Gizli e-posta, e-posta’ların gönderilmesi üzerinde daha fazla kontrol sağlamaya çalışır, son kullanma tarihlerini etkinleştirir ve e-posta’ların iletilmesini zorlaştırır.
Örneğin, Gmail’de bir e-posta gönderdiğinizde, iletiyi geri almanız için ekranın sol tarafında bir uyarı çubuğu görürsünüz. Eğer belirli bir süre geçerse, bu ileti ortadan kaybolur ve bundan sonra e-posta üzerinde herhangi bir kontrolünüz olmaz.
Gmail Gizli Mod Nedir?
Gmail gizli mod, mesajı iletmek için standart e-posta protokollerini kullanmaz. Bunun yerine, mesaj Google’ın sunucusunda barındırılır. Bu, Gmail’in gizli e-posta’larınızı korumasına yardımcı olur. Fakat gizli modun da dezavantajları vardır. Gizli bir e-posta’nın alıcılarının mesajı tarayıcılarında görüntüleyebilmesi için bir bağlantıya tıklaması gerekir.
Gmail gizli mod, hassas bilgilerin yanlışlıkla veya sizin izniniz olmadan paylaşılmasını önlemenize yardımcı olmak için vardır. Gizli modda, e-posta’yı alan kişiye, iletiyi veya eklerini iletme, kopyalama, yazdırma veya indirme seçeneği sunulmaz.
Gizli modda e-posta gönderen aşağıdakileri yapabilir:
- Mesaj için bir son kullanma tarihi belirleme
- Herhangi bir noktada mesaj erişimini iptal etme
- Mesajları açmak için metinle doğrulama kodu isteme
Yukarıda da değindiğimiz gibi gizli moddaki e-posta’ların dezavantajları da vardır. Birinci dezavantaj, gizli mod mesajlarının programlanamamasıdır.
Diğer dezavantaj ise, gizli moddun da kusursuz olmamasıdır. Gizli mod e-posta’ların yanlışlıkla paylaşılmasını engellese de, herhangi bir alıcının ekran görüntüsü alıp bunları iletmesini veya kötü amaçlı yazılım uygulamalarının mesajları ve eklerini kopyalamasını veya indirmesini engelleyemez.
Gmail’de Gizli E-Posta Nasıl Gönderilir?
Gizli mod, Gmail’de nispeten yeni olduğu için etkinleştirip etkinleştirmediğinizi kontrol etmeniz gerekir.
Gizli moda nasıl erişebildiğinizi bulmak için yeni bir e-posta açın ve alttaki araç çubuğunda gizli mod simgesini arayın. Fareyle üzerine gelirseniz, “Gizli modu etkinleştirin/devre dışı bırakın” yazısını göreceksiniz.
- Gizli mod simgesine tıklayın.
- E-posta’nın süresinin ne zaman dolmasını istediğinizi ve alıcıdan SMS doğrulaması isteyip istemediğinize ilişkin ayrıntıları girin.
- E-posta’nızı normalde yaptığınız gibi oluşturun (gizli modda olduğunuzu doğrulayan bir rozet göreceksiniz).
- E-posta’yı her zamanki gibi gönderin. SMS seçeneğini etkinleştirdiyseniz, bir telefon numarası girmeniz gerekir.
- İletinize, bu seçeneklerden herhangi birini istediğiniz zaman devre dışı bırakabileceğiniz “Gönderilmiş Postalar” klasörünüzden erişebilirsiniz.
Şimdi bir alıcının gizli bir e-postayı nasıl açtığına geçelim.
E-postaları Gizli Modda Alma
Bir Gmail kullanıcısı gizli bir ileti aldığında, aşağıdaki durumlar ortaya çıkar:
İlk olarak, “İlet” düğmesi devre dışı bırakılır ve bir başlık, alıcının “Bu e-postayı iletme, kopyalama, yazdırma veya indirme seçeneğine sahip olmayacağını” açıklar. E-posta, tamamen aynı görünür.
İkincisi, e-posta’nın süresi dolmak üzere ayarlandığında, e-posta tamamen kaybolur.
Gmail dışı kullanıcılar için bu prosedür daha zordur. Gmail dışı kullanıcılar, bir Gmail hesabından gizli bir e-posta aldığında, e-posta’yı bir tarayıcıda görüntülemek için tıklamaları gereken bir bağlantı olarak görünür.
Gmail’in gizli modu, e-posta güvenliğini artırmaya yönelik olmasına rağmen, e-posta’nın hiçbir zaman tamamen güvenli olmadığını aklınızda tutmanızda fayda var.
Gizli modda mesajlar şifrelenmemiş olarak gönderilip alındığı için bilgisayar korsanları tarafından kolayca ele geçirilebilir. Şifreli bir e-posta elbette kurulabilir, ancak bu Gmail’in bir özelliği değildir.
Özetle, Gmail gizli mod, kullanıcıların hassas iletiler üzerinde biraz kontrol sahibi olmalarını sağlamak, e-posta’ların iletilmesini, indirilmesini veya gelen kutularında olması gerekenden daha uzun süre saklanmasını engellemek için tanıtılan bir özelliktir.
Bununla birlikte, hem kullanılabilirlik hem de güvenlik açısından sınırlamaları vardır.
Kullanıcı deneyimi açısından bakıldığında, Gmail kullanıcıları için faydalı olduğu açıktır. Ancak güvenli olmadığı için banka bilgileri gibi çok hassas veriler içermeyen mesajlar için gizli modu kullanmanız gerekir.