İleti Yönetim Sistemi’nin kısaltılmış hali olan (İYS), hizmet sağlayıcıların; SMS, e-posta ve arama aracılığıyla elektronik mesaj göndermek için alıcılardan aldıkları izinleri saklayıp yönetmesine izin veren ulusal veri tabanı sistemidir. Ayrıca alıcıların aldıkları SMS, e-posta ve aramalar için onay ve ret haklarını kullanmalarına, şikayetlerini dile getirmelerine ve yönetmelerine olanak sağlar.
Bir şirketin size reklamlar ve özel teklifler gibi doğrudan posta göndermesi, arama yapması ve SMS atması yasaldır. Fakat 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik, belirlenen istisnalar dışında, ticari iletilerin alıcının onayı olmadan gönderilmesinin önüne geçer ve size bilgilerinizi veri tabanından kaldırma hakkı sunar.
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında, ticari iletiler için alınması gereken iletişim onaylarında aşağıdakiler gereklidir:
- Onay fiziksel bir ortamda alınıyorsa, alıcının imzası,
- Eğer onay elektronik bir ortamda alınıyorsa, alıcının e-mail adresine aynı gün içinde bilgilendirme yapılması gerekir.
Ticari Elektronik İleti Nedir?
Ticari elektronik ileti, ticari bir faaliyete katılımı teşvik etmek amacıyla, herhangi bir kâr beklentisi olsun ya da olmasın, bir elektronik iletişim aracıyla (telefon, faks, SMS, e-posta vb.) gönderilen her türlü elektronik iletidir. Ticari bir faaliyet, sınırlama olmaksızın aşağıdakileri içerebilir:
- Mal veya hizmet satın alma veya satma teklifi.
- Bir iş fırsatı sağlamak için bir teklif.
- Bu tür tekliflerden herhangi biriyle ilgili promosyonlar veya reklamlar içeren mesajlar.
Ticari elektronik ileti araçları aşağıdakileri içerir:
- E-posta
- SMS
- Anlık Mesajlar
- Telefon Aramaları
- Faks
- Çağrı merkezleri
İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nasıl Çalışır?
Alıcılardan alınan tüm ticari elektronik ileti izinler, İleti Yönetim Sistem veri tabanında saklanır.
Alıcılara SMS, e-posta ve arama yoluyla ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm Hizmet Sağlayıcılar; alıcılardan aldıkları ticari elektronik ileti izinleri İYS veri tabanına yükler.
Alıcılar artık Hizmet Sağlayıcılar’dan herhangi bir ticari elektronik ileti almak istemiyorsa, verdikleri izinler için ret haklarını istedikleri zaman kullanabilir ve verdikleri izinleri İYS üzerinden düzenleyebilir.
Alıcılar tüm bu işlemleri iys.org.tr‘den, e-devlet üzerinden ya da İleti Yönetim Sistemi Mobil Uygulaması üzerinden gerçekleştirebilir.
Hizmet sağlayıcılar ise, alıcılara ticari ileti göndermek istediklerinde, İYS üzerinden kontrol sağlayarak sadece izin vermiş vatandaşlara gönderim yapabilirler. Yönetmelik gereğince, İYS üzerinde onayı kayıtlı bulunmayan vatandaşlara ticari elektronik ileti gönderilemez.Eğer alıcı artık markanızdan ticari ileti almak istemediğini belirtmişse, İYS filtresi sayesinde ticari iletileriniz ret veren bu alıcılara gönderilmez.
Hizmet sağlayıcıların 1 Eylül 2020 tarihinden önce, tüm izinleri sisteme aktarmış olması gerekiyordu. 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamında, bu tarihten sonra aktarılmamış izinleri geçersiz kabul eder.
İleti Yönetim Sistemi Başvuru ve Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?
İYS’ye başvuru ve kayıt işlemlerinizi iys.org.tr web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru için şirketinizin imza yetkilisi kimse, bu kişinin e-imza’sı yeterlidir. Eğer e-imza’nız yoksa, başvurunuzu manuel olarak da yapabilirsiniz.
İkinci bir alternatif olarak, eğer MERSİS kaydınız varsa, e-devlet üzerinden de giriş sağlayabilirsiniz. Fakat yabancı bir şirketseniz ve MERSİS kaydınız yoksa, sadece manuel başvuru yapabilirsiniz.
Kayıt için ise, iys.org.tr‘de bulunan başvuru formunu doldurduktan sonra sizden birtakım bilgiler istenir. İstenen resmi belgelerin kontrolü sağlanır ve bilgilerin doğruluğu onaylandıktan sonra doğrulanan hesabınız aktif hale getirilir.
Kayıt için istenen bilgi ve belgeler aşağıdaki şekildedir:
- Şirketin imza yetkilisi kimse; bu kişiye ait; ad-soyad, doğum tarihi, TC kimlik numarası, kurumsal e-posta adresi ve cep telefonu numarası.
- Hizmet sağlayıcının MERSİS numarası ile ticari elektronik ileti gönderiminde bulunduğu tüm markaların tescil belgeleri.
- İleti Yönetim Sistemi Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesi’nin elektronik imza ile imzalanmış hali.
- Markanızın sahip olduğu, tüm onaylı ve kayıtlı elektronik iletişim adreslerinin sayısı.
Eğer hizmet sağlayıcı tüzel kişi ise yukarıdakilere ek olarak:
- Şirket unvanı,
- Vergi kimlik numarası,
- MERSİS numarası
- Fatura adresi
- İmza sirküleri,
- Firma unvanı ve yetkililerinin yer aldığı ticaret sicil gazetesi,
- Islak imzalı İYS Hizmet Sözleşmesi.
İleti Yönetim Sistemi (İYS) İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
1. Gönderilecek her ticari ileti için onay almak gerekiyor mu?
Hayır, göndereceğiniz her ticari ileti için onay almanız gerekmiyor. Hali hazırda hala devam eden bir abonelik, üyelik veya ortaklık durumu varsa, ticari iletiler gönderilmeden önce onay almak gerekmez.
2. Diğer esnaf veya tacirlere gönderilecek ticari iletiler için onay gerekir mi?
Gerçek kişilerin aksine diğer esnaf veya tacirlere elektronik ileti göndermeden önce onay almanız zorunlu değildir. Fakat ticari ileti gönderdiğiniz esnaf ve tacirler, sizden gelen ticari iletileri almayı reddederse, tekrar ticari ileti gönderemezsiniz.
3. İleti Yönetim Sistemi kapsamında onay gerektirmeyen iletiler nelerdir?
Hizmet sağlayıcıyla alakalı olarak mevzuata ilişkin bilgi vermenin gerekli olduğu durumlarda (bilgi güncelleme, abonelik şekli vb.) önceden onay alma zorunluluğu yoktur.
4. İYS veri tabanı üzerinden hizmet sağlayıcıya yönelik RET bildirimi ne demektir?
Alıcılar, hizmet sağlayıcılara ticari ileti göndermeleri için vermiş olduğu izni geri alır ve ret bildirimi yaparda, bu, ret bildirimi anlamına gelir.
5. İleti Yönetim Sistemi’ne üye olmayan hizmet sağlayıcılar ticari elektronik ileti gönderebilir mi?
Hayır İYS’ye üye olmadan alıcılara ticari elektronik ileti gönderemezsiniz.