Günümüzde birçok işletme, web’de geliştirilen uygulama ve çözümleri kullanarak müşterilerine daha yüksek düzeyde müşteri hizmetleri ve destek sağlamak ister. Ancak çoğu zaman bu uygulamaları geliştirme ve dağıtma maliyetlerini engelleyici bulurlar. Fakat son yıllarda, bu maliyetleri azaltmak ve uygun fiyatlı uygulama geliştirme sunmak için çeşitli hizmet sağlayıcılar ortaya çıkmıştır. Bu sağlayıcılar tarafından sunulan hizmetler arasında en öne çıkanı, işletmelere web uygulamalarının üzerine inşa edilebileceği, iyileştirilebileceği ve konuşlandırılabileceği bağımsız bir platform sağlayan Hizmet Olarak Platform (PaaS) modelidir.
PaaS (Platform As A Service) Nedir?
PaaS yani Platform As A Service, müşterilerin bir uygulamayı geliştirmek ve başlatmak için gereken bulut altyapısını oluşturmadan ve sürdürmeden uygulamalar geliştirmesi, çalıştırması ve yönetmesi için özel bir platform sağlar.
Diğer bulut hizmetleri gibi temel altyapı, ağ, depolama ve sunucularla birlikte gelir. Sistem aynı zamanda geliştiricilerin ara yazılım, veri tabanı yönetimi, yazılım dağıtımı ve istihbarat servisleri kullananlar da dahil olmak üzere farklı türde uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.
PaaS çözümleri, modern bir şirketin yazılım uygulamaları ve altyapı yönetimi için ihtiyaç duyabileceği her şeye sahiptir. Sunucular söz konusu olduğunda, fiziksel veya sanal sunucuların yanı sıra uzak sunucu ve e-posta sunucusu ile ilgili çözümler de bulabilirsiniz.
Hizmet Olarak Platform Nasıl Çalışır?
PaaS sistemleri; depolama, işletim sistemleri, sunucular ve veri tabanları dahil olmak üzere bir uygulamanın back-end’ine güç sağlar. Başka bir deyişle, geliştiriciler, uygulamalarını önceden var olan bir back-end üzerinde oluşturmak için gereken araçları ve ortamı sağlar.
Geliştiriciler, yönetilen yük dengeleme ile herhangi bir cihazdan, her yerden ve her zaman çalışabilir. Bu tür bir kurulum, geliştiricilerin kullanıcı deneyimine ve front-end’e odaklanmasına olanak tanır. Tüm ortam, ekstra işlevsellik sağlamak için sürekli entegrasyonla birlikte gelir.
PaaS ortamının sağlayıcıları, güvenlik yamaları uygular ve platformu bir bütün olarak korur. Bu tür ortamlar kullanılarak güvenlik riskleri azaltılır ve geliştirme daha hedefli hale gelir.
PaaS Kullanım Durumları Nelerdir?
PaaS’ın ayrıntılı sistem yönetimi bilgisi olmadan çalıştırılması kolaydır, birden çok kullanıcı tarafından erişilebilir ve son derece ölçeklenebilirdir. Ayrıca sanallaştırma teknolojisi üzerine inşa edildiğinden, maliyetli yerinde donanım yönetimi ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, PaaS’ı birkaç senaryoda iş ihtiyacını karşılamak için ideal bir çözüm haline getirir:
1. Uygulama Geliştirme
Muhtemelen PaaS için en çok bilinen kullanım durumu uygulama geliştirmedir. PaaS, geliştiricilerin dahili veya harici kullanıcılar için bulut uygulamaları oluşturmak için kullanabilecekleri eksiksiz bir çerçeve sağlar. PaaS genellikle, sınırlı veya hiç kodlama deneyimi olmayanların etkili yazılım programları oluşturmak için önceden oluşturulmuş bileşenleri bir araya getirebildiği, kodsuz veya az kodlu bir geliştirme çözümü olarak sunulur.
2. Proses Otomasyonu
Uygulama geliştirmenin bir adım ötesine geçen PaaS çözümleri, işletmelerin eksiksiz iş süreçlerini otomatikleştirmesini mümkün kılar. İşletmeler, kuruluşun ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş etkili dijital iş akışları oluşturmak için PaaS çözümlerini kullanarak derinlemesine kodlama olmadan onay, bildirim ve kayıt işlemlerini otomatikleştirebilir.
3. Analitik
Bir PaaS platformu içinde çalışan işletmeler, verilerine daha net ve daha yakından bakabilir. Eğilimleri belirleyebilir, sonuçları daha doğru bir şekilde tahmin edebilir ve önemli iş kararları hakkında fikir edinebilir. Yerleşik analiz araçları, hiçbir önemli verinin analiz edilmeden kalmamasını, darboğazların tespit edilmesini ve hiçbir iyileştirme fırsatının kaçırılmamasını sağlar.
PaaS Türleri Nelerdir?
PaaS’ın temel tanımı aynı kalsa da, dikkat edilmesi gereken iki farklı PaaS türü vardır.
1. Genel PaaS (Public PaaS)
Daha yaygın olan halka açık PaaS, ödeme yapan müşterilere hizmet sağlar. Bu hizmetlere, çözümlere ve araçlara internet üzerinden erişilebilir. Ara katman yazılımı ve diğer kaynakları sağlayan genel PaaS, işletmelerin gerekli altyapıyı yönetmek zorunda kalmadan uygulama ve süreçler oluşturmasına olanak tanır.
2. Kurumsal PaaS (Enterprise PaaS)
Bulut bilgi işlem, özünde gerekli altyapıyı sağlamak için tesis dışı üçüncü taraf satıcılara güvenirken, kurumsal PaaS şirket içi bir yaklaşım benimser. Uygulama araçları ve kaynakları sağlamak için kendi sunucularını, ağlarını ve ara katman yazılımlarını kullanan kurumsal PaaS kullanan işletmeler, veri güvenliği üzerinde daha sıkı kontrol sağlar. Ancak, tüm BT altyapısını yönetmenin maliyetlerini ve sorumluluklarını da üstlenirler.
PaaS’ın İşletmeler İçin Avantajları Nelerdir?
Hizmet Olarak Platform donanımı ve yazılımı; geliştirme araçlarını modernize etme, altyapı maliyetini düşürme, birden çok işletim sistemi üzerinde çalışma ve çeşitli programlama dillerini destekleme gibi avantajlar sağlar.
Üçüncü taraf bir PaaS bulut bilgi işlem modeli kullanmanın diğer avantajları aşağıdakileri içerir:
1. Daha düşük maliyetler
Geleneksel kullandıkça öde bulut bilişim modeli, işletmeler için önemli maliyet tasarrufları anlamına gelebilir. İşletmeler, tesis içi sunucuların kurulumu, bakımı ve yönetimi ile ilgili tüm masrafları karşılamak yerine sadece ihtiyaç duydukları hizmetler için ödeme yapabilir. Ek olarak, ihtiyaçlar değiştikçe ve işletme büyüdükçe, PaaS işletme ile birlikte kolayca ölçeklenir.
2. Daha hızlı uygulama geliştirme
Yazılım geliştirme işlerinin çoğunu üstlenerek, yeni uygulama ve ürünler oluşturulabilir, test edilebilir ve geleneksel şirket içi çözümler ve araçlar için gereken süreden çok daha kısa sürede devreye alınabilir.
3. Çoklu platform entegrasyonu
İşletmeler, mobil, masaüstü, tablet vb. için geliştirme ekipleri oluşturmak ve eğitmek yerine kullanıcının tercih ettiği platformda çalışabilecek tek bir yazılım çözümü oluşturabilir.
4. API geliştirme ve yönetimi
Şirketler, mikro hizmetlerin yanı sıra uygulama programlama arabirimlerini yönetmek için PaaS çözümlerini kullanabilir. Buna güvenlik, geliştirme, yeni API’ler oluşturma ve uçtan uca API yönetimi dahildir.
5. İş analitiği/zekası
Bazı PaaS çözümleri, işletmelerin verilerini iş içgörüleri ve davranış kalıpları için analiz etmelerini sağlayan araçlar içerir. Bu araçlar, işletmelere daha iyi kararlar alması ve ürünlere yönelik pazar talebi gibi şeyleri daha doğru bir şekilde tahmin etmesi için gerekli bilgileri verir.
6. İş süreci yönetimi (BPM)
İşletmeler, PaaS çözümleri aracılığıyla hizmet olarak sunulan bir BPM platformuna erişebilir. BPM paketleri, veri, iş kuralları ve hizmet seviyesi sözleşmeleri dahil olmak üzere süreç yönetimi için gereken BT bileşenlerini entegre eder.
7. İletişim
PaaS, iletişim platformları sağlayabilir. Bu, geliştiricilerin uygulamalara ses, video ve mesajlaşma gibi iletişim özellikleri eklemesine olanak tanır.
8. Veri Tabanları
Bir PaaS sağlayıcısı, bir işletmeye kurulum ve bakım gibi veri tabanı hizmetleri sağlayabilir. Database PaaS isteğe bağlı, güvenli ve ölçeklenebilir bir self servis veri tabanı modelidir. Analist firma Forrester Research’e göre, kaynak sağlama ve veri tabanlarının yönetimi otomatikleştirilebilir.
9. Birincil veri yönetimi (PDM)
Birincil veri yönetimi (MDM/PDM) yazılımı, veriler için tek bir referans noktası sağlayarak şirket genelindeki en önemli veri noktalarını izler. Bu referans noktasından yazılım, şirket operasyonları, müşteriler ve hedeflerle ilgili öngörüler sağlar. Bu tür veriler, müşteri işlemleri hakkındaki bilgiler gibi referans verileri ve karar vermeyi desteklemek için analitik verileri içerebilir. Kullanıcılar daha sonra bu verileri uygun gördükleri şekilde uygulayabilir, veri geçmişinin kayıtlarını tutabilir ve bulgulara dayalı projeksiyonlar yapabilir. BT ekipleriyle birlikte çalışan operasyon ekibi, tüm iş genelinde temel ölçütleri belirleyebilir ve ilgili alanları saptayabilir, bireysel departmanların başarısını ölçebilir, üretkenliği artırabilir ve yatırım getirisini en üst düzeye çıkarabilir.
PaaS’nin Doğru Çözüm Olmadığı Zamanlar Oluyor Mu?
Sunduğu bazı avantajlara rağmen PaaS bazı işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için doğru seçim değildir. Bu yüzden PaaS kullanmaya başlamadan önce PaaS’ın aşağıdaki potansiyel dezavantajları göz önünde bulundurmanız gerekir:
1. Daha az güvenlik kontrolü
Katı güvenlik standartlarına sahip işletmeler, bazı bulut sağlayıcılarının gereksinimleri karşılayamadığını görebilir. Bununla birlikte, çoğu bulut sağlayıcısı hizmet verdikleri işletmelerden daha katı ve daha etkili güvenlik önlemleri kullanır.
2. Zor altyapı uyumu
Bulut hizmetlerinin mevcut kurumsal altyapıyla etkin bir şekilde çalışabilmesi gerekir. Ne yazık ki, eski sistemlerin varlığı ve bir işletmenin üzerine kurulabileceği çok çeşitli BT altyapısı tasarımları nedeniyle, kolay bulut entegrasyonu her zaman mümkün değildir. Altyapı uyumunu kolaylaştırmak için gerekli değişiklikleri yapmak aşırı derecede pahalı olabilir.
3. Beklenmeyen arıza süresi
Elektrik kesintileri, bakım sorunları, bilgisayar korsanları veya diğer acil olaylar, üçüncü taraf sağlayıcılara erişimi kesintiye uğratabilir. Bu tedarikçilere bağlı olan işletmelerin beklenmedik kesinti süreleri üzerinde çok az kontrolü vardır, ancak temel araçlar kullanılamaz hale geldikçe bunun sonuçlarından zarar görebilirler.
PaaS Örnekleri Örnekleri
Aşağıda en popüler PaaS örneklerinden bazılarını bulabilirsiniz:
1. Amazon Web Services
AWS Elastic Beanstalk, en popüler PaaS çözümüdür. IaaS kullanıcılarının uygulamalar oluşturmasına izin verir ve sürekli olarak yeni geliştirme araçlarını ekler. AWS Elastic Beanstalk, Docker, Java, PHP, Python ve diğer programlama dillerinde geliştirilen uygulamalar için idealdir.
2. IBM Cloud
IBM, tüm web uygulaması yaşam döngüsü üzerinde tam denetime sahip açık kaynaklı bir güvenlik platformu sunar. DevOps ekipleri, işlevleri genişleten birçok farklı üçüncü taraf hizmet sağlayıcı seçeneğinden yararlanabilir.
3. Google App Engine
Uygulama motorları mükemmel çalışma süresine sahiptir ve birçok dil paketini, GitHub entegrasyonunu ve diğer birçok değerli entegrasyonu destekler.
SaaS ve PaaS Arasındaki Fark
SaaS insanların internet üzerinden belirli bir yazılımı kullanmasına izin veren bir hizmettir. Sağlayıcı, platformu ve altyapısını yönetir.
PaaS ise müşterilerin uygulamaları yönetmek, çalıştırmak ve geliştirmek için kullanabilecekleri bütün bir ortamdır. Bu, işletim sistemlerini yönetme konusunda endişelenmenize gerek kalmadan gerçekleşir.
Temel olarak PaaS, kullanıcıların verileri ve uygulamaları yönetmesine izin vererek onu şirketler için mükemmel hale getirirken, SaaS son kullanıcılar için tasarlanmıştır.
PaaS İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
1. Hizmet olarak platformların (PaaS) özellikleri nelerdir?
PaaS geliştirme ortamı kullanarak şirketler aşağıdakileri elde eder:
- Esnek entegrasyonlar ve hizmetler
- Güçlü yetenekler
- Tonlarca veri tabanı özelleştirmesi
- Çoklu kiracılık
- Özelleştirilebilir kullanıcı arabirimi
- Bulut bilgi işlem altyapısı
2. Bir hizmet olarak platforma neler dahildir?
PaaS bulut bileşenleri, uygulama geliştirme için gereken eksiksiz back end altyapısını içerir. Buna ağ altyapısı, depolama seçenekleri, bilgi işlem kaynakları, çeşitli sunucular, veri tabanı yönetim araçları ve BI hizmetleri dahildir.
3. Hizmet olarak platform nasıl çalışır?
PaaS, gerekli tüm geliştirme araçlarını özelleştirilebilir bir arayüzle çevrimiçi bir ortamda sunan bulut tabanlı bir platform olarak çalışır. Bulut ortamı, kullanıcıların herhangi bir konumdan oturum açmasına, ürünleri piyasaya sürmesine, uygulamaları test etmesine ve projeler üzerinde işbirliği yapmasına olanak tanır.
4. Hizmet olarak kaç tür platform vardır?
Sayısız bulut hizmeti modeli ve bunları sağlayan şirketler var. PaaS çözümlerinin tam sayısı olmasa da, sayılarının yüzü aştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
5. Platform As A Service örnekleri nelerdir?
Bazı popüler örnekler arasında IBM Cloud, Salesforce, AWS, Google App Engine vb. yer alır.
6. PaaS, dahili olarak barındırılan geliştirme ortamlarıyla nasıl karşılaştırılır?
PaaS, dahili yazılım geliştirme ortamlarından çok daha üstündür. Bu platformları internet bağlantısı olan herhangi bir cihazda kullanabilirsiniz. Dahili kaynaklar, ağ kaynakları ve ilk yatırımla geliştirme süreci üzerinde tam kontrol sunar.
7. SaaS ve PaaS arasındaki fark nedir?
SaaS, insanların abonelik tabanlı bir uygulama aracılığıyla kullanabilecekleri bir yazılımdır. PaaS, bulut yazılımı oluşturmak için kullanılan geliştirme araçlarıyla birlikte gelen bütün bir altyapıdır.
İlgili İçerikler:
Hosting Nedir? Hosting Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
DNS Nedir, DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Domain Nedir? Domain (Alan Adı) Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?