Ağ güvenliği, çeşitli teknolojileri, politikaları, süreçleri ve cihazları kapsayan şemsiye bir terimdir. Bir ağın gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini güvence altına almak için tasarlanmış bir sistemdir. Ağ güvenliği prosedürlerinin ve araçlarının temel odak noktası, ağ içinde bulunan dijital varlıkları korurken yetkisiz ağ erişimini ve izinsiz girişleri önlemektir.
Ağ güvenliği, güvenlik analistleri ve olay müdahale ekipleri gibi insanlardan oluşan bir ekipte dahil olmak üzere donanım ve yazılım teknolojilerinin bir kombinasyonudur. Çok katmanlı ağ güvenliği, işletmenizi çok çeşitli siber saldırılara karşı korur.
Ağ Güvenliği Neden Önemlidir?
Siber suçlardan kaynaklanan zararların maliyetinin 2025 yılına kadar yıllık 10,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu miktarın küçük bir kısmı bile neredeyse işletmelerin kapanmasına neden olabilir. Mali kayıpların yanı sıra bir siber saldırıya maruz kalmak, uzun vadeli itibar hasarıyla birlikte operasyonel ve üretkenlik kaybına neden olur.
Etkili bir ağ güvenliği olmadan, verilerinizin çalınması oldukça kolaydır. Çünkü siber suçlar her geçen gün artmaktadır ve sızma yöntemleri giderek daha akıllı hale gelmektedir.
Bu noktada en temel ağ güvenliği ile bile çok sayıda kötü amaçlı yazılım, virüs ve bilgisayar korsanlığı girişimini etkili bir şekilde önlemenizi sağlayabilir. Genel olarak ağ güvenliği, işletmenizin güvenilirliğine ve mali durumuna büyük zarar verebilecek veri ihlallerini önlemek için kritik öneme sahiptir.
Ağ Güvenliği Sağlamak için En Verimli 16 Yöntem
Aşağıda ağ güvenliği ile ilgili listeleyeceğimiz farklı unsurlara göz atarak ağ güvenliğinizi daha etkili hale getirebilirsiniz:
1. Erişim Kontrolü
Tüm kullanıcıların tüm iş ağına erişimine izin vermek, birçok yeni işletmenin yaptığı bir hatadır. Bu hataya düşmemek için ağ erişimini kısıtlamanın ve yönetmenin ağ güvenliğinin önemli bir parçası olduğunu bilmeniz gerekir. Bu noktada her kullanıcının yalnızca işlerini yapmak için doğrudan kullandıkları uygulamalara, klasörlere ve dosyalara erişmesi için gerekli izinleri vermeniz gerektiğini bilin.
Kullanıcı ve cihazları tanımlayın, her yeni kullanıcının ve cihazın doğru politika ve prosedürlerden geçtiğinden emin olun, ağınıza erişen farklı cihaz türlerini kapsayan güvenlik politikaları oluşturun. Bu sayede kimin onaylanmış erişime sahip olduğunu görebilir ve kullanıcıların veya cihazların sınırsız veya herhangi bir ağ erişimine sahip olmasını engelleyebilirsiniz.
2. Kullanıcı Kimlik Yönetimi
Kimlik yönetimi, bir bilgisayardaki kullanıcılar hakkındaki bilgileri kontrol etme işlemidir. Bu, kullanıcının kimliğini doğrulayan bilgileri ve erişim iznine sahip oldukları kaynakları ve eylemleri gösteren bilgileri içerir.
Bu noktada kullanıcı rollerini ve bunların ağa ve hassas verilere erişim ayrıcalıklarını tanımlayıp ve yönetmeniz gerekir. Bu hem müşteri hem de çalışan kimlikleri için geçerlidir. Kullanıcı başına bir dijital kimlik ile her bir bireyi ve faaliyetlerini kolayca yönetebilir ve izleyebilirsiniz. Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi, bir işletmedeki kullanıcılar genellikle işlerini yapmak için ihtiyaç duyduklarından daha fazla erişim ayrıcalığına sahip olur. Kullanıcılar ne kadar çok erişime sahip olursa, bir veri ihlalinin meydana gelme olasılığı da o kadar artar.
3. Anti-Malware
Kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı, her işletmenin ağ güvenliği için sahip olması gereken bir diğer temel unsurdur. Bu yüzden antivirüs ve anti-malware, sisteminize girmeye çalışan virüsleri, solucanları, fidye yazılımlarını veya casus yazılımları tespit etmek ve kontrol altına almak için ağ güvenliğinizin bir parçası olmalıdır. İyi bir kötü amaçlı yazılımdan koruma programı yalnızca gelen kötü amaçlı yazılımları tespit etmekle kalmaz, aynı zamanda anormallikler için dosyaları sürekli olarak izler ve takip eder.
4. Uygulama Güvenliği
Uygulama güvenliği, optimum güvenlik önlemleri için uygulamayı seçtiğiniz donanım, yazılım ve süreçleri kapsayan geniş bir şemsiye terimdir.
Güvensiz uygulamalara sahip olmak, işletmelerin bilgisayar korsanları tarafından hedef alınmasının önemli bir nedenidir. İşletmenin ağ güvenliği tarafından desteklenmeyen güvensiz bir uygulama aracılığıyla verilere sızması kolay olabilir. Bu noktada işletmenizde kullandığınız tüm uygulamaları ve yazılımları korumaya özen göstermeniz çok önemlidir. Bu, satın alınanların yanı sıra dahili olarak oluşturulmuş programlar için de geçerlidir.
5. Donanım Güvenliği
Donanım güvenliği, yazılım güvenliğini tamamlamak için çalışan ve göz ardı edilmemesi gereken bir başka bileşendir. Anti-virüs uygulamalarının aksine donanım güvenliği, güvenlik açığı koruması sağlayan fiziksel donanım cihazlarını tanımlar.
Ağınıza ek bir koruma unsuru sağlayan cihazlar arasında donanım güvenlik duvarları ve donanım güvenlik modülleri yer alır. Donanım güvenlik modülü, bilgisayar donanımını korumak için kullanılan fiziksel bir bilgi işlem cihazıdır. Aynı zamanda kriptoproses sağlar ve dijital anahtarları yönetir. Bu da güçlü kimlik doğrulama anlamına gelir. Geleneksel olarak modüller, doğrudan bir bilgisayara veya ağ sunucusuna taktığınız bir eklenti kartı veya harici cihaz şeklinde gelir.
6. Yapay Zeka Tabanlı Tehdit Koruması
Birçok tehdit tespit aracı artık etkinliklerini artırmak için yapay zeka kullanır. Bu yapay zeka araçları, tehditleri önceden tahmin etme ve ihlalleri meydana geldiklerinde keşfetme gücüne sahiptir. Ayrıca fidye yazılımı veya kötü amaçlı yazılım saldırılarına yanıt verme yetenekleri ile de ön plana çıkarlar. Bu öngörülü ve otomatik yanıtların ağ güvenliği üzerinde kesinlikle büyük bir etkisi var.
7. E-posta Güvenliği
Birçok bilgisayar korsanı kimlik avı girişimleri ve kötü amaçlı yazılım bağlantıları için e-postaları hedef alır. Bu yüzden e-posta güvenliği, genellikle bir e-posta güvenlik uygulaması aracılığıyla, gelen siber saldırıları engellemek ve giden mesajları yönetmek için çok önemlidir.
8. Network Güvenlik Güvenlik Duvarları
Güvenlik duvarları her işletme için ağ güvenliğinin kritik bir parçasıdır. Dahili güvenilir ağınız ile internet gibi güvenilir olmayan harici ağlar arasında bir bariyer sağlar.
Çoğu şirket için standart bir güvenlik aracı olan güvenlik duvarları muhtemelen sizin işletmenizde de vardır. Ancak günümüzün sürekli değişen tehdit ortamında, doğru koruma için yeni nesil güvenlik duvarlarının dikkate alınması gerekir.
9. İzinsiz Giriş Tespit ve Önleme
İzinsiz giriş tespit yazılımı, ağ trafiğini tarayarak ağınızı şüpheli veya kötü niyetli faaliyetlere karşı izler. Yazılım bu etkinliği işaretler ve genellikle sonuçları doğrudan bir yöneticiye veya yöneticilere gönderir. Ayrıca bir güvenlik bilgi ve olay yönetimi (SIEM) sistemi içinde de toplanabilir.
Bir saldırı önleme sistemi (IPS), gelen saldırıları gerçekleştirilmeden önce engeller. Tehdit modellerini tahmin etmek ve tanımlamak için genellikle yapay zeka kullanırlar. Bir IPS, ağınızı sürekli olarak izler, potansiyel olarak kötü niyetli etkinlikleri arar ve bu olaylarla ilgili bilgileri yakalar.
10. Mobil Cihaz Güvenliği
Her geçen yıl daha fazla işletme, kişisel mobil cihazlarda kurumsal uygulamaları destekler. Bu yüzden ağ erişimi olan cihazların kontrol edilmesi ve izlenmesi, ağ trafiğinin gizli kalması için bağlantıların yapılandırılması, mobil cihaz yönetimi veya mobil uygulama yönetimi sistemleri ve prosedürlerinin uygulanması gerekir.
11. Kablosuz Güvenlik
Kablosuz ağ güvenliğinin kablolu ağlara göre daha sıkı ve özel olması gerekir. Bunun nedeni kablosuz ağların doğası gereği daha az güvenli olmasıdır. Güçlü ve etkili güvenlik önlemleri olmadan, kablosuz bir LAN kurmak, her yere ethernet bağlantı noktaları koymak gibi olabilir, böylece insanlar kolayca ağınıza erişebilir.
Bu noktada ağınızın istismar edilmesini önlemek için, kablosuz ağları koruyan özel ürünlerden ve saldırı riski altında olmadığınızdan emin olmak için alınabilecek önlemlerden yararlanmanız gerekir. Buna güçlü şifreleme, güvenli WPA şifreleri (varsa misafir ağı için farklı), sahte kablosuz erişim noktalarını kontrol etme, ağ adını gizleme, güvenlik duvarları kullanma, MAC kimlik doğrulamasını etkinleştirme ve VPN kullanma dahildir.
12. Sanal Özel Ağlar (VPN’ler)
VPN, bir uç noktadan bir ağa olan bağlantıyı şifreler. Çoğu zaman bu, internet üzerinden gerçekleşir. Genellikle bir uzaktan erişim VPN’i, cihaz ve ağ iletişimlerinin kimliğini doğrulamak için IPsec veya Sanal Özel Ağlar (VPN’ler) kullanır.
VPN’ler bu noktada oldukça köklü bir ağ güvenliği aracıdır. Çevrimiçi etkinliğiniz korunmadığında herkes tarafından kolayca görülebilir. VPN, verilerinizi şifreleyerek ve bağlantınızı özel bir sunucu üzerinden yönlendirerek çalışır. Sonuç olarak, etkinliğiniz ve gizliliğiniz çevrimiçi ortamda korunur.
13. Ağ Segmentasyonu
Ağ segmentasyonu, ağ trafiğinizi farklı sınıflandırmalara böler. Bu, uç nokta kimliğine dayalı farklı güvenlik politikalarının uygulanmasını çok daha kolay hale getirir. Erişim hakları role, konuma ve daha fazlasına göre atanabilir. Bu, doğru kişilere doğru düzeyde doğru erişimin atanmasını ve şüpheli cihazların işaretlenip kontrol altına alınarak tehlikeye yol açan durumun giderilmesini sağlar.
14. SIEM yazılımı
Güvenlik bilgileri ve olay yönetimi (SIEM), tüm BT altyapınızdaki birçok farklı kaynaktan gelen etkinliği toplayan ve analiz eden bir yazılım çözümüdür. SIEM, ağ cihazlarından, sunuculardan, alan adı denetleyicilerinden ve daha fazlasından güvenlik verilerini toplar.
SIEM ürünleri, BT ekibinizin tehditleri belirlemek ve bunlara yanıt vermek için ihtiyaç duyduğu bilgileri bir araya getirir. Bu ürünler, fiziksel ve sanal cihazlar ve sunucu yazılımı dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde gelir.
15. DDoS Saldırısı Güvenlik Önlemleri
Ağ güvenliğinde uç nokta güvenliği, uzak cihazlar aracılığıyla erişildiğinde iş ağının korunmasını içerir. Bu tür cihazlar arasında dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları ve iPad’ler bulunur. Yeni bir cihaz ağa her bağlandığında, güvenlik tehditleri için potansiyel bir giriş noktası oluşturulur.
Bu noktada işletmelerde çalışanların iş dosyalarına (kütüphane veya havaalanı gibi) erişmek için halka açık ağları kullanmaya çalıştığı zamanlarda, uç nokta güvenliğinin genel ağ güvenliği stratejinizde nasıl bir rol oynadığı konusunda çalışanlarınızı eğitmeniz gerekir.
16. Web Güvenliği
Çalışanların web kullanımını kontrol etmek, web tabanlı tehditleri engellemek ve kötü amaçlı web sitelerine erişimi reddetmek için bir web güvenliği çözümü uygulayın.