Bir e-mail pazarlama kampanyası kurgularken öngörüleriniz her zaman doğru olmayabilir. Bir pazarlamacı olarak siz, konu satırındaki bir emojiyi sevebilirsiniz, ancak müşterileriniz emojisiz sürümü tıklamayı tercih edebilir. Hangi e-posta’ların çoğunluğa hitap ettiğini bulmanın tek yolu onu test etmektir.
E-mail Pazarlamada Neden A/B Testine İhtiyacınız Var?
A/B testi, hangi e-mail kampanyasının size en fazla başarıyı getirdiğini istatistiksel olarak kanıtlamanın tek yoludur. Ayrıca, hedef kitlenizin neleri sevdiğini anlamanın (ve e-mail kampanyalarınızı buna göre optimize etmenin) en hızlı yoludur. E-mail kampanyalarınızda gerçek sonuçlar elde etmek istiyorsanız, A/B testini kullanmanız gerekir.
Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Çoğu e-posta pazarlamacı henüz A/B testine aşina değil.
A/B Testi Nedir?
Çoğu kişi, nasıl veya neyi test edeceğini bilmediği için e-posta pazarlamada A/B testini yapmayı atlar. Siz de A/B testini atlayanlardansanız , okumaya devam edin. E-mail kampanyalarınızı geliştirmek için büyük bir fırsat yakalayabilirsiniz.
Peki A/B testi nedir?
A/B testi, iki şeyi değerlendirmenin ve karşılaştırmanın bir yoludur.
A/B testi yapan pazarlamacılar, aşağıdakileri bilmek istedikleri için bu testi yapar:
- Hangi konu satırında açılma oranları daha yüksektir?
- Emojiler hedef kitleme daha çekici geliyor mu?
- İnsanları tıklamaya en çok teşvik eden CTA (Eyleme Çağrı Butonu) metni hangisidir?
- E-posta’daki hangi görüntüler daha iyi dönüşüm sağlar?
- Hangi ön başlık metni en iyi açılma oranını oluşturur?
E-mail pazarlama A/B testleri ile ölçümlerinizi iyileştirebilir, dönüşümleri artırabilir, hedef kitlenizi tanıyabilir ve neyin satış getirdiğini öğrenebilirsiniz.
Nasıl mı?
E-mail pazarlama aracınızda, farklı bir konu satırı gibi 1 değişken dışında tamamen aynı olan 2 e-posta ayarlamanız yeterlidir. Ardından, hangi e-posta’nın daha etkili olduğunu görmek için 2 e-posta’yı abonelerinizin bir kısmına gönderebilirsiniz.
Test grubunuzun yarısı E-posta A’yı ve diğer yarısı ise E-posta B’yi alır. Kazananı ölçmeye çalıştığınız metrik belirler. Örneğin, hangi sürümün e-posta’larınızı açmaya daha fazla insanı çektiğini bilmek istiyorsanız, başarı metriğiniz olarak açılma oranını kullanabilirsiniz.
Hangi E-mail Değişkenlerini Test Edebilirim?
Aşağıdaki hangi e-mail değişkenlerinin A/B testini yapabileceğinize dair sizin için oluşturduğumuz listeye ulaşabilirsiniz:
- Konu satırı
- Kişiselleştirme (gönderenin adı veya abonenin adı kullanılarak)
- Görüntüler
- E-posta tasarımı
- E-posta düzeni
- Metin önizleme
- CTA’lar (Eyleme Çağrı Butonları)
- Farklı referanslar
- Bağlantılar ve düğmeler
- Metin (uzunluk, kelime sırası, ton)
- Başlık metni
- Kapanış metni
- Teklif türleri
E-mail Kampanyalarınızda A/B Testi İçin 5 Fikir
Eğer A/B testi yapmaya yeni başlayan bir pazarlamacıysanız, e-posta kampanyanızdaki hangi değişkeni test edeceğinizi ve nereden başlayacağınızı bulmak çok zor görünebilir.
Konu satırını mı A/B testi yapacaksınız, harekete geçirici mesaj düğmesinin rengi mi yoksa gönderenin adını mı?
Bunların her birinin, dönüşüm sürecinin farklı bölümleri üzerinde bir etkisi olması muhtemeldir. Fakat başlamak için en iyi ögeleri araştırıyorsanız, sizin için en iyi 5 ögeyi aşağıda listeledik:
1. Konu satırı
Başarılı bir kampanyada tüm farkı etkili konu satırı yaratabilir. Konu satırlarını test etmek, e-posta’larınızı optimize etmeye başlamanın iyi bir yoludur.
Konu satırınızda test edilecek şeyler aşağıdakiler olabilir:
- Soru
- Numara
- Emoji
- Kişiselleştirme
- Uzunluk
- Aciliyet
2. Göndericinin Adı
Birçok araştırmaya göre “Gönderici” alanı konu satırınızdan bile daha önemlidir. Hedef kitlenizle kişisel bir bağlantınız varsa, konu satırına bakmadan e-posta’nızı açacaklardır.
Örneğin, yakın bir arkadaşınızdan bir e-posta aldığınızda konu satırını önemsemezsiniz. Genellikle güvendiğiniz ve tanıdığımız biri tarafından gönderilen e-posta’ları açar ve okursunuz.
Kampanyayı bir şirket olarak yapıyorsanız, çalışanlarınızdan birinin adını girmek yerine şirket adınızı kullanmayı denemelisiniz. Bu taktik, hedef kitlenize bağlı olsa da, daha yüksek açılma oranlarına neden olabilir. Farklı değişkenleri test etmek, dönüşüm oranlarınızı artırmanın anahtarıdır.
Gönderici adını test ettikten sonra ona bağlı kalmanız önemlidir. Bu şekilde e-posta aboneleriniz e-posta’larınızı kolayca tanımaya başlayabilir.
3. İçerik
Bülteninizin içeriğini test etmek zor olabilir çünkü yalnızca metni değiştiriyorsanız, dönüşüme neden olan tek değişkeni belirlemek zordur. İçeriğinizin güvenilir şekilde test edilmesini sağlayacak en önemli özellik, harekete geçirme ifadesinin kısaltması olan CTA’dır. CTA, tıklamaların güvenliğini sağlamanın en önemli parçasıdır. Bir abonenin dönüşümden önceki son durağıdır.
4. Görüntüler
Görüntü, müşterilerinizi harekete geçirmeye ikna etmek için güçlü bir araçtır. Görüntülerle denemeler yapmak, okuyucularınızın ne tür görüntülere tepki verdiğini ve görsellerinizin nasıl etkileşim sağlayabileceğini görmek için nabzını tutmanın eğlenceli bir yoludur.
5. Ön başlık metni
Müşteriler e-posta’nızı aldıklarında, konu ve ön başlık metni, e-posta’nızın açılmasını sağlayacak en temel ögeler olacaktır.
Ön başlık metni, bir konu satırının devamı gibidir, bu yüzden bir konu satırı ile aynı şekilde test edebilirsiniz. Bir soru sorabilir ya da aciliyet duygusu yaratabilirsiniz. Burada en dikkat etmeniz gereken nokta, konu satırınızda bulunan bilgileri tekrar etmemenizdir. Bunun yerine, konu satırını detaylandıracak içerikler kullanmaya özen gösterin.
Yukarıdaki açıklamalarımızdan anlayacağınız gibi, A/B testinin zor veya karmaşık hiçbir yanı yok. Aslına bakarsanız, e-posta pazarlama A/B testi olmadan çok daha zor. Çünkü neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrenmeden kampanyalarınızı geliştiremezsiniz.
A/B testiyle ilgili tek zorlayıcı şey, bu testi sürekli yapmanız gerektiğidir. Neyin test edileceğinin ve testlerden hangi bilgilerin elde edilebileceğinin sonu yoktur. Birkaç A/B testinde işinize yarayacak sonuçlar elde ettiyseniz, e-posta’nızın başka bir yönünü test etmeye devam edin ve e-posta dönüşümlerinizi iyileştirmek için bugün A/B testi yapmaya başlayın.