IP adresi, bir cihazın internete bağlı olduğu yerin sayısal bir temsilidir. IP adresinin ne olduğunu anlamak, internette gezinmek için çok önemlidir. Bu yüzden bugün IP adresleri ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi cevaplamaya çalışacağız.
Haydi başlayalım!
IP Adresi Nedir?
Basitçe ifade etmek gerekirse, bir IP adresi (İnternet Protokolü), ağ donanımınızın bir adresidir. Bilgisayarınızı ağınızdaki ve dünyanın her yerindeki diğer cihazlara bağlamanıza yardımcı olur. Bir IP adresi, sayılardan veya karakterlerden oluşur. Sadece bilgisayarlarda değil, tabletlerde ve akıllı telefonlarda da vardır. Ve tıpkı bir parmak izi gibi, hiçbir IP adresi tam olarak aynı değildir.
IP’nin Internet Assigned Numbers Authority (IANA) tarafından belirlenen standartları vardır. Bugün kullanımda olan iki ana IP adresi türü: IP sürüm 4 (IPv4) ve IP sürüm 6’dır (IPv6).
İlki Ocak 1983’ten beri kullanımda olan hala en yaygın olarak kullanılan IPv4’tür. Bunlar, “noktalı ondalık” olarak adlandırılan 192.0.2.53
gibi dört sekizli olarak ifade edilen 32 bitlik sayılardır.
1999 yılında internet erişiminin ticarileştirilmesiyle birlikte, IANA geçerli IPv4 adreslerinin tükenebileceği endişesini taşımaya başladı. Bu nedenle, merkezi Fremont, California’da bulunan kar amacı gütmeyen standartlar organizasyonu olan Internet Engineering Task Force, IPv4’ün halefi IPv6‘yı tasarladı. Bunlar, onaltılık dizelerle ifade edilen 2001: 0db8: 582: ae33 :: 29
gibi 128 bitlik sayılardır.
IP Adresinizi sorgulamak için tıklayın!
IP Adresinizin Bölümleri
Bir IP adresinin iki bölümü vardır: Adresin ilk üç numarasını içeren kısım ağ kimliğidir. Adresteki dördüncü sayı ise bir ana bilgisayar kimliğidir. IP adresiniz 192.168.1.1
ise, 192.168.1
olan kısım ağ kimliği ve son .1, .2, .3 vb. rakam ana bilgisayar kimliğidir. Ağ Kimliği, tam olarak aygıtın hangi ağda olduğunu gösterir. Ana Bilgisayar Kimliği, o ağdaki belirli bir cihazı ifade eder. (Genellikle yönlendiriciniz 0,1’dir ve sonraki her cihaza 0,2, 0,3 vb. atanır.)
IP adresinizi bir Sanal Özel Ağ (VPN) aracılığıyla dış dünyadan maskelemek mümkündür. Bir VPN kullandığınızda, bu harici ağın adresinizi ifşa etmesini engeller.
Bir IP Adresinin Amacı Nedir?
Bir IP adresinin amacı, bir cihaz ile hedef site arasındaki bağlantıyı kurmaktır. IP adresi, internetteki her cihazı benzersiz bir şekilde tanımlar. IP olmadan cihazlarla iletişim kurmanın bir yolu yoktur. IP adresleri, bilgi işlem cihazlarının (PC’ler ve tabletler gibi) web siteleri ve akış hizmetleri gibi hedeflerle iletişim kurmasına izin verir ve web sitelerine kimin bağlandığını söyler.
Statik IP’ler ve Dinamik IP’ler
Statik IP adresi, manuel olarak yapılandırdığınız ve bunları cihazınızın ağına sabitlediğiniz IP adresleridir. IP, herhangi bir cihaz yeniden başlatıldığında veya cihaza yeniden bağlanıldığında kullanımda kalır. Bu da statik IP adresini büyük iş veya ev ağları için favori yapar.
Bununla birlikte dinamik IP, otomatik olarak yapılandırılır. Bugün dünyada çok sayıda mobil cihaz olduğu için, bu IP adresleri akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için iyi çalışır.
Her IP adresi biçiminin artıları ve eksileri vardır. Statik IP adresleri daha güvenilir veri aktarımları sunar ve çok hızlı bilgi alışverişi sağlar, ancak daha az güvenlidir ve izlenmesi daha kolaydır. Ayrıca daha pahalıdırlar ve genellikle yalnızca IP adreslerinizi atayan ISS’nizin (internet servis sağlayıcısı) talebi üzerine kullanılabilirler. Dinamik IP adresleri çok daha güvenlidir ve izlenmesi zordur; ISS’ler onları sürekli olarak kullanabildikleri için daha ucuzdur. Ancak, yalnızca DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) sunucusu olan cihazlar dinamik IP adreslerini kullanabilir.
Ağ Protokolü (Network Protocol) Nedir?
Ağ oluşturmada bir protokol, iki veya daha fazla cihazın birbiriyle iletişim kurabilmesi ve birbirini anlayabilmesi için belirli eylemleri gerçekleştirmenin ve verileri biçimlendirmenin standartlaştırılmış bir yoludur.
Protokollerin neden gerekli olduğunu anlamak için mektup gönderme sürecini düşünün. Zarfın üzerine adresler şu sırayla yazılır: Ad, sokak adresi, şehir, eyalet ve posta kodu. Önce posta kodu, ardından açık adres, ardından eyalet vb. ile bir posta kutusuna bir zarf bırakılırsa, postane mektubu teslim etmez. Posta sisteminin çalışması için adreslerin yazılmasına yönelik üzerinde anlaşmaya varılmış bir protokol vardır. Aynı şekilde, tüm IP veri paketleri belirli bilgileri belirli bir sırayla sunmalıdır ve tüm IP adresleri standart bir formatı takip etmelidir.
IP Adresleme Nasıl Çalışır?
IP adresi, internete bağlanan bir cihaza veya alana atanan benzersiz bir tanımlayıcıdır. Her IP adresi, ‘192.168.1.1
‘ gibi bir dizi karakterdir. Kullanıcılar tarafından okunabilen alan adlarını IP adreslerine çeviren DNS çözümleyicileri aracılığıyla, kullanıcılar bu karmaşık karakter dizisini ezberlemeden web sitelerine erişebilir. Her bir IP paketi, hem hedef adresinin hem de dönüş adresinin bir posta parçasına dahil edilmesi gibi, hem paketi gönderen aygıtın veya alan adlarının IP adresini hem de hedeflenen alıcının IP adresini içerecektir.
IP Yönlendirme Nasıl Çalışır?
İnternet, her biri belirli IP adresi bloklarından sorumlu olan birbirine bağlı büyük ağlardan oluşur; bu büyük ağlar otonom sistemler (AS) olarak bilinir. BGP dahil çeşitli yönlendirme protokolleri, paketleri hedef IP adreslerine göre AS’ler arasında yönlendirmeye yardımcı olur. Yönlendiriciler, istenen hedefe mümkün olan en hızlı şekilde ulaşmak için paketlerin hangi AS’lerden geçmesi gerektiğini belirten yönlendirme tablolarına sahiptir. Paketler, hedeflenen IP adresi için sorumluluk üstlenen birine ulaşana kadar AS’den AS’ye seyahat eder. O AS, daha sonra paketleri hedefe dahili olarak yönlendirir.
Kararlaştırılan bir varış noktasına giden bir grup insanın oraya ulaşmak için farklı yollardan geçmesi gibi, paketler gerektiğinde aynı yere farklı rotalar alabilir.
TCP / IP Nedir?
The Transmission Control Protocol (İletim Kontrol Protokolü – TCP) bir aktarım protokolüdür, yani verilerin gönderilme ve alınma şeklini belirler. Her paketin TCP / IP kullanan veri kısmına bir TCP başlığı eklenir. Verileri iletmeden önce, TCP alıcıyla bir bağlantı açar. TCP, iletim başladığında tüm paketlerin sırayla ulaşmasını sağlar. Alıcı, TCP aracılığıyla gelen her paketi aldığını onaylayacaktır. Onaylanmazsa eksik paketler tekrar gönderilecektir.
TCP hız için değil, güvenilirlik için tasarlanmıştır. TCP, tüm paketlerin sırayla ulaştığından emin olmak zorunda olduğundan, bazı paketler eksikse verilerin TCP / IP yoluyla yüklenmesi daha uzun sürebilir.
TCP ve IP başlangıçta birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve bunlara genellikle TCP / IP paketi denir. Bununla birlikte, diğer taşıma protokolleri de IP ile kullanılabilir.
Daha fazla bilgi için: TCP/IP Nedir, Nasıl Çalışır? TCP/IP Protokolleri
UDP / IP Nedir?
The User Datagram Protocol (Kullanıcı Datagram Protokolü veya UDP), yaygın olarak kullanılan başka bir taşıma protokolüdür. TCP’den daha hızlıdır, ancak aynı zamanda daha az güvenilirdir. UDP, tüm paketlerin teslim edildiğinden ve sırayla yapıldığından emin değildir ve aktarımları başlatmadan veya almadan önce bir bağlantı kurmaz.
UDP / IP genellikle ses veya video akışı için kullanılır, çünkü bunlar, aktarımı gerçek zamanlı tutma ihtiyacı nedeniyle düşen paket riskinin (yani, eksik verilerin) ağır bastığı kullanım durumlarıdır. Örneğin, kullanıcılar çevrimiçi bir video izlerken, videonun her karesi için her pikselin mevcut olması gerekmez. Kullanıcılar, oturup her veri bitinin teslim edilmesini beklemek yerine videonun normal hızda oynatılmasını tercih eder.