IP adresi, her bir bilgisayarı tanımlamak için kullanılan benzersiz bir sayı dizisidir. IP adresleri 32 bit uzunluğundadır ve tüm bir ev ağını, ofis ağını veya tek bir kişisel cihazı kapsayabilir. IP adresiniz yönlendiricinizle konuşur ve yönlendirici de yanıtın doğru cihaza ulaştığından emin olur, böylece internete sorunsuz bir şekilde erişebilirsiniz.
Google'a IP adresinizi sormak, hangi cihazı kullanıyor olursanız olun onu bulmanın en basit yoludur. Adımlar aşağıdaki şekildedir:
İnternet Protokolü anlamına gelen IP, ağlar arasında veri iletişimini kolaylaştıran bir dizi kuraldır. İnternete bağlı her ağ veya bir ağ içindeki cihaz, veri göndermek ve almak için bir IP adresine ihtiyaç duyar. Yani internete bağlı her cihazın kendisine atanmış benzersiz bir IP adresi vardır.
Bir IP adresinin biçimi, nokta veya iki nokta üst üste ile ayrılmış bir dizi sayıdır. Örneğin, 17.172.224.47 (İnternet Protokolü sürüm 4) veya 1301:7db8:86a3:3010:0000:8a4e:0474:7104 (İnternet Protokolü sürüm 6). Noktalama işaretleriyle ayrılan bu değerlerin sayısı ve aralığı IP adresinin türüne/sürümüne bağlıdır.
IP adresleri, ABD merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ICANN’in (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) bir yan kuruluşu olan IANA (Internet Assigned Numbers Authority) tarafından tahsis edilir.
IP adresinizi değiştirmenin farklı yolları vardır. Yeni bir IP adresi almanın en kolay yolu, yönlendiricinin fişini birkaç dakikalığına çekmektir. Bu yöntem, yönlendiricinin eski IP adresinizi unutmasını sağlar. Hızlı ve kolaydır, ancak değişikliğin gerçekleşmesinin ne kadar sürdüğünü muhtemelen bilemeyeceğiniz için çok güvenilir değildir. Ayrıca, aradığınız sonuçları elde etmek için birden fazla deneme yapmanız gerekebilir.
Bir diğer yöntem ise sanal özel ağ (VPN) hizmeti kullanmaktır. VPN, etkin olduğu süre boyunca seçtiğiniz bir şehir veya ülkeden bir IP adresi kullanmanıza olanak tanır. Tek yapmanız gereken bir VPN çözümü kurmak ve çalıştırmaktır.
IP adresinizi değiştirmenin daha kolay yolları olsa da, bazı durumlarda, özellikle de belirli bir IP adresi istediğinizde manuel değişiklik yapmanız gerekebilir. Örneğin, Windows bir cihaz kullanıyorsanız, bir yönetici hesabından Denetim Masası'na gidin, ardından, Ağ Bağlantısı'nı açın ve ardından internet bağlantınızı seçin. Daha sonra Özellikler'e gidin, TCP/IP'ye tıklayın ve IP adresinizi manuel olarak girin.
Statik IP adresi, değişmeyen bir IP adresidir. Cihazınıza statik bir IP adresi verildiğinde, genellikle kullanımdan kaldırılana veya ağ mimariniz değişene kadar bu şekilde kalır. Sunucular ve diğer kritik ekipmanlar genellikle statik IP adresleri kullanır.
Kullanıcıların çoğu statik IP adreslerine ihtiyaç duymaz. Harici cihazların veya web sitelerinin IP adresinizi hatırlaması gerektiğinde, statik IP adresleri genellikle daha önemlidir. Güvenlik nedeniyle belirli IP'lere güvenen (beyaz liste) VPN veya diğer uzaktan erişim çözümleri buna bir örnektir.
Statik IP adresinin aksine dinamik IP adresi zaman zaman değişir. Dinamik IP adresi, bir cihazın internete bağlandığında otomatik olarak atanmış olan geçici bir IP adresidir. Bu adresler, İnternet Servis Sağlayıcıları (ISS) tarafından genellikle DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü) kullanılarak verilir ve belirli bir süre boyunca geçerlidir. Bu süre sonunda, cihaz yeniden bağlandığında farklı bir IP adresi alabilir.
Dinamik IP adresleri genellikle ev kullanıcıları ve küçük işletmeler için yaygın olarak kullanılır, çünkü çoğu zaman sabit bir IP adresine ihtiyaç duymazlar.
Telekomünikasyon operatörlerinin kullanıcıları telefon numaraları üzerinden takip edebilmesine benzer şekilde siber güvenlik uzmanları da kişilerin belirli sitelere eriştikleri sırada mobil cihazlarının IP adresleri üzerinden konumlarını tespit edebilir. Bununla birlikte, kamuya açık IP adresi veri tabanlarının çoğu kullanıcılara yalnızca bir kişinin konumu hakkında kabaca bir tahmin sağlar. Bir IP adresine dayanarak kişinin tam konumunu bulmak çok zordur.
Bir kullanıcı hakkında belirli bilgileri aramak için bir IP adresi kullanmak mümkündür. Bir ev adresi bulmak söz konusu olduğunda, IP adresi kabaca bir tahmin sağlayabilir. Ülke ve şehir bilgileri doğru olur, ancak tam bir ev adresi bulmak yalnızca bir İnternet servis sağlayıcısı (İSS) ile çalıştığınızda mümkündür.
Temel olarak dört çeşit IP adresi vardır: özel, genel, statik ve dinamik.
Özel IP adresi, evinizdeki internet ağıyla ilişkilendirilen her aygıta atanan benzersiz bir IP numarasıdır. Evinizde kullanılan tabletler, PC'ler, cep telefonları gibi cihazlarla çalışır. Genel IP adresinde ise, tek bir temel adres tüm ağınızla ilişkilendirilir. Genel bir IP adresi için bağlı olan her aygıt aynı IP adresini paylaşır.
Statik IP adresi ise değiştirilemez. Bu tür IP adresi değişmese de, rutin ağ hizmetinin bir özelliği olarak ayarlanma eğilimindedir. Bu adresler genellikle tahmin edilebilirdir, bir kez dağıtılır ve uzun bir süre boyunca aynı kalır. Dinamik IP adresleri ise süreksizdir ve web'e her bağlandığında bir aygıta dağıtılır.
Yardıma ihtiyacınız olduğunda UzmanDestek Burada