Uzman Posta Türkiye Voleybol Federasyonu Resmi Sponsoru

DKIM Kaydı Sorgulama

DKIM check

DNS record for :

DKIM (Domain Keys Identified Mail) Sorgulama

DKIM (Domain Keys Identified Mail) Sorgulama

Alan adınıza ait DNS sunucularınızın DKIM kaydınızı doğru şekilde geri gönderdiğini doğrulamak için DKIM sorgulamayı kullanabilirsiniz.

Sorgulamayı gerçekleştirmek için yukarıda yer alan sorgu alanına alan adınızı ve DKIM seçicinizi girin ve sorgula butonuna tıklayın.

DKIM Nedir?

DKIM Nedir?

DKIM olarak bilinen DomainKeys Identified Mail, e-posta sahteciliği ve kimlik avı ile mücadele etmek için tasarlanmış bir e-posta kimlik doğrulama yöntemidir.

Bir e-posta mesajının aktarım sırasında değiştirilip değiştirilmediğinden ve gerçekten belirtilen alan adından geldiğinden emin olmak için açık anahtar kriptografisi kullanır. E-posta’nın alıcısı, alan adının DNS ayarlarında DKIM DNS kaydı olarak saklanan alan adının genel anahtarına bakarak anahtarı doğrular. Bu mekanizma, alıcı sunucunun, alınan iletinin göndericinin ve alıcının posta sunucusu arasındaki iletim sırasında değiştirilip değiştirilmediğini öğrenmesine olanak tanıyarak, spam iletilerin ve kimlik avı saldırılarının tespit edilmesini kolaylaştırır.

DKIM kullanmak zorunlu değildir, ancak kimlik avı saldırılarını ve e-posta’ların spam olarak işaretlenmesini önlediği için tavsiye edilir.

DKIM Nasıl Oluşturulur?

DKIM Nasıl Oluşturulur?

DomainKeys Identified Mail için kurulum, hangi e-posta servis sağlayıcı veya posta sunucusunu kullandığınızdan bağımsız olarak aynıdır. Güvenli bir şekilde saklanan özel bir anahtara sahip olmanız ve alan adınızın DNS kayıtlarında ortak anahtarı paylaşmanız gerekir. SPF'de olduğu gibi DKIM de özel bir biçime sahip DNS TXT kayıtlarını kullanır.

DKIM kaydı oluşturmak için e-posta hizmeti aldığınız sunucuda DKIM özelliğini aktifleştirip, ortaya çıkan text metnini (TXT kaydı) alan adınızın DNS ayarlarına ekleyebilirsiniz.

DKIM Kaydı Nasıl Sorgulanır?

DKIM Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Uzman Posta tarafından ücretsiz olarak sunulan DKIM Kaydı Sorgulama aracı, alan adınızın DKIM kaydının doğru uygulanıp uygulanmadığını doğrular. DKIM aracımız, bir alan adının özel anahtarı kullanılarak imzalandığını ve imzanın geçerli olduğunu onaylamak için bir e-posta’nın başlığını analiz eder. Bu, alan adı sahiplerinin aktarım halindeki bir iletinin sorumluluğunu almasına yardımcı olarak iletinin söz konusu alan adından geldiğini ve değiştirilmediğini onaylar.

DKIM kaydı kontrolü, DKIM kaydı söz dizimindeki sorunları keşfeder ve belirli bir seçiciyle ilişkili bir genel kayıt olduğunu kanıtlar. Arama sonuçlarını aldıktan sonra e-posta kimlik doğrulamanızı geliştirmeye yönelik adımlar atabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

“Domain Keys Identified Mail” kelimesinin baş harflerinden oluşan DKIM terimi Türkçede “Alan Adı Anahtarlarıyla Tanımlanmış E Posta” anlamına gelmektedir. DKIM kayıtları; Elektronik postaların güvenilir bir kaynaktan geldiğinden, değiştirilmediğinden veya sahtecilik yapılmadığından emin olunmasını sağlar.

E-posta hizmeti aldığınız sunucuda DKIM özelliğini aktifleştirip, ortaya çıkan text metnini (TXT kaydı) alan adınızın DNS ayarlarına ekleyerek DKIM kaydınızı oluşturabilirsiniz.
Gönderdiğiniz e-postaların Spam / Junk / Gereksiz klasörlerine düşmesini önlemek, alan adınızın e-posta sağlayıcılarında güvenilir olarak işaretlenmesine yardımcı olmak, sahtecilik girişimlerini engellemek ve e-posta repütasyonunuzu korumak için DKIM kaydı oluşturabilirsiniz.
Konsol ya da konsola erişeceğiniz Shell üzerinden dig komutunu kullanarak ilgili alan adına ait dkim kaydı(TXT record) sorgulayabiliriz.
SPF, hangi sunucu IP adreslerinden sizin adınıza mail gönderebileceğinin belirlenmesini sağlar. DKIM ise bu gönderileri barkodlayan bir sistemdir.
Sunucu tarafından şifreleme sistemi kullanılarak gönderilen her mailin barkodlanması DKIM olarak tanımlanırken, SPF ile birlikte DKIM prosedürlerini ihlal eden durumlarının raporlanmasını sağlayan kural setlerine DMARC denir.
DKIM kaydı, alan adının DNS yönetim ekranı bölümünden (TXT kaydı) kolaylıkla güncellenir.
Eğer mevcutta kullanılmakta olan DKIM kaydının kalıcı olarak devre dışı bırakılabilmesi için alan adının DNS yönetim ekranından ilgili TXT kaydının silinmesi yeterlidir.
Örnek bir DKIM kaydı aşağıdaki biçimde görüntülenmektedir.

dk1024-2012._domainkey.uzmanposta.com. 600 IN TXT "v=DKIM1; o=-; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQC1TaNgLlSyQMNWVLNLvyY/neDgaL2oqQE8T5illKqCgDtFHc8eHVAU+nlca
GmrKmDMw9dbgiGk1ocgZ56NR4ycfUHwQhvQPMUZw0cveel/8EAGoi/UyPmqfcPibytH81NFtTMAxUeM4Op8A6iHkvAMj5qLf4YRNsTkKAV;"


DKIM imzası, gönderici sunucusundan çıkan her bir elektronik iletiyi barkodlayarak gönderen doğruluğunu garanti ettiği için oldukça önemli bir güvenlik prosedürüdür.
DKIM imzası her e-posta gönderen alan adı için üretilmiş bir özel bir anahtarla belirlenir. Alan adına ait DKIM imzasını görmek için komut ekranında
set type=txt ve 12317._domainkey.sirketadiniz.com komutlarının ardışık olarak çalıştırılması yeterlidir.
DKIM İmzası alan adının DNS yönetim ekranı bölümünden (TXT kaydı), seçici parametreleri dikkate alınarak kolaylıkla eklenebilir.