Patent, fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimciler için çok önemli bir adımdır. Bu yüzden daha başlangıç aşamasında patentin ne olduğunu anlamak, başvuruda bulunmayı kolay ve sorunsuz bir deneyim haline getirebilir.
Peki patent tam olarak nedir?
Patent Nedir?
Patent, fikri mülkiyet sahibine yasal olarak buluşlarını kimin kullanıp kullanmayacağına karar vermesine izin veren münhasır bir haktır. Patent sahibi olarak bu hakkı, istediğiniz kişiye satabilir veya verebilirsiniz. Patent süresi sona erdiğinde, buluşunuz o andan itibaren onu satabilecek, üretebilecek veya kullanabilecek halka açık hale gelir.
Neler Patentlenebilir Olarak Kabul Edilir?
Yeni ve faydalı bir şey icat eden veya keşfeden herhangi bir kişiye patent verilebilir. Aklınızda bir fikir oluşması açısından neler patentlenebilir, aşağıda sizin için listeledik:
İşlem: Bir montaj hattı süreci veya çevrimiçi sipariş sistemi gibi.
Makine: Motosiklet gibi parçaları olan herhangi bir makine.
Üretim: Bir araç gibi bir sonuca ulaşan bir nesne.
Maddenin bileşimi: Kimyasal bileşimleri ifade eder. Yeni bir kimyasal yapıya sahip ilaç gibi bir formül.
Dahası, bilinen bir buluş için bir iyileştirme tasarlamak da patentlenebilir.
Bir patent için değerlendirilmek üzere, buluşunuzun ayrıca aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:
- Önceki icatlardan bir şekilde yeni ve farklı.
- Pratik bir fayda sağlayacak ve bir şeyi başarmaya yardımcı olacak bir şey.
Patenti Nasıl Kullanabilirim?
Bir patent size buluşunuz üzerinde mutlak sahiplik verir ve başkalarının düşüncenizden ve çalışmanızdan faydalanmasını engeller. Ancak nihai hedefiniz para kazanmaksa, patenti bir rakibe satmayı, kullanım haklarını lisanslamayı veya buluşunuzu kendi başınıza pazarlamayı düşünebilirsiniz.
Patent Başvurusu Maliyeti Nedir?
Bir patent başvurusunun maliyeti, buluşunuzun karmaşıklığına bağlı olarak binlerce ila on binlerce TL arasında değişebilir. Bu nedenle, başvuruda bulunmadan önce pazarın buluşunuza nasıl tepki verebileceğini araştırmak yararınıza olacaktır.
Patent Başvurusu Nereye Yapılır?
Patent için talep edilen evrakları eksiksiz şekilde topladıktan sonra belgelerinizi Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim ederek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Marka Tescili Nedir?
Marka, belirli bir ürünün veya hizmetin diğer işletmelere ait ürün ya da hizmetlerden ayrılmasını sağlar. Markanın önemi nedeniyle birçok şirket kendi markasını tescil ile korumak ister. İşte bu korumaya marka tescili denir.
Markanızı tescil ettirdiğinizde markanız ticari bir markaya dönüşür. Ticari marka; şirketi, ürünlerini veya hizmetlerini tanımlayan herhangi bir isim, slogan, logo, ses veya renk kombinasyonunu içerebilir. Örneğin, Nike Swoosh tescilli bir ticari markadır.
Bir marka adının amacı, tüketicilerde olumlu bir tepki uyandıran adı tanımanın ve hatırlamanın kolay bir yolunu sağlamaktır. Örneğin, birçok müşteri, algılanan değerleri nedeniyle jenerik türlerin aksine “markalı” ürünleri satın almayı tercih eder.
Bir ticari marka, marka adının yasal olarak korunmasını sağlar. Şirket, tescil yoluyla, markayı izinsiz olarak kopyalayan veya kullanan kişilere karşı yasal yollara başvurabilir.
Tescil edilmeyen marka isimleri başkaları tarafından izinsiz olarak kullanılabilir. Ancak ticari marka adları, adın mülkiyeti karıştırılmadığı sürece adın kullanılabileceği “adil kullanım” dışında kullanılamaz.
Marka Tescili Başvurusu Nereye Yapılır?
Marka tescili için talep edilen evrakları eksiksiz şekilde topladıktan sonra belgelerinizi Türk Patent Enstitüsü’ne teslim ederek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Markanızı tescil ettirmeden önce aşağıdaki evrakları eksiksiz şekilde toplamanız ve Türk Patent Enstitüsü’ne başvurmanız gerekir.
Marka tescilinden önce toplamanız gereken belgeler aşağıdaki şekildedir:
Eğer başvuruyu yapan kişi, gerçek kişi ise:
- T.C kimlik numarası
- Vekaletname (varsa)
- Marka örneği (logo ya da sembol gibi)
- Yatırılan başvuru ücretinin banka dekontu
Eğer başvuruyu yapan kişi, gerçek kişi, tüzel kişi ise:
- Vergi levhası
- Faaliyet belgesi
- Marka örneği (logo ya da sembol gibi)
- Yatırılan başvuru ücretinin banka dekontu
Yukarıda listelenen evrakları Türk Patent Enstitüsü’ne teslim ettikten sonra başvurunuz kesinlik kazanır, unvanınız koruma altına alınır ve Türk Patent Enstitüsü inceleme başlatır. Başvurunuz uygunsa, Resmi Marka Bülteni’nde yayınlanır ve tescil işlemi tamamlanarak sicil kaydı oluşturulur. Son olarak sicil kaydı ile beraber Marka Tescil Belgesi, başvuru yapan kişi ya da kuruma teslim edilerek süreç tamamlanır.
Eğer evraklarınızda eksik varsa, size 2 aylık ek bir süre tanınır. Bu süre içerisinde evraklarınızı eksiksiz şekilde tamamlamazsanız, yaptığınız marka tescil başvurusu iptal edilir.
Patent ile Marka Tescili Arasındaki Farklar Nelerdir?
Patent ve marka tescili arasındaki temel fark şudur: Patentler buluşunuzu korur, ticari markalar ise markanızı korur.
Bunun dışında patent ve marka tescili arasında diğer farklar aşağıdaki şekildedir:
1. Kayıt Süreci
Bir ticari markanın nasıl tescil ettirileceği süreci, bir buluş için verilecek bir patentin nasıl alınacağı sürecinden farklıdır. Patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılırken marka tescili başvurusu Türk Patent Enstitüsü’ne yapılır.
2. Koruma Süresi
Tescilli bir ticari marka on yıl süreyle geçerlidir. Ancak, tescilinizi bu 10 yıllık bloklar içinde yenilerseniz, markanızı süresiz olarak yenileyebilir ve sahiplik durumunu ortadan kaldırmazsınız.
Tescil edilen patentin türüne göre koruma süresi farklılık gösterir. İncelemeli patentler 20 yıl süreyle, incelemesiz patentler ise 7 yıl süreyle geçerlidir.