yararınadır.
VPN ve Proxy Arasındaki Farklar Nelerdir?
1. VPN’ler Bilgilerinizi Şifreler
VPN etkinleştirildiğinde, gönderdiğiniz veya aldığınız tüm veriler şifrelenir. Bu, bilgisayar korsanlarının, devlet kurumlarının, işletmelerin veya başka herhangi birinin çevrimiçi olduğunuzda ne yaptığınızı göremeyeceği anlamına gelir.
Bir VPN kullanırken çevrimiçi banka hesabınıza eriştiğinizi varsayalım. Bilgileriniz şifrelendiğinden, bilgisayar korsanları banka hesabı numaralarınıza erişemez. Aynı şey, kredi kartı sağlayıcınızın çevrimiçi portalında oturum açarsanız da geçerlidir: Verileriniz şifrelenmiş olduğundan, suçlular, portalda oturum açmak için kullandığınız kredi kartı numaranızı veya parolanızı ele geçiremezler.
2. VPN Sağlayıcıları Çevrimiçi Gizliliği Destekler
Tam gizlilik istiyorsanız, kayıt tutmama ilkesi olan bir VPN sağlayıcısıyla çalışın. Bu, hizmet sağlayıcıların siz internete bağlanmak için hizmeti kullanırken faaliyetlerinizi takip etmemeyi ve kaydetmemeyi taahhüt ettiği anlamına gelir. Bu da sağlayıcının, hangi sitelere göz attığınız veya paylaştığınız dosyalar hakkında bilgi isteyen başka hiç kimseye verecek hiçbir verisinin olmayacağı anlamına gelir. Öte yandan, ücretsiz bir proxy trafiği izleyebilir ve verileri üçüncü taraflara satabilir.
3. Ücretsiz Proxy Bağlantıları Daha Yavaş Olabilir
Hem proxy sunucuları hem de VPN’ler, bu hizmetlere kaç kullanıcının eriştiğine bağlı olarak hızınızı yavaşlatabilir. Ancak ücretsiz proxy bağlantıları, daha az destek, daha az yapılandırma seçeneği ve daha yavaş altyapı nedeniyle daha yavaş ve daha az güvenli olabilir.
VPN’niz Varsa Proxy’ye İhtiyacınız Olur Mu?
Hayır. Hem VPN hem de proxy sunucusu IP adresinizi maskeler. Ancak VPN, gönderdiğiniz ve aldığınız verileri de şifreler. Bir proxy sunucusu şifreleme yapmaz. Bu yüzden zaten bir VPN kullanıyorsanız, bir web sitesine veya uygulamaya bir proxy sunucusu üzerinden bağlanmak gereksiz bir adım olacaktır.
VPN Mi Yoksa Proxy Sunucusu Mu Kullanmalıyım?
Proxy ve VPN ikilisinden hangisinin kullanılacağı söz konusu olduğunda, ikisi arasındaki farklar sizin için en iyi seçeneğin hangisi olduğuna karar vermenize yardımcı olacaktır.
IP adresinizi gizlemek istiyorsanız, bir proxy sunucusu veya VPN kullanmak işe yarar. Ayrıca, göz atma hızı konusunda endişeliyseniz ve IP adresinizi yalnızca tek bir siteden veya uygulamadan gizlemekten endişe ediyorsanız, bunu ücretsiz bir proxy sunucusu yardımıyla yapabilirsiniz.
Maliyet bir sorunsa, tek tek sitelere, uygulamalara veya dosya paylaşım hizmetlerine bir proxy sunucusu aracılığıyla bağlanmak akıllıca bir hareket olabilir. IP adresinizi gizleyecek ücretsiz proxy sunucuları bulmak kolaydır.
Ancak, göz atma geçmişinizi meraklı gözlerden gizlemek istiyorsanız, bir VPN aracılığıyla internette oturum açmak daha iyi bir seçimdir. VPN şifrelemeye birlikte gelir. VPN’ler verilerinizi çevrimiçiyken şifreler, proxy’ler bunu yapmaz.
Çevrimiçiyken birkaç siteye erişmeyi planlıyorsanız ve bu siteler özellikle banka hesabınız veya kredi kartı portalınız gibi sitelerse, VPN daha fazla güvenlik sağlar.
Özetle, proxy sunucuları çeşitli nedenlerle kullanışlıdır. Güvenlik de bu nedenlerden biridir. Ancak, proxy’ler tek başlarına, veri ihlali yaşamanızı engellemezler.
Yukarıda proxy’ler ilgili merak ettiğiniz tüm soruları cevaplamaya çalıştık. Farklı sorularınız varsa yorum bölümünde bize yazabilirsiniz.